Cat de mult esti dispus sa astepti pentru o carte? Carti in prelansare.

Carti in prelansare

Despre asa numitele carti in prelansare este mult de vorbit. Comparatia cu filmele este cea corecta, in cazul spectacolelor de teatru situatia este mult diferita. Pe scurt, ca sa scot din start teatrul din discutie, spun ca fiecare reprezentatie este diferita si ca, in cazul teatrului, uneori e chiar mai bine sa astepti, sa se aseze spectacolul. La avanpremiera si la premiera cica nu ai vedea spectacolul la adevarata sa valoare.

Revenind acum la filme, situatia sta in felul urmator:

  • In cazul filmelor romanesti, avanpremierele si premierele iti ofera ocazia sa stai de vorba cu actorii. O poza, un autograf, o intrebare …
  • In cazul filmelor straine, americane si nu numai, nu primesti nimic in plus. Doar ca vezi filmul inaintea tuturor.

Drept urmare, m-am intrebat deseori de ce unii oameni prefera sa dea foarte multi bani pe avanpremiere. Cand vad filmul la o vizionare de presa il vad, intr-adevar, in avanpremiera. Insa cand vad filmul pe banii mei, evit tot timpul avanpremierele. Este o investitie care, dupa mine, nu renteaza. Dar poate-s eu zgarcit.

Cum sta treaba cu cartile? Renteaza sa urmaresti sectiunea carti in prelansare (asa cum se cheama ea la Cartepedia) sau ar trebui sa astepti un timp, 1-2-3 luni?

Pai aici depinde de context, de carte (de Editura mai precis) si de ce fel de cititor esti tu. Pe scurt:

  • Nerabdatorii isi vor comanda o carte primii. Vor s-o citeasca rapid, cat mai repede. Exact ca-n cazul avanpremierelor cinematografice.
  • Uneori, vine autorul unei carti in Romania, drept urmare vrei sa citesti cartea pana la intalnirea cu el. Cum a venit Ahnhem la noi si oamenii i-au comandat repede cartile (in frunte cu debutul sau, Victima fara chip).
  • Alteori este vorba de participarea la diverse cercuri literare (de lectura), unde se va discuta o carte anume. Esti nevoit s-o cumperi.
  • Totodata, mai exista o problema, pe care multi n-o constientizeaza: unele edituri, in special cele mici, scot tiraje minuscule la anumite carti. Ele ulterior nu se mai gasesc. Nu e cazul editurilor mari, dar cele mici si foarte mici s-ar putea afla in situatia asta. Daca e o carte pe care chiar o vrei, esti dispus sa risti sa nu se mai gaseasca?
  • Uneori vrei sa faci cumparaturi de la un Targ de Carte. Drept urmare, tintele predilecte sunt cartile abia lansate.
  • Alteori, insa, cartea ti se pare scumpa si pare mai rentabil sa astepti s-o bage la reduceri.

Totodata, o sectiune precum Carti in prelansare este una foarte utila la nivel informativ. Nu vi s-a intamplat sa nu stiti ce carti apar, sa nu stiti ce sa mai cititi? Desi ma consider o persoana informata, recunosc ca parcurgand diversele sectiuni (in acest sens, site-ul Cartepedia mi se pare cel mai bine organizat site al unei librarii online), gasesc de fiecare data carti care sa-mi atrag atentia. Din acest motiv, cosul meu de carti este aproape de fiecare data plin.

Intrati si voi la sectiunea in cauza, Carti in prelansare, si spuneti-mi ce carte va atrage atentia. Sau mai precis: de ce carte care urmeaza sa se lanseze ati aflat de aici. Una despre care sa nu fi stiut nimic dinainte. Chiar sunt curios.

ps: Toate cartile in prelansare au reduceri in jur de 20%. 

 

4 thoughts on “Cat de mult esti dispus sa astepti pentru o carte? Carti in prelansare.

  1. Eu mi-aș precomanda o carte dacă este vorba despre un autor care îmi place foarte mult și în acest caz vreau să fiu printre primii care îl citesc. Sunt tare curioasă atunci când mă pasionează ceva. Acum îmi face cu ochiul Familia Romanov – mă fascinează povestea lor.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !