Cand superstitiile se confirma
Exista 2 mari legi nescrise in fotbal: jucatorul faultat nu executa niciodata penalti si niciodata nu faci schimbare inainte de cornerul adversarului (atunci cand vrei sa bagi fundas). In cazul al doilea legea nescrisa are o oarece explicatie logica: jucatorul nou-intrat are nevoie de timp de acomodare, s-ar putea sa nu stie cu exactitate pe cine trebuie sa marcheze.
In plus, tot o lege nescrisa de care se vorbeste mai rar spune ca nu pui sa execute penalti un jucator abia intrat (eventual neincalzit), fie ca vorbim de un penalti in timpul regulamentar de joc, fie ca vorbim de penaltiurile de departajare.
Sa revenim, totusi, la prima lege nescrisa. Ea este, in fond, o superstitie. Este, pentru unii, la fel de logica precum a pasi intai cu dreptul, a nu da bani lunea ori in prima zi din an, a nu merge cu masina pe 13 ori a nu incheia o afacere vinerea. Insa stiti cum au aparut superstitiile? Prin coincidente repetate. Ma rog, martea, vinerea, 13 ori alte superstitii au si explicatii astrologice ori pseudo-stiintifice (de exemplu apostolii erau 12, 13 fiind un numar impropriu, disturbator).
Totusi, fara sa stii de la altii de superstitie, daca iti merge rau pe 13 mai multe luni la rand, incepi sa crezi ca e ceva cu aceasta data.
La fel si-n cazul fotbalului. Daca vezi ca altora li se intampla des, daca vezi ca tie ti se intampla des, nu e clar ca e ceva? Da, spre deosebire de celelalte legi nescrise, asta nu are vreo explicatie logica. Poate doar ca jucatorul faultat este prea euforic ca a obtinut penaltiul, daca asta poate fi considerat un handicap.
De ce exista, totusi, jucatori si echipe de fotbal care incalca aceasta regula nescrisa? Dau cateva posibile motive:
- Echipa are o vedeta, un jucator in jurul caruia toti ceilalti evolueaza. Daca el ia mingea-n mana, nu il poate contrazice nimeni.
- Exista persoane care se lauda ca nu-s superstitiosi. Intelectualii vor repudia superstitiosii, numindu-i inapoiati. Astfel de cazuri sunt si-n fotbal: nu credem in superstitii, daca bati bine penaltiul dai gol…
- Pentru ca nu cunosc aceasta regula nescrisa. Am auzit fotbalisti spunand calm Nu, nu am auzit…
- Exista echipe de roboti, unde la antrenamente se spune dinainte: penaltiul il bate X, lovitura libera Y… Nu vor sa deraieze nici macar 1 milimetru de la planul stabilit inainte.
- Pentru ca fotbalistul care a obtinut penaltiul este considerat erou, deci cel mai indreptatit sa bata (e meritul lui, hai sa culeaga el laurii).
In cazul Portugaliei sunt mai multe chestii adunate: argumentele 1, 4 si 5 (zic eu). Rezultatul este, de cele mai multe ori, identic cu cel de asta seara al Portugaliei.
Nu inseamna ca daca executa un alt jucator acesta va da sigur gol. Nicidecum. Dar refuz sa plang pe umarul unui jucator faultat care s-a lacomit sa devina el erou national si care, logic dupa mine, a clacat. Sunt eu nebun si inapoiat ca ma incred in superstitii, dar, la dracu’, se intampla foarte-foarte des. Era atat de greu sa lase pe altcineva sa execute? Erau cel putin 5 jucatori care aveau sanse mult mai mari sa transforme.
Imi place Portugalia, joaca haotic, sunt risipitori, dar par niste copii lasati nesupravegheati. Sunt naivi, dar simpatici. Voi tine cu ei in continuare, sunt printre echipele pe care le apreciez la acest turneu final. Stiu, insa, ca atunci cand vor da de o forta vor pierde lamentabil. Ca-n ultimele dati, nu altfel 🙂
Concluzia e in titlu: superstitiile se confirma prea des pentru rationalistii care refuza sa creada in asa ceva. Salutari NOROCOASE tuturor!
Fotbalul este unul dintre sporturile în care clar predomină superstiția… Ai uitat s-o zici pe aia cu iarba-n sân când intră pe teren…Nu știu de ce-ți place ție Portocalia asta, căci e clar că e echipa gravitează în jurul unui Cocalardo rupt de cea mai bună echipă din lume și adus într-o echipă sub mediocră în care nu poate mai mult de a șuta de 10 ori / meci pe lângă poartă…