Cat de mult conteaza afisul?

Cat de mult conteaza afisul?

 

Discutia despre afisul unui eveniment este extrem de ampla. Daca as face un sondaj direct, sa-i intreb pe oameni cat de mult conteaza pentru ei afisul, rezultatul ar fi ca nu conteaza deloc.

Am intrebat deseori amicii daca e important pentru ei afisul unui film. TOTI mi-au zis ca nu, ca la film conteaza distributia, regia, povestea… Afisul aproape deloc.

Se spune ca la filmele romanesti afisul e mai important decat la filmele americane. Sa fie, oare, adevarat?

La un concert conteaza afisul? Pai daca esti fan BUG Mafia, chiar conteaza afisul? Le urmaresti pagina de facebook, vezi unde concerteaza si te duci. De ce ar conta afisul, oricat de profesionist ar fi el facut?

Cu toate astea, un cercetator bun (ca tot sunt eu la baza sociolog) ar intreba altfel. S-ar duce la concertul X si ar intreba cum a auzit lumea de concert. Si ar afla ca multi au vazut Afise pe strada, cativa ar recunoaste ca afisul le-a atras atentia, iar si mai putini ar recunoaste ca datorita acelui afis au ajuns la concert.

Se spune, tot din cercetari, ca cele mai importante afise sunt cele pentru revelion. De ce? Simplu: in general concertele nu prea se exclud unele pe altele.

In afara de acel public care nu are bani pentru 3 concerte pe luna, concertele, in general, nu prea se suprapun. Nu sunt 2 concerte mari in acelasi timp, in acelasi oras. Insa la revelion concurenta este DIRECTA. Trebuie un afis BUN, PROFESIONIST si DE EFECT pentru a atrage oameni de revelion. Trebuie vorbit cu un designer afise profesionist, unul care are experienta cu mai multe genuri de afis, afis de club, afise de petreceri, cineva care are rezultate in acest sens.

Ce greseli va sfatuiesc sa NU faceti cand faceti reclama la petrecerea de revelion? Pai:

1. Am auzit de la cineva tampenia ca in fata carciumii nu trebuie sa pui afise cu revelionul. Cica lumea oricum stie ca se va organiza revelion in acel restaurant, de ce ai mai pune o tona de afise? Raspunsul meu e simplu: TOCMAI pentru ca acolo se va organiza. Lumea vede afisul si, daca are timp, s-ar putea sa intre, sa intrebe si chiar sa rezerve/plateasca. Eu zic ca trebuie inceput fix asa: de la locatia restaurantului/clubului, imprejurimi, apoi din ce in ce mai departe. Recunosc, nu stiu daca m-as duce la un local din Rahova daca locuiesc in Pantelimon, dar daca stau in Pantelimon, pe langa Mega Mall, m-as duce la un local din zona Mosilor/Armeneasca. Ceea ce am si facut la revelionul precedent.

2. Afisul trebuie sa contina musai cuvantul SURPRIZA. Desi nu neg ca acest cuvant atrage, eu v-as sfatui sa va spuneti din start atuu-urile. Sa spuneti cine va concerta, daca e cazul, sa spuneti ce e inclus in acel pret, sa spuneti, mai nou, cum e cu fumatul (poate-i un loc special si acoperit pentru fumatori, s-ar putea sa conteze).

3. Continuare a punctului precedent, afisati PRETUL. Aici depinde ce inseamna acel pret: daca pretul este atu-ul vostru, atunci afisati-l cat mai mare. Un pret de 200 de lei este un avantaj important. Daca pretul este unul mare, 500 de lei, afisati-l mic, dar afisati-l. Scrieti ce primeste omul, iar daca e interesat si citeste cu atentie afisul, va vedea si pretul. Nu va bazati ca absenta pretului il va face pe om sa intrebe (sa sune la local). Eu as zice dimpotriva: daca umpleti afisul cu mancaruri, bauturi, formatii si alte alea, omul, speriat, va considera ca toate acestea costa mult. Si va cauta alte variante.

Daca vreti un afis profesionist, apelati la www.2eyes.ro (de la ei am preluat toate afisele pe care le vedeti mai sus, bineinteles, cu exceptia posterului Selfie 69). Chiar daca voi aveti impresia ca afisul nu conteaza, eu zic ca si pentru imaginea voastra e important sa aveti un afis profesionist. Ganditi-va ca un afis pentru revelionul organizat de voi este, in fond, si un afis pentru local. In cazul meu, aveam deja stabilit unde fac revelionul (acum 3 ani), dar imi ramasese in minte afisul unui restaurant (proaspat deschis). Drept urmare, nu mult dupa revelion, cam pe 10 ianuarie, m-am dus sa-i vizitez. Ok, n-am dat 2-300 de lei, cat as fi dat pe revelion, am dat vreo 50 de lei, dar s-au facut cu un client. In fond, un restaurant traieste si-n restul anului, nu doar de revelion. Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

 

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !