Cartele prepay cu buletinul – spaima nationala

Presa noastra aproape in intregime tabloidizata anunta cataclisma drepturilor omului in Romania: cartele prepay cu buletinul. E clar: ultima bruma de democratie a disparut, suntem stat politienesc, serviciile secrete ne conduc.

De la presa tabloidizata ajungem pe facebook. Acolo aceleasi mesaje: ne este incalcata libertatea de exprimare; traim intr-un stat politienesc; nu ne simtim in siguranta (?!).

Cateva observatii legate de acesti alarmisti:

I. Incepem cu presa, care nu pare ca a inteles nimic. Unii vorbesc de faptul ca Parlamentul ar legaliza … ascultatul telefoanelor celor cu cartela prepay. Unde dracu’ scrie in proiectul de lege asa ceva?

II. Ajungem pe facebook, unde toata lumea da acelasi argument ambiguu: ne este incalcata libertatea. In ce fel? Sa pricep si eu de ce esti mai putin liber daca iti dai numele companiei de telefonie?

III. Partea cea mai misto: toata aceasta dezbatere are loc, in mare parte, pe facebook. Adica in acel loc unde aceiasi oameni isi dau check-in in fiecare locatie unde merg. Pe ei nu trebuie sa-i urmareasca niciun serviciu secret pentru a afla unde sunt. Pur si simplu ei spun exact unde sunt in fiecare moment. Dar ei fac asta pentru ca sunt liberi. E firesc acest lucru.

Hai sa va zic cateva avantaje ale cumpararii de cartele prepay cu buletinul:

1. Aveti ceva avantaje atunci cand pierdeti sau va este furat telefonul:
– Veti putea bloca instant cartela. Nu exista riscul sa dea cineva telefoane sau sms-uri in numele vostru.
– Va puteti recupera usor numarul de telefon.
– Si pana acum putea fi recuperat numarul de telefon, insa paradoxal, tocmai acest lucru a generat cateva abuzuri. De exemplu s-au trezit oameni ca numarul lor de telefon nu mai e valabil pentru ca altul pierduse cartela si s-a dus la operator zicand ASTA (adica altul) e numarul meu. Nu stiu ce dovezi exacte i s-au cerut, insa a primit numarul altuia. Povestea cineva pe net ca salvarea lui a fost faptul ca avea cont pe myvodafone si astfel a putut dovedi, altfel ramanea fara numar.

2. O chestie misto: va mai amintiti de Eurovision si televotingul? De pe un numar puteau fi date 11 sms-uri. S-au cumparat cartele in prostie. Cum ar fi sa se cumpere doar cu buletinul? Te-ai putea duce tu ca om sa ceri 1.000 de cartele si sa le inregistrezi toate pe numele tau? Serios…

3. Faza cu apelurile la 112 e reala. Cu totii avem nevoie de salvare ori de pompieri, insa acestea sunt blocate de idioti care suna sa se afle in treaba. Nu trebuie sa facem ceva contra lor?

4. Faza cu terorismul nu este chiar aiurea. Si aici intra si argumentul ala cu „prezumtia de nevinovatie”. Iar exemplul meu este simplu: controalele din aeroport. Nu esti vinovat, nu a zis nimeni asta, insa trebuie sa-ti dai jos cureaua, sa-ti scoti laptopul din rucsac si alte chestii. Cu alea nu avem nimic? Mie mi se pare mai deranjant sa fac acele controale constant (daca as circula des cu avionul m-ar scoate din sarite), pierdem o gramada de timp cu ele.

Am initiat o mini-dezbatere la mine pe facebook. Paradoxul este ca cele mai multe argumente veneau in sensul in care lumea e de acord. Ma gandeam: oare cei care se impotrivesc chiar nu au argumente? Ca asa imi pare.

Si nu, discutia nu e despre ascultarea telefoanelor ori despre vinderea bazei de date catre alti operatori comerciali. Legile in acest sens trebuie discutate separat. Daca stiu a cui e cartela nu inseamna ca ar trebui sa-ti asculte telefonul din oficiu. Adica e normal sa mi se asculte telefonul daca sunt abonat?

In final, va spun clar daca n-ati inteles deja: eu sunt de acord sa ne cumparam cartele prepay cu buletinul. Retineti: nu doar ca n-am nimic impotriva, ci chiar sunt de acord. In general am boala pe anonimitate, si in online si in offlne.

Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

ps: Astept argumente in ambele sensuri cu privire la cumpararea de cartele prepay cu buletinul. Poate chiar sunt argumente solide impotriva si le-am omis eu…

Comments

comments

2 thoughts on “Cartele prepay cu buletinul – spaima nationala

  1. Pingback: Cartele prepay cu buletinul – spaima nationalaBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !