Cat de mult te reprezinta cartierul in care stai? Crezi in ideea de „om de Pantelimon”, „Bercenar” ori „civilizat locuitor al cartierului Drumul Taberei”?
Sa va explic un pic. Ideea de cartier in care stai era, in perioada comunista, ceva specific capitalei. Doar pentru clujeni ori timisoreni cartierul mai reprezenta cu adevarat ceva.
In Slatina nu exista vreun razboi al cartierelor. Nici macar vreo mandrie exagerata in privinta unui cartier care sa fi fost superior.
In Bucuresti, cartierul in care stai era, in perioada comunista, o chestie legata si de echipa de fotbal a acelui cartier. Rapidul era echipa cartierului Giulesti (cu Crangasi, cu Gara de Nord), Steaua era echipa cartierului Ghencea (de fapt, a cartierului Drumul Taberei per ansamblu), iar Dinamo era echipa cartierului Stefan cel Mare (cu Obor, unii spun chiar Iancului – Pantelimon). Ele trei erau echipele mari, importante.
Mai era Sportul Studentesc, echipa Regiei, unde insa erau doar studentii de provincie, care in majoritatea cazurilor aveau deja o favorita cand veneau sa stea acolo. Mai era si FC Progresul, ulterior transformata in FC National, o echipa care a trait insa in umbra marilor echipe bucurestene. Evident, era si Victoria Bucuresti, satelitul lui Dinamo, oficial si neoficial, o echipa pe care de fapt n-o iubea nimeni.
Evident, cand iti alegeai echipa favorita conta si unde lucrai tu ori unde lucra familia. Indiferent unde stateai, daca lucrai in Militie tineai cu Dinamo, daca lucrai in Armata tineai cu Steaua, iar daca erai din familie de CFR-isti tineai cu Rapidul.
In provincie, in afara Clujului, exista o singura echipa a orasului cu care sa tii. Indiferent de cartierul din Craiova in care locuiai, fie-n centru, fie-n Craiovita, tineai cu Universitatea Craiova. Care echipa era de fapt echipa intregii zone, caci era iubita si-n Slatina, si-n Targu Jiu, si-n Drobeta Turnu Severin. Era echipa regiunii.
In anii 90, cartierul era relevant doar pentru copii. Te jucai in fata blocului cu copiii zonei, uneori ieseau conflicte daca veneau straini, intrusi, daca venea cineva din alt cartier.
Cartierul in locuiai determina scoala in care invatai. Liceul nu, pentru a merge la liceu puteai traversa tot Bucurestiul. Ma rog, eu l-am ales sa fie aproape, dar nu toti erau lenesi ca mine.
Suntem in 2024, avem din ce in ce mai multi chiriasi, care se muta dintr-un cartier intr-altul, dintr-un oras intr-altul, fotbalul starneste pasiuni, dar oamenii mai au si alte modalitati de petrecere a timpului liber, asa ca intrebarea Cat de mult te reprezinta cartierul in care stai? capata alt sens.
In plus, daca tot vorbim despre fotbal, lucrurile sunt mult mai nuantate: Dinamo e echipa privata, nu mai e echipa politiei, Rapidul e echipa unui mare patron de mobila, fara legaturi cu caile ferate, iar Steaua si FCSB si-au impartit suporterii. Or mai exista suporteri care s-au nascut in Ghencea si tin cu Steaua ori s-au nascut langa Stadionul Giulesti si tin cu Rapidul, insa acestia sunt mult mai putini.
FCSB-ul de unde atrage suporteri atat timp cat casa ei este Arena Nationala, un stadion inchiriat unde nu are voie sa joace atunci cand sunt concerte ori alte evenimente nesportive?
Totodata, in afara de fotbal, in ce contexte te mai lauzi cu cartierul in care stai? Eu ma laud cu Pantelimonul atunci cand aud BUG Mafia, nu conteaza ca-s melodiile despre Pantelimon ori altele. E cel mai CANTAT cartier. Cel mai cunoscut de catre nebucuresteni. Nu stie un clujean de Dristor ori de Balta Alba, dar de Pantelimon sigur stie. Evident, vorbesc despre un clujean care n-a fost niciodata prin capitala.
Un cuplu, prieteni de-ai mei, atunci cand si-au cautat apartament, au cautat doar in Drumul Taberei. Ea nu concepea sa stea in alt cartier. Desi la momentul respectiv ii ironizam, acum incep sa-i inteleg. Eu nu ma vad locuind in alta parte, in alt cartier. Chiar si cand merg in Dristor ori in Obor mi se pare ca sunt „in alta parte”. Acasa inseamna pentru mine Pantelimonul (care petrece toata noaptea).
Mai aud de persoane care simt nevoia sa se intoarca in cartierul lor de bastina. Pentru ei e relevant ce era acum 20 de ani. E relevant CUM ERAU EI acum 20 de ani. Nu stiu ce ar trebui sa cred despre ei, noroc ca nu sunt atat de multi.
Revenind la mine, ca om de Pantelimon, am impresia ca Baneasa, Militari sau Berceni sunt alt oras. Ok, ajung pana acolo cu metroul sau cu tramvaiul, insa tot mi se pare alt oras. La mine in cartier (eu stau pe Iancului, in zona Mega Mall), indiferent ca vorbim de Piata Iancului, de liceul Hasdeu (unde mi-am petrecut 4 ani) ori chiar de zona Granitul, mi se pare la mine acasa. E orasul meu, un pic mai mare, dar tot al meu este.
Cand trebuie sa merg pana-n Militari la studioul Tele7ABC unde filmez interviurile pentru Podcast Cult la Cap mi se pare ca merg realmente in alt oras. Fix din acest motiv de fiecare data simt nevoia sa precizez ca sunt in cartierul Militari. Da, am zis asta pe camera in peste jumatate dintre interviuri.
In final, pun intrebarea, fara sa pot raspunde la ea: Cat de mult te reprezinta cartierul in care stai? Ce are specific un locuitor din Pantelimon? Cu ce este diferit bercenarul? Care este principala calitate a locuitorului din Militari? Dar a celui din Drumul Taberei? Si, mai ales, intrebarea esentiala, fundamentala: in ce fel te schimba pe tine mutarea dintr-un cartier intr-altul? Daca eu m-as muta in Berceni as deveni alt om? Serios intreb toate astea, fara sa am vreun raspuns. Poate aveti voi.