Cat de fericit esti cu numele tau?

Cat de fericit esti cu numele tau?

 

 

 

Am vrut sa scriu de mai mult timp acest articol. Am vrut sa dau un exemplu cunoscut de mine, dar pentru a-i proteja identitatea nu o voi face.

M-am decis, totusi, sa-l scriu, pentru ca vreau sa spun 3 chestii. Sunt pe tema asta, dar sunt independente intre ele:

  • Cunosc persoane care-si urasc numele. Fie isi urasc numele de familie, fie isi urasc un prenume. In cazul in care o fata isi uraste numele de familie, solutia e simpla, evidenta si naturala. Ce ne facem, insa, cand un barbat este cel care-si uraste numele? Cunosc un caz in care un cunoscut, barbat, si-a schimbat numele de familie. Oricat as vrea sa-l inteleg, nu pot.

  • Sunt persoane care cred in compatibilitatea numelor. Habar n-am eu, Emil, cu ce nume as fi compatibil, dar, din ce mi-a zis o astfel de persoana candva, eu nu m-as putea cupla, de exemplu, cu vreo persoana al carei nume se termina in CA. Cacofonia, cica, este modalitatea prin care eu ar trebui sa-mi dau seama ca nu ne potrivim. Mai sunt multe alte criterii (numarul de litere, ce litere contin numele noastre, etc). Personal, nu cred in potrivirea numelor, desi recunosc faptul ca o combinatie gen Raluca Calinescu ori Monica Calinescu suna cel putin ciudat.

Compatibilitatea numelor

  • Imi iubesc numele. Imi place ca prenumele e scurt, imi place numele de familie (nici foarte rar, nici foarte comun, nici rusinos, nici mandria de pe lume). Imi place ca am un singur prenume, imi place combinatia. In cazul meu exclud din start ideea ca vreodata in viata asta mi-as schimba numele. In cazul in care, cumva, voi decide sa ma casatoresc (peste 100 de ani, bineinteles) si viitoarea nevasta nu va dori sa poarte numele Calinescu, unica optiune ramasa ar fi ca fiecare sa-si pastreze numele. Exclus sa preiau numele de familie al sotiei ori macar sa-l adaug numelui meu. Emil Calinescu m-am nascut, Emil Calinescu voi muri. In plus, tin atat de mult la numele meu incat fac observatie tuturor celor care-l scriu cu litera mica.

Nu stiu ce povesti ai cu numele tau, dar chiar as vrea sa le aflu. Nu stiu daca ti-ai pus vreodata problema asta, eu am avut cazuri printre cunoscuti, altfel pe bune de mi-as fi pus vreodata problema asta. Iar despre semnificatia numelui am scris candva. Nu s-a schimbat nimic de atunci. Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

 

https://www.youtube.com/watch?v=Uv1JkBL5728

Comments

comments

One thought on “Cat de fericit esti cu numele tau?

  1. Stii poza aceea care circula pe internet cu textul „Daca as avea cate un leu pentru fiecare data cand un om mi-a gresit prenumele, as fi putred de bogat!”? Asa sunt eu cu prenumele meu pe care apropo, il ador. Nu e cunoscut, in Romania, deci nu e comun. Cat despre numele de familie, ramane amuzant si in top 10 nume obscene din Romania (Purtat de 3333 de romani).

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !