Captiv

Captiv

 

 

In general imi plac thriler-urile psihologice, indiferent de modalitatea crimei. Daca filmul se concentreaza pe gasirea adevarului este un lucru cat se poate de bun.

Filmele cu pedofili nu mi-au placut niciodata. Nu sunt parinte, nu este un subiect care sa-mi atinga o coarda sensibila ori sa ma sensibilizeze la extrem, insa nici nu ma incanta ideea. Accept filmele despre pedofili, accept rolul educativ al cinematografiei, insa am reticentele mele vizavi de abordarea acestui subiect. Cum bine zice Flavius in cronica sa, ar trebui sa fie ceva cu adevarat genial.

Captiv trebuia sa fie un thriller despre pedofilie, cu o atmosfera glaciala specifica filmelor nordice. Trailerul arata foarte bine, ni se promitea un suspans maxim, ma asteptam la un film cu adevarat impresionant. Subiectul, pedofilia, urma sa aduca doza in plus de dramatism atat de necesara.

Ce este, de fapt, Captiv? Un esec pe toate planurile. Scenariul scartaie, dramatismul lipseste cu desavarsire (daca esti un pic mai obosit s-ar putea sa adormi), jocul scenic este aproape de dezastru,regia este si ea ciudata (schimbarea brusca a timpului este absolut oribila, ea aducandu-mi aminte de celebrul Cloud Atlas, dupa mine un exemplu bun de cum sa NU faci un film), iar spre final filmul cade in derizoriu. Priviti cum arata pedofilul din film:

In Captiv este vorba despre disparitia unui copil, furat de pe pe bancheta din spate. Tatal copilei parasise masina timp de cateva minute pentru a cumpara gogosi de la un restaurant de pe marginea drumului. Ulterior, asistam la amplul proces de gasire a victimei, proces care dureaza peste 8 ani de zile. Va las pe voi sa descoperiti cum se termina aceste ample cautari.

Angela, in cronica ei, vorbeste despre o atmosfera glaciala. Cat se poate de corect: filmul, la cum este construit, te lasa rece. La propriu.

Captiv este, per total, un film care si-a propus prea multe si care nu reuseste nimic. Nu este un film dezastru, nu putem vorbi despre asa ceva. Insa nici nu i-am putut vreun punct forte. Totusi, a fost proiectat pentru prima oara la Cannes. Cei care inca mai pun pret pe alegerile criticilor pot merge la cinema din acest motiv. Pe mine criticii ma lasa, insa, la fel de rece precum filmul Captiv.

Despre Captiv puteti citi un articol extrem de interesant pe MovieNews. Pe langa acesta, recomand si cele 2 articole deja citate pe parcursul textului.

Filmul Captiv intra de vineri in cinematografe, fiind distribuit in Romania de Odeon. Salutari INGHETATE tuturor! 🙂

ps: Dupa vizionarea filmului Captiv, atat eu, cat si un amic blogger, spuneam ca acest film ar trebui vazut musai de catre criticul Mihnea Columbeanu. Daca n-ati ras la aceasta gluma, cititi acest articol pentru detalii. Acum puteti rade cu pofta 🙂

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !