Pana sa va vorbesc despre ideea de interviu vechi, trebuie sa va zic cate ceva despre ideea de … continut evergreen. De cand am auzit sintagma, mi-a intrat in cap ca TOT continutul pe care-l creez este evergreen.
Sa ma explic nitel. Eu sunt blogger de ani de zile. Din 2008. Din cretacic, ca sa zic asa. Blogging serios fac de prin 2012, iar blogging si mai serios de prin 2018. As zice ca primul proiect 100% serios a fost LaTeatru.eu, urmat de CitestEmil.ro. Despre blogul de filme Cinemil.ro zic doar atat: este serios, dar a pornit pe vremea cand inca testam terenul. Cat inca nu luam ATAT DE IN SERIOS bloggingul.
Eh, pe la o conferinta, nu mi-e clar exact cand, am aflat de acest termen: evergreen. Ideea este ca un continut evergreen este un continut care nu se degradeaza in timp. Un continut care sa fie valabil si peste 10 ani. Abia in 2022 am devenit pe deplin constient ca orice articol de pe blog ar trebui sa fie astfel.

Problema este ca practica ma omoara: am o tona de articole din 2022, 2023 ori chiar 2024 pe care nu mai intra nimeni. Sunt primele in Google, insa pe cautari irelevante. Eu vreau ca ele sa fie evergreen, la fel cum vreau sa fie si acest articol, insa ele nu sunt.
Si va rog sa tineti minte un aspect: eu fac blogging din 2008. Deci am oarece experienta. Cum ramane, deci, cu interviurile? Caci aici vine buba.
Ce este acela un interviu vechi? Dupa cat timp „se invecheste”? Si ce inseamna ca se invecheste? Oare ar trebui sa sterg interviul vechi sau ar trebui sa-l las acolo?

Eu ma straduiesc sa duc invitatii in zone cat mai departate: ii intreb de copilarie, de facultate, de cum si-au inceput meseria. Periplul este pentru unii interesant, pentru altii plicticos. Eu il fac, motivul fiind fix acesta: daca vorbesc DOAR despre spectacolele curente, peste un timp, habar n-am cat, interviul va deveni irelevant.
Dar, asa cum va ziceam intr-un articol precedent, eu caut tot timpul metode de a deveni mai bun, de a luat interviuri mai bune. Asa ca inca sunt in cautarea solutiei miraculoase: vreau trafic mult acum, dar vreau ca interviul sa fie relevant si peste 5 ani. Nu mai zic peste 1 an ori peste 1 luna. Vreau peste 10 ani sa fie relevant.
Cu unii invitati am noroc: nu prea dau interviuri. De pilda, cel mai vizualizat interviu al meu este cel cu Oana Monica Nae, interviu publicat pe 6 mai 2024 (deci are 1 an si un pic). Este cel de mai jos.
Acum, intrebarea care se pune este cat de relevant mai este el? Pe atunci era o studenta care dorea sa devina psiholog. Acum ea este psiholog, deja absolventa de master si masteranda la alte 2 mastere (ati citit bine!). Celelalte 3 facultati si celelalte 2 mastere (iarasi ati citit bine) sunt bine-mersi la locul lor. Insa, repet intrebarea: va mai interesa pe cineva acest interviu anul viitor? Presupunand ca ea nu va mai da un altul pana atunci, tot ma intreb daca va mai interesa pe cineva.
Legat de asta, v-am mai povestit deja, insa simt nevoia sa repet: pe vremuri, interviul dat unui ziar era citit in ziua urmatoare si atat. Apoi se pierdea in negura timpului. Acum, interviurile toate se pastreaza in arhiva internetului. Ceea ce pe mine ma face sa ma intreb daca e de bine sau de rau. Ca optimist incurabil, zic ca e de bine, ca munca mea nu este de aruncat dupa o zi. Dar e de rau pentru ca asta inseamna si ca am o concurenta teribila.
Nu vreau sa ma intreb al catelea interviu din viata lui a dat Stere Gulea podcastului meu. M-am bucurat ca a acceptat, dar habar n-am care mi-e concurenta. Cum ziceam, nici nu vreau sa aflu.
Revenind la ideea de baza, mai e o intrebare la care n-am raspuns: ce ar trebui sa fac cu anumite interviuri vechi? Cu unele care, din diverse motive, n-au iesit bine? Ar fi o idee buna sa le sterg? Eventual sa fac altele si sa le sterg pe cele vechi? Serios ca nu stiu.
Acum e randul vostru sa spuneti: ce inseamna pentru voi un interviu vechi? Dar un articol vechi? Daca descoperiti un interviu interesant, sa zicem in podcastul meu, il veti audia chiar daca interviul are mai mult de 1 an? Vechimea lui va face sa nu-l mai vedeti? Si da. Se pare ca am multe intrebari, putine raspunsuri. Ca un podcaster autentic.