Cartierul evreiesc din Bucuresti

Acest articol trebuia sa apara demult pe blogul meu. E o restanta (mama ce cuvant urat) de anul trecut. Asadar, acum voi scrie despre … Cartierul Evreiesc.

Asadar, sa ne imaginam urmatoarea situatie (perfect posibila): X urmeaza sa vina din provincie. Intra pe net, cauta cazare Bucuresti (ori hoteluri Bucuresti) si gaseste unul in … Cartierul Evreiesc. Habar n-are unde e ala, se apuca sa intrebe pe amici sai din Bucuresti. Cati credeti ca stiu ca avem asa ceva? Foarte putini. E adevarat, hartile internetului ne arata exact unde se afla acel cartier. Este undeva pe bd Mircea Voda, nu departe de Unirea. Am fost acolo cu ocazia Super-Blog.

Nu despre asta este insa vorba. Ci despre ideea in sine: ce inseamna cartier evreiesc? Adica eu m-as astepta ca p-acolo sa vad doar oameni cu cipilici din alea pe cap, sa aud vorbindu-se in ebraica, sa vad chiar 2 sinagogi. Ce vedeam p-acolo? Nimic din toate astea. Singurul reper EVREIESC in toata povestea asta era Teatrul Evreiesc de Stat. Acolo actorii or fi evrei, dar spectatorii erau aproape toti romani. Bine, Super-bloggerii plus alti cativa nebloggeri. Pe bune acum: ce ar trebui sa contina un „cartier evreiesc”?

In alte orase ale lumii este moda asta. Stiu ca in America exista tot felul de locatii… Oare acolo e la fel?

Ok, inteleg: evreii nu sunt „Rasa” separata precum chinezii. Daca-ti apare in fata ta un evreu s-ar putea sa nu-l distingi. Dar pe bune: nu ar fi trebuit ca acel cartier sa fie nitel diferit? Nu stiu, macar arhitectural, orice ar insemna acest lucru 🙂

Altfel, as putea avea o remarca: evreii astia nu au precum chinezii cartierul la marginea orasului (China Town e chiar IN AFARA BUCURESTIULUI); nu, ei stau fix in buricul orasului 🙂

Nu mai zic nimic 🙂 E doar un articol „constatator” 🙂

Salutari OLTENESTI tuturor 🙂

ps: Sa revin la ce incepusem: cati dintre voi stiau pana acum ca exista un cartier evreiesc in Bucuresti? 🙂

3 thoughts on “Cartierul evreiesc din Bucuresti

  1. @Javra: pai zona aia nu e cartierul evreiesc. Si despre asta era vorba. De ce e ala cartier evreiesc, ca locuiesc evrei si in alte locuri din Buc? Ce are special acel cartier, in afara de teatrul evreiesc?

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !