Casa de piatra

Despre expresia Casa de Piatra v-am povestit? Despre cat de mult ma enerveaza aceasta urare (aparent) absurda.

– Vai, draga, te-a cerut?
– Daaaaaaaaaaaaaaaaa! Vai si ce inel frumos mi-a dat!
Casa de piatra, draga mea!
– Sa fie!

Oare chiar trebuie sa ne dorim o casa de piatra? La propriu, nu mi-as dori sa stau in asa ceva. De ce mi-as dori o casa de piatra cand sunt atatea si atatea materiale durabile?

O casa de caramida as prefera. Ori una de beton. Ori, si mai bine, o casa de lemn. Intr-una de piatra cu siguranta nu mi-as dori sa stau.

Am incercat sa aflu de la diverse persoane ce reprezinta urarea. De multe imi permit gluma Casa de piatra, de caramida sau de ce doriti voi. Unii zambesc, unii rad cu gura pana la urechi, altii prefera sa treaca peste. Nunta este ceva sfant, urarile de la nunta sunt la fel de sfinte. Cum sa nu zici casa de piatra din tot sufletul?

Semnificatia urarii? Pai casatoria este precum o casa, iar ea trebuie sa fie trainica si solida precum o piatra. Casa de piatra inseamna casnicie solida precum o piatra. Semnificatia ar fi una religioasa, cica Iisus incepuse sa-si faca o casa PE piatra, de fapt aceasta fiind urarea originala.

Nu stiu daca e mit sau realitate, insa cineva mi-a zis ca urarea ar proveni din perioada preistorica, atunci cand oamenii traiau in pesteri. Am dubii asupra acestui lucru, nu stiu ce limbi s-au pastrat de atunci, dar casa de piatra ar insemna o pestera solida. Nu cred in solutia cu pricina, cred ca este o presupunere nebuneasca, insa in originea bisericeasca cred. Oricum suntem noi un popor religios.

Ce ma intreb insa este in cate limbi mai exista expresii asemanatoare. In engleza este, dupa cate stiu eu, Happy Mariage. Bon Mariage, sau cum s-o scrie, e in franceza. Romanii vor insa casa de piatra. Sunt ei mai religiosi. Mai catolici decat papa, cum bine zice expresia romaneasca.

Daca ma intrebati pe mine, mi-as face casa de lemn. Este o intreaga discutie: cea de lemn e mai sigura la cutremure. Cat de sigura este insa in cazul incendiilor? Eu am incredere in modul cum trateaza lemnul, deci n-as avea emotii. Oricum, nu sunt eu omul foarte speriat de dezastrele naturale.

Preturile nu le stiu. La cautari de genul pret case lemn. Nu stiu preturile, daca-s mai scumpe sau mai ieftine decat cele de caramida, dar par cele mai solicitate. Si pentru ca sunt eco, dar si pentru ca sunt mai rezistente. SI, sa recunoastem, e vorba si de moda: astea sunt la moda acum. PEste 10 ani nu garantez ce va mai fi la moda.

Casa de piatra nu cred ca are nimeni. La propriu. La figurat multa lume are, si chiar ma bucur pentru asta. Uneori fac urarea asta din suflet, alteori insa am chef de misto. Pur si simplu imi suna al dracului de ciudat. Iar vara asta sunt nevoit sa fac urarea asta de 2 ori, ca merg la 2 nunti. Casa de piatra tuturor. Si salutari DE PIATRA (astea e bine sa fie solide?)!

Comments

comments

3 thoughts on “Casa de piatra

  1. Pingback: Casa de piatraBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro
  2. Nu ești singurul care a avut aceasta dilema. Trebuie sa luam in calcul si faptul ca piatra este unul dintre primele materiale de construcții si cel mai rezistent. Casa de piatra putea fi un vis pentru cei ce trăiau in bordeie de paie.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !