Captain Phillips – Capitanul Phillips

Captain Phillips – Capitanul Phillips este un nou film REAL despre piratii somalezi. Tom Hanks are rolul principal, regia fiind semnata de Paul Greengrass (Green Zone, The Bourne Ultimatum, The Bourne Supremacy).

Pe scurt, cateva idei despre Captain Phillips – Capitanul Phillips:

1. Primul film la care m-am gandit a fost Kapringen – Deturnarea. Sunt 3 mari diferente intre ele:
– La Kapringen toata actiunea se desfasura in jurul negocierilor dintre pirati si compania suedeza. Bani, negocieri, sfarsit „fericit”. Sumele sunt irelevante, cert este ca aveau loc negocieri.
– In Captain Phillips – Capitanul Phillips negocierile au loc intre STATUL AMERICAN si teroristi. Ma rog, negocieri e mult spus… La Kapringen aveam negocieri intre o companie privata si teroristi. Morala: cand capturezi un cetatean american ai de-a face cu SUA ca si STAT, nu conteaza din partea carei companii era acel cetatean (sau ACEI cetateni).
– SUA nu finanteaza terorismul. Nu stiu daca in toate cazurile e la fel, dar aici s-a vazut clar cum americanii si-au dorit din start sa nu dea bani acelor somalezi. I-au „pacalit” intr-un final (Sorry pentru spoler) in cel mai american mod cu putinta.

2. In timpul filmului, unui dintre somalezi a spus ca tocmai obtinuse 7 milioane de la guvernul Greciei. In secunda aia am zis: aha, d-aia n-are Grecia bani, ca-i da la pirati…

3. Acelasi final glorios, cu toti mandri ca sunt americani si cu dovedirea suprematiei armatei americane (aici Marinei Americane). Altfel de ce ai face filmul?

4. O intrebare pe care mi-o tot pun: oare de ce nu au navele armament? Ok, legislatie, alte alea. Dar atunci cand traversezi „ape tulburi”, nu ar fi utile niste arme?

5. Captain Phillips – Capitanul Phillips adopta si el noua moda, de filme cu o durata mai mare de 2 ore. Nu se simte, este tipul de film unde cu siguranta nu te vei plictisi si nu vei regreta nicio secunda din timpul petrecut la vizionare.

Per total, Captain Phillips – Capitanul Phillips este un film foarte bine realizat din toate puntele de vedere: in primul rand ca realism (nu pare nicio exagerare specific filmelor americane), apoi ca si dialoguri si nu in cele din urma ca si actiune. A iesit, per total, un film foarte bun, film apreciat deopotriva de critici si de spectatori (e mare lucru sa reusesti sa faci un astfel de film).

Captain Phillips – Capitanul Phillips este de astazi in cinematografe, fiind distribuit de InterCom Film. Vizionare placuta si salutari CINEFILE tuturor ­čÖé

Comments

comments

2 thoughts on “Captain Phillips – Capitanul Phillips

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !