Cand am primit provocarea de la frumoasa librarie online Cartepedia, sa vorbesc despre carti de citit in tren, m-am gandit mult ce sa scriu. Si cum. Ca de obicei, mie-mi place sa complic lucrurile, nimic nu este doar in alb si negru la mine. Fix d-aia ma imbrac eu atat de colorat.
Intai si intai, dupa cum ati vazut, sunt 3 intrebari la care trebuie sa raspund. Incep cu ultima, care mi se pare mai relevanta, mai importanta. Pe ce le citim inseamna, de fapt, daca preferam cartile in format clasic ori in format electronic. In format electronic discutia se simplifica, dar cum mie-mi place s-o complic, imi voi imagina doar ca le citesc in format clasic. Ceea ce inseamna ca vor conta urmatoarele aspecte: grosimea ei, titlul ei (un titlu provocator va atrage atentia celor din jur, o carte usor antireligioasa, macar ca titlu, va atrage priviri ciudate din partea celor in varsta, ca sa dau un exemplu), coperta ei (o coperta foarte colorata va atrage atentia, una simpla, banala, ii va face pe unii sa te considere clasica, old school).
A doua intrebare este esentiala. Desi CUM e o intrebare in sine ambigua, am preferat-o in dauna intrebarii mai clare Cu ce scop? Sa fiu mai clar: unii citesc cu muzica data tare in urechi, pentru a se relaxa; altii citesc ceva greoi, ca sa le puna mintea la contributie; altii citesc ceva romantic, sa le stoarca lacrimi; unii urasc sa lectureze carti amuzante in public, pentru a nu rade de fata cu altii (pe bune, am auzit chestia asta); altii nu pot citi carti „grele” in tren, caci nu pot fi atenti asa cum ar face-o acasa.
In cazul meu, ca sa vorbesc in nume personal, prefer cartile clasice, in majoritatea cazurilor, iar la a doua intrebare raspunsul este clar: as prefera ceva nici greu, nici usor; ma pot concentra mai greu in tren, dar nu vreau nici ceva ultra-usor.
Acum, la intrebarea CUM LE ALEG, as putea raspunde intr-un articol distinct. De multe ori in tren citesc cartile restante, cele pe care trebuia deja sa le fi citit, pe care mi le planificasem sa le citesc, dar pe care n-am apucat s-o fac.
Altfel, dac-ar fi sa aleg carti de citit in tren, special pentru asta, as alege dupa alt criteriu. Alte criterii, de fapt. Enunt doar 3 dintre ele, mentionand ca as putea, dac-as mai avea zile la dispozitie, sa gandesc si alte criterii:
-
Carti care sa se desfasoare in tren. Alea-s ideale. Daca gasim asa ceva, e perfect.
-
Carti care sa te plimbe, fie prin locatii reale, fie prin lumi virtuale. Mersul cu trenul inseamna plimbare, inseamna aventura, inseamna locuri noi.
-
Carti cu mult suspans. D-aia va ziceam ca nu-mi plac cartile usoare: alea ma fac sa le las din mana, sa renunt. Deci sa ascult discutiile mai mult sau mai putin inteligente ale colegilor de compartiment. O carte nu foarte grea, plina de suspans. Cartea ideala, deci.
Cei de la Cartepedia au o sectiune speciala in aceasta luna, numita Cartea din tren. Din aceasta sectiune, voi recomanda si eu 7 carti. Da, fix 7. Unele sunt carti pe care deja le-am citit, altele sunt carti pe care le-as citi, in timp ce altele sunt carti care zic ca mi s-ar potrivi, s-ar potrivi brandului meu dac-as fi vazut in preajma lor 🙂 Asadar:
1. Crima din Orient Express
Este prima carte care-mi vine-n minte cand aud de carti citit in tren. E alegerea perfecta. Ideala. Am citit-o mai demult, mai recent am vazut o noua ecranizare a ei. Trebuie, insa, s-o recitesc. Mai astept un pic, sa mai uit din detalii 🙂
2. Palaria presedintelui
Cartea vine din Franta, recunosc ca n-am citit-o, dar sunt un foarte mare fan al palariilor. Va dati seama ce parere si-ar face cineva despre mine daca m-ar vedea cu o palarie pe cap, citind asa ceva?
3. Ready Player One
Am vazut filmul, am inceput cartea, n-am terminat-o. Mi se pare prea statica, mult schimbata fata de film. Dar pentru o excursie cu trenul e ideala: nu e foarte dinamica, te plimba mult prin cultura anilor 80, iar trenurile noastre oricum sunt la nivelul anilor 80 din multe puncte de vedere. Deci e mai mult decat nimerita.
4. Arhanghelul Raul de Ovidiu Eftimie
Personal, nu mi-a placut atat de mult, o consider un TimesNewRoman literar, eu avand pretentii ceva mai mari de la o carte. De la literatura in general. Totusi, nasii de tren sunt foarte implicati, vedeti acolo unde se duc toate spagile pe care acestia le iau. Deci tematica este cat se poate de potrivita pentru o excursie cu trenul.
Apropo, daca aveti drum pe la Teius cartea devine un must-read 😀
5. Istoria iubirii
Nici pe aceasta n-am citit-o, dar am vazut ecranizarea ei anul trecut la TIFF si mi-a placut mult. Atentie, ecranizarea poarta numele de Povestea Iubirii (habar n-am de ce, titlul in engleza al filmului este, in continuare, History of Love). Enorm. Chiar daca la prima vedere pare prea siropoasa, o consider potrivita, pentru modul in care te poarta. Cartea, probabil, este peste film. O iau si eu cat de curand 🙂
6. M-am hotarat sa devin prost
A fost candva cartea mea preferata. Incepe in forta, se termina ciudat. Dubios. Am citit-o de 2 ori, dar acum mult timp. Intre timp, i-am vazut si punerea in scena. Trebuie s-o recitesc. Musai.
7. Trenuri cu prioritate
Cehoslovacia, al doilea razboi mondial, cai ferate. Ziceam mai sus ca trenurile noastre sunt la nivelul anilor 80. Reformulez: daca aveti noroc, prindeti astfel de trenuri. Daca nu, nu. 🙂
Acum va invit si pe voi sa-mi spuneti la ce Carti de citit in tren v-ati gandit, de preferat din sectiunea aferenta de pe Cartepedia. Si, de asemenea, va invit sa lecturati si blogul meu de carte, CitestEmil.ro, loc unde imi expun impresiile despre cartile citite. Impresiile, nu recenziile, da? 🙂
One thought on “Carti de citit in tren: cum le alegem, cum le citim, pe ce le citim.”