Care e faza cu rezolutiile pentru noul an?

rezolutiile pentru noul an Emil Calinescu

Nu sunt Osho, nu sunt nici vreun vraci motivational local, mai obscur, insa in acest articol va voi vorbi despre rezolutiile pentru noul an. Ceva inspirational cica, desi de fapt e chiar invers.

Intai si intai, trebuie sa spun ca noul an nu este neaparat un nou inceput. Nu incepi musai ceva in ianuarie, sunt multe domenii unde inceputul e candva in toamna. De pilda, anul scolar ori universitar incepe in toamna. La fel sezonul fotbalistic.

Asa ca rezolutiile pentru noul an, in cazul acelor domenii, se fac candva vara. La anul ne batem la titlu, sintagma preferata a multor fotbalisti. Nu zic, e bine sa-ti propui asta, chiar daca nu intotdeauna reusesti.

Ca sa ajung la subiectul efectiv, mie nu-mi plac rezolutiile generaliste tip truisme. Sa muncesc mai mult, sa fiu mai bun, sa fiu mai putin rau si alte aberatii de genul. Or da bine pe Facebook, ca atrag like-uri, dar cam atat. Utilitatea lor e aproape 0. Eu nu pot spune daca am fost mai bun in 2020 decat in 2019 ori daca am fost mai milostiv in 2021 fata de cum am fost in 2020.

Revelion 2022 Emil Calinescu rezolutiile pentru noul an

Mult mai bine este ca rezolutiile pentru noul an sa se bazeze pe cifre. Desi nu par, in strafundurile fiintei mele sunt o persoana a cifrelor. Candva am facut un liceu de profil real si chiar eram bun la cifre. Fara sa mai stiu 80% din matematica invatata atunci, pot spune ca formatia mea realista mi-a modelat un anumit mod de gandire.

Ca sa intelegeti la ce ma refer, voi lua intai exemplul cartilor. E misto si extrem de util sa-ti propui sa citesti mai mult. Cititul e o activitate utila din orice unghi ai privi-o. Doar ca fara a avea repere, fara a avea cifre, este doar o vorba goala.

Altfel stau lucrurile atunci cand stii exact cat citesti. Nu trebuie sa NUMERE nimeni, o face altcineva pentru tine. In acest caz Goodreads. Cand incepi o carte o treci acolo, ca asta citesti acum, cand o termini o bifezi terminata si vezi in timp real cat ai citit. Iti pui si un obiectiv, unul realist, pe care e bine sa-l intreci, daca se poate. Anul urmator iti vei propune un obiectiv un pic mai mare. Cu o carte mai mult, as zice. Ok, eu am citit 100 de carti in 2020 si 101 carti in 2021. Dar lasandu-ma pe mine la o parte, un obiectiv realizabil pentru fiecare dintre noi ar fi 52 de carti. Adica, altfel spus, o carte pe saptamana.

Faza si mai misto la goodreads este ca-ti numara si paginile. De pilda, in 2020 am citit mai multe pagini decat in 2021. Conteaza nu doar numarul cartilor, ci si numarul paginilor.

Exemplul cartilor poate fi translatat la fiecare alt domeniu. Trebuie sa vezi mai multe filme, insa trebuie sa stii exact cate filme vezi. Ca sa stii daca poti compara asta. La fel spectacole de teatru.

de ce este important revelionul 2021

La fel plimbari, excursii. La fel festivaluri de film ori de teatru.

Totodata, trebuie sa tii cont de context. Eu vreau sa ma plimb mai mult, dar daca cei din jurul meu sunt in continuare speriati de bombe si de gripe nu am cum sa fac asta. As merge la festivaluri de teatru ori de film, dar daca ele se tin sau nu depinde de ele si nu de mine.

Un caz aparte il reprezinta dorintele de mai putin si nu de mai mult. Sa bei mai putin alcool, sa fumezi mai putine tigari, sa cheltui mai putin (aici e relativ), sa ai mai putine kilograme. Less is more, cum ar zice englezul, insa in afara de kilograme restul chestiilor sunt greu masurabile. Fumatul mai putin ar putea fi cuantificabil, doar ca sunt cateva situatii amuzante care pot aparea. De pilda, un amic povestea cum isi propusese candva sa fumeze mai putin, drept urmare anul urmator cumpara mai putine pachete de tigari, economia de bani era motivul principal, insa ajunsese sa faca 3 chestii dubioase: sa nu mai dea tigari altora (sa spuna ca nu are), sa ceara mai des tigari si, mai ales, sa fumeze tigarile pana la carton, pana la ultimul fum. Per total, fuma la fel de mult (dupa estimarile lui), insa dadea mai putini bani. Ma rog, cumva isi atinsese obiectivul.

Mai trebuie, totusi, sa spun ceva, chestiune cu care ar fi trebuit sa incep. Asadar, vin si va intreb: la ce va foloseste chestia pe care v-o propuneti in noul an? De pilda, un amic (generic vorbind, nu va spun sexul sau) mi se laudase acum cativa ani ca produce mai multi bani decat poate cheltui. Isi lua tot ce-si doresti, pleca atunci cand avea ocazia, nu ii lipsea nimic. Si, totusi, la finalul unui an si-a pus ca dorinta sa castige mai mult anul urmator. Intrebarea logica era: DE CE?

Deseori oamenii-si propun chestii de care nu au efectiv nevoie, insa pe de alta parte nu apreciaza ceea ce au. Ca de exemplu LIBERTATEA (nu ma refer la ziarul omonim). Am tot ce-mi doresc, nimic din ceea ce-mi trebuie, ca sa citez o mema celebra acum cativa ani.

Emil Calinescu rezolutiile pentru noul an

Si inca ceva: rezolutiile pentru noul an nu e musai sa fie publice. Nu te lauda cu ce iti propui sa faci, ci lauda-te cu ce ai facut deja. Da, daca in 2021 ai fost mai bun ca in 2020 e un lucru pe care ar trebui sa-l spui. Insa e absurd sa faci promisiuni de politician pe care oricum nimeni nu le va verifica peste 1 an (si daca o va face oricum nu va putea sa te sanctioneze in vreun fel).

3 thoughts on “Care e faza cu rezolutiile pentru noul an?

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !