Votam candidati independenti. Ne-am saturat (cu sau fara cratima) de partidele politice.
Sorin Oprescu – PRIMUL primar independent din Romania.
Mircea Diaconu – candidat INDEPENDENT la europarlamentare.
EBA – Candidat INDEPENDENT la europarlamentare!
La alegerile de ieri am avut o tona de candidati independenti. Majoritatea erau fie mascarici, fie oameni dornici de reclama, fie … fosti oameni politici. Danut Liga si Mircea Diaconu sunt doi fosti membri de partid (Liga are, de fapt, la activ, o tona de partide, de pe ambele parti ale esicherului politic, inclusiv „partidul anti-sistem” si „Extremist” numit PRM. Sorin Oprescu a fost, de asemenea, membru PSD si candidat din partea acestui partid la alegerile locale. EBA a fost si este membru de partid. Lazlo Tokes acum a candidat in Ungaria, dar reusise si el ca independent. Ce au in comun toti acestia? Hai sa incerc sa va explic de ce au reusit ei.
1. Sintagma candidati independenti ajuta foarte mult. Practic, impusti 3 iepuri dintr-un foc:
– Cuvantul INDEPENDENT suna bine, a fi INDEPENDENT este un ideal pentru toata lumea. Chiar daca in politica aceasta independenta este NEGATIVA.
– Acesti candidati independenti nu trebuie sa se bazeze pe nimeni. Daca si-ar face partid sigur s-ar gasi colegi de partid patati, care i-ar trage in jos. Ori care ar fi necunoscuti.
Daca Mircea Diaconu isi facea partid lumea trebuia sa voteze UN PARTID, asa ei au votat UN OM!
– Un paradox romanesc: la alegerile europene candidatii independenti au prag electoral mai mic. Ce inseamna asta? Inseamna ca alde Dan Diaconescu ar fi iesit europarlamentar daca ar fi candidat INDEPENDENT! La fel, si Corneliu Vadim Tudor ori Radu Moraru ar fi avut sanse mai mari.
2. Am enumrat mai sus ce candidati independenti au reusit. Ce au ei in comun? Pai SUSTINEREA unor partide, filiale de partide, oameni si, mai ales, televiziuni.
Sorin Oprescu a reusit fiind sustinut de o parte insemnata din PSD, EBA a fost sustinuta de o parte din PDL, iar Mircea Diaconu de parti din PNL, PSD ori chiar PC. Procentul mare de la Constanta a fost obtinut cu ajutorul lui Mazare.
3. Partidele care au sustinut votul uninominal si au batut moneda pe votarea OAMENILOR si nu a LISTELOR au avut acum de pierdut. De ce sa votam O LISTA si sa nu votam UN OM? Pe lista de partid lucrurile sunt neclare: locul 1 e „baiat bun”, dar locul 3 nu-mi place. Dar locul 2 se poate retrage si in locul lui intra altul … E mai simplu sa votez candidati independenti. Si mai convenabil.
4. Uitati-va la Sorin Oprescu. S-a spus ca doreste sa-si faca partid. Un partid al lui. S-a consultat ulterior cu unii si cu altii si a renuntat la idee. A candidat din partea USL, insa tot cu titulatura de INDEPENDENT. Practic, el era tot independent, insa nu avea contracandidat din partea USL. A castigat fara emotii, cum cred ca va castiga si in 2016.
5. Haideti sa vedem cazul unui alt primar: Klaus Iohannis. Observa Victor Ponta aseara: Iohannis a pierdut Sibiul.
In fapt, NU l-a pierdut, ci doar NU a reusit sa convinga cetatenii sa voteze cu „oamenii lui”. Pe romaneste: el facea parte dintr-un partid minuscul, Forumul Democrat al Germanilor din Romania. Pe hartie. El parea insa INDEPENDENT. Era votat TOCMAI pentru ca nu facea parte din FSN-PSD-PD-PDL-PNL. Oamenii se laudau cu un PRIMAR ALTFEL.
Au acceptat si inscrierea lui in PNL-USL. A candidat sub umbrela lor. Au zis ca n-a avut de ales, ca asa va putea face in continuare lucruri bune pentru Sibiu. E drept, a fost votat si din lipsa de alternative. Stiti povestea cu localitatile unde e un primar foarte popular si in care partidele nu vor sa bage bani in campanie. A fost in Bucuresti (prin cateva sectoare), e in Constanta de ani de zile, e si in Sibiu. Acum insa, cand Iohannis le-a cerut sa voteze cu AI LUI, Sibienii au zis PAS! Asa ca, atentie: Klaus Iohannis nu este atat de popular pe cat cred unii!
Care sunt urmarile? Pronosticurile mele:
1. Multi oameni cu bani si notorietate isi vor incerca norocul din postura de candidati independenti. Dan Diaconescu, Radu Moraru, chiar Gigi Becali ori Giovani Becali. Daca e sa ne gandim nitel, mai avem un Porumboiu, mai avem un Tiriac …
Adica ideea e simpla: ori se inscriu intr-un partid mare, precum Becali ori Ilie Nastase, ori candideaza independenti. Infiintarea unui partid mic, gen Noua Republica, este o idee proasta.
2. Vom avea o inflatie de candidati independenti la alegerile locale din 2016. Pe Oprescu il va bate tot un independent, daca il va bate, sustinut de o dreapta mai mult sau mai putin unita. Singura problema: legea electorala, care MOMENTAN a exclus turul 2 la locale. Daca ea va fi modificata, cativa primari mari, gen Mazare ori Oprescu, pot fi batuti de candidati independenti.
3. Inchei cu alegerile prezidentiale: sansa DREPTEI este sustinerea unui candidat INDEPENDENT. Iohannis este o solutie, dar tind sa cred ca era o solutie mai buna daca el era, in continuare, membru al Frontului German. Altfel, din ce se zvoneste, Daniel Morar ar avea ceva sanse. Bine, mai putem vorbi de candidati „cu sanse”, gen Mugur Isarescu. Nu lipsa lor este problema. Problema este vointa partidelor de a sustine candidati independenti.
Marele castigator al alegerilor de ieri este, ca om, Mircea Diaconu. Pe hartie doar. In fapt, ideea unor candidati independenti este cea castigatoare. Daca partidele vor incepe sa se planga de asta, ar trebui sa stie ca TOATE au pus umarul la acest lucru: PSD prin sustinerea lui Oprescu, PNL si PSD prin sustinerea lui Diaconu, PDL prin sustinerea EBEI si maghiarii prin sustinerea lui Tokes. Ah, era sa uit: in 2004 Vanghelie a castigat fotoliul de primar tot printr-un astfel de artificiu: candidatul PSD era altul, el era independent. A castigat si a revenit in partid. El a fost, ca sa zicem asa, primul INDEPENDENT care a castigat un fotoliu important. Salutari POLITICE tuturor!
2 thoughts on “Candidati independenti”