Carrie

Filmul Carrie este re-ecranizarea unei carti celebre scrise de Stephen King. Din acest motiv filmul Carrie are, din punctul meu de vedere, 3 tipuri de public (un profesor de-al meu de la sociologie vorbea de PUBLICURI):

1. Publicul fan Stephen King, care a citit cartea, a vazut prima ecranizare Carrie (Din anii 70, care a avut un fel de continuare in anii 90) si care va judeca filmul strict comparativ cu cartea si cu filmul original. Un public pretentios, un public greu de multumit.

2. Publicul care nu a citit cartea, care nu a vazut celelalte ecranizari, dar care s-a informat in prealabil in privinta filmului. Este un public format din cinefili care au mai vazut filme de acest gen si care sunt la curent cu ultimele aparitii in domeniu. Legat de acest lucru, semnalez un super-trailer al filmului Carrie:

Asa-i ca un astfel de trailer va incita si va face sa scormoniti si sa aflati mai mult detalii despre fim?

3. Publicul absolut comercial, care se duce seara in mall, vrea sa vada un film si alege filmul dupa N criterii, mai mult sau mai putin corecte:
– Dupa distributie;
– Dupa gen (aici „drama” si „horror” sunt niste adjective destul de inexacte);
– Dupa referintele statistice, gen NOTA DE PE IMDB.

Care este, de fapt, publicul tinta pentru Carrie? Pai eu as spune ca, intai si intai, publicul din a doua categorie, urmat apoi de cel din a III-a categorie (contrar asteptarilor, financiar, ei sunt „grosul”) si abia apoi cei din prima categorie. Am mai scris despre re-ecranizari si o repet: ele au scopul de a re-aduce in memorie atat filmul/filmele originale, cat si cartea.

Daca filmul Carrie, varianta 2013, va fi unul bun si apreciat, va atrage publicul SI catre filmul original (si catre carte, intr-o masura mai redusa). Si tind sa cred ca asta face deja Carrie (sper sa nu ma insel): a placut celor care n-au vazut originalul si n-au citit cartea si pe unii ii impinge catre acestea. Cei care au vazut originalul se considera oarecum dezamagiti.

Cum MI s-a parut mie filmul Carrie? Pai eu sunt fix in a II-a categorie: ma voi apuca de lectura cat de curand (trebuie sa-mi vina cartea), apoi voi vedea si filmul original. Doar din vizionarea versiunii 2013 a filmului Carrie pot sa spun ca am o parere relativ buna despre el. E adevarat, apelativul de horror mi se pare un pic exagerat, insa posibil sa fi fost pus din motive de marketing. Este indeajuns de bun incat sa ma incite sa citesc cartea si sa vad filmul original.

Alaturi de Madalina Maria Iancu, cea care m-a insotit la vizionarea Carrie ­čÖé

Despre ce este exact filmul Carrie, versiunea 2013, va las pe voi sa descoperiti vizionandu-l la cinema. Eu, asa cum am mai spus, l-am vazut deja (vizionarea a avut loc la Cinema City Cotroceni) si vi-l recomand si voua.

Acum va las cu trailerul „clasic” al filmului Carrie:

Carrie este adus in Romania de Cineforum si este de astazi in cinematografe. Salutari CINEFILE tuturor! ­čÖé

ps: Bila alba pentru Cineforum, distribuitorul filmului Carrie. Conform listei de pe IMDB, Carrie s-a lansat in Romania exact cand s-a lansat peste tot in lume (e adevarat, din motive care-mi scapa, in lista de pe IMDB nu figureaza si Romania, desi de obicei apare). Ca si roman simt un oarecare sentiment de mandrie cand vad acest lucru. Asta apropo de filmele din 2011-2012 care apar la noi in 2013. Nu dau nume, bineinteles ­čÖé

Comments

comments

5 thoughts on “Carrie

  1. Eu am citit cartea. Eu sunt fan King ­čÖé Cartea mi-a placut. Dar nu extraordinar de mult. Nici nu se poate compara cu Misery, spre exemplu. Am vazut si filmul cel vechi. Film slabut. Sunt insa foarte curios de noua productie…

  2. Pingback: Carrie - Carrie (2013)

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !