Cartea Sunt o baba comunista

Exista carti clasice pe care imi tot propun sa le citesc, dar din N motive nu ajung s-o fac. O astfel de lista este si cand vine vorba de cartile noi, adica in general cele aparute dupa 1990 si chiar dupa 2000. Pe aceasta lista lunga (PREA lunga as putea zice) se afla si cartea Sunt o baba comunista. De fiecare data ziceam c-o citesc, de fiecare data ma luam cu altele si uitam promisiunea.

Vine insa invitatia pentru avanpremiera filmului cu acelasi nume. Ce imbold mai bun puteam sa primesc? Asta pe de-o parte. Pe de alta parte aveam varianta de a astepta filmul si daca imi va placea sa cumpar si cartea. Am ales prima varianta. Si zic ca am ales bine.

In continuare voi incerca sa raspund la 3 intrebari:

1. Pe scurt, despre ce este vorba in carte.

2. Stilul in care este scrisa (foarte important este aici autorul) si alte detalii tehnice legate de carte.

3. Cateva asteptari si temeri legate de film.

Sa incepem deci.

1. Pe scurt, este vorba de amintirile unei femei simple, venita de la tara la oras, din timpul perioadei comuniste. Amintirile sunt rascolite de telefonul pe care-l primeste de la fata din America, telefon in care este rugata sa nu voteze cu fostii comunisti.

2. Aici voi vorbi despre 3 chestii:
– Intai si intai, trebuie sa spun care sunt planurile: este copilaria ei de la tara (cu mutatul la oras, al ei si al surorii sale); este munca din fabrica, maturitatea ei; este prezentul, si anume batranetea ei. Aceste 3 planuri sunt oarecum amestecate, insa intr-un mod cat se poate de placut.
– Autorul, Dan Lungu, este sociolog. Sincer, am aflat asta dupa ce citisem deja 30-40 de pagini si, fara sa ma laud neaparat, imi mirosea a stil sociologic. Vazand ca este si profesor (la Iasi), ma intreb daca si-a construit personajul dupa rezultatele unor sondaje ori poate dupa niste cercetari, fie ele calitative, mai aprofundate. Mie asa imi pare. Prea este steoretipic personajul (nu ca ar fi un lucru rau in asta).

– Despre formatul cartii nu vreau sa spun prea multe. Este un format mic, ceea ce se numea acum cativa ani „carte de buzunar”. Unii spun ca aceste carti ar fi echivalentul tabloidelor in presa. Nu am citit prea multe carti din acestea mici, dar aceasta doreste sa infirme aceasta zicere. Nu intru in aceasta disputa, este doar o opinie personala.

3. Despre film am de spus cateva chestii importante:
– Incep cu sfarsitul: imi place mult campania lor de promovare. Intai si intai, au un afis foarte tare, pe care l-au pus si pe carte (au o editie limitata cu acea poza pe coperta). Apoi, un lucru foarte inteligent: filmul se lanseaza pe 23 august. Totul este o strategie de marketing foarte bine pusa la punct, pentru care merita felicitati autorii lor. Nu degeaba se spune ca MediaPro stie sa-si promoveze cel mai bine filmele.

– Sunt curios CUM a fost ecranizata. Acele treceri treceri dintr-un plan intr-altul ma tem sa nu fie prea bruste. Obiectiv vorbind, cartea Sunt o baba comunista nu este deloc usor de ecranizat.

Si acum fac un anunt important (adresat intai si intai celor care au citit cartea Sunt o baba comunista): va rog sa-mi livrati intrebari pentru echipa filmului. Din ce am fost informat de MediaPro, la vizionare vor veni actorii Luminita Gheorghiu si Marian Ralea, regizorul Stere Gulea si directorul de imagine Vivi Dragan Vasile. Va spun asta ca sa stiti cui POT adresa intrebari. Vizionarea este marti dimineata, asa ca intrebarile le astept pana luni seara. Orice forma de comunicare este permisa (mail, mess, facebook, comentariu, chiar si telefon, daca aveti numarul meu). Hai cu intrebaril deci.

Eu cam atat am avut de zis. Salutari COMUNISTE tuturor si va astept cu intrebarile 🙂

ps: Despre cartea Sunt o baba comunista a scris mai demult Jovi.

ps2: Am uitat sa precizez: Cartea Sunt o baba comunista costa 16 lei (indiferent de editie: cea veche sau cea limitata) si se gaseste la orice librarie. Eu am cumparat editia veche.

2 thoughts on “Cartea Sunt o baba comunista

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !