Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism

Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism, ultimul film al lui Corneliu Porumboiu, a starnit o dezbatere foarte interesanta. Este filmul romanesc care a generat cea mai apriga dezbatere din ultimul timp. Iar dezbatere inseamna opinii de ambele parti. Pana acum filmele romanesti erau fie ignorate (MAI ALES de bloggeri, care dadeau bir cu fugitii la vizionarile de filme romanesti), fie erau unanim apreciate (cum a fost cazul filmelor Dupa Dealuri ori Pozitia Copilului). De data asta insa bloggerii, criticii si jurnalistii s-au napustit in salile de cinema la vizionari si au simtit nevoia sa-si faca publice opiniile. Care opinii se pare ca sunt foarte inversunate. Incerc sa deslusesc motivele:

1. Oare filmul romanesc a ridicat (prea mult) stacheta in ultima vreme cu filme precum Dupa Dealuri ori Pozitia Copilului?

2. Oare Corneliu Porumboiu este de vina? Este el un regizor foarte bine vazut, foarte premiat,  care acum a dezamagit?

3. Oare distributia a atras atat de multa lume la film? Sa recapitulam: Bogdan Dumitrache – Pozitia Copilului ; Mihaela Sirbu – Toata lumea din familia noastra; Tatal Fantoma (am facut o mica gafa la conferinta de presa de dupa, nu mai imi aminteam de ea, mea culpa); Alexandru Papadopol (mai trebuie sa-l prezint?) – actorii celebri din film, la care se alatura debutanta Diana Avramut, care are rol principal alaturi de Bogdan. Oare lumea merge la un film dupa afis?

Eu raspund punand intrebari… Cand voi avea raspunsurile la ele nu stiu. Probabil niciodata. Cert este ca filmul Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism a starnit o reala „disputa” in online. Astfel:
– Contra filmului au scris: Simona Mocanu, Angela Alexandru, Alex Cirstea.
– Articole pozitive am vazut la Andrei Gorzo si Elena Ciric.

UPDATE: Raluca, vrand probabil sa ma contrazica, a scris cel mai lipsit de patima articol. E usor pozitiv, insa este foarte detasat.

Pe langa acestea, am mai vorbit cu alte persoane, care inca nu s-au exprimat public, in online, si care erau de-o parte si de alta a baricadei. Ce observ insa? Multa inversunare. PREA multa inversunare …

Cum ma situez eu in toata povestea asta? Cat se poate de neutru. Din acest motiv initial nici nu doream sa scriu despre Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism. Aveam un interviu cu Diana Avramut (o actrita foarte simpatica si foarte deschisa la dialog, careia ii doresc mult succes in continuare) si consideram ca este de ajuns.

Insa am urmarit cu uimire reactiile starnite de film. Reactii care de fapt au generat acest articol. Asadar, cat pot eu de scurt, 7 chestii despre Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism :

1. Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism NU ESTE FACUT pentru publicul larg. Este un adevar. Corneliu Porumboiu, dupa vizionare, a spus clar asta: celelalte 2 filme ale lui au avut 12 mii de spectatori (in medie) si se astepta ca si acest film sa aiba tot atat. „Cam asta e publicul meu”.

2. Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism imi pare facut pentru cei din lumea filmului, fie ei actori, regizori, critici. Reformulez: imi pare facut EXCLUSIV pentru cei din lumea filmului. Noi, outsiderii, nu suntem invitati inauntru. Ok, nu suntem dati afara daca dorim sa intram, dar suntem oarecum avertizati ca nu este locul nostru acolo.

3. Corneliu Porumboiu este tipul de regizor care ISI PERMITE sa faca filme necomerciale. Este regizorul care face filme PENTRU EL. El a raspuns oarecum arogant la conferinta de presa: nu exista esec, eu stiu ce am vrut sa arat printr-un film. Mai avea un pic si spunea ca este perfect. Sau chiar este perfect?

4. Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism nu este un film slab, nicidecum. Este in linia filmelor romanesti de dupa 90 (sau, ma rog, de dupa 2000). Diferenta este ca spre deosebire de alte filme, sa zicem Aurora, nici subiectul nu este pentru publicul larg. Unii se intreaba, pe buna dreptate: de ce ma intereseaza pe mine care este relatia dintre un regizor si o actrita?

5. In sala s-a discutat despre titlu. Un critic, in sala,  il considera (prea) comercial, spunand ca era mai bun titlul precedent, cu care fusese anuntat initial, si anume „Un interval de 9 minute”. Mie, sincer, niciunul nu mi se pare comercial. Intai si intai titlul actual, Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism, este MULT PREA LUNG. Eu as zice ca sunt 2 titluri intr-unul singur. Titlu comercial este Jobs, este Paranoia, ori, in cinematografia noastra, Filantropica ori Furia. De ce nu un titlu de genul METABOLISM, fara nicio alta adaugire? Dar, repet, nu aspectul comercial a contat.

6. Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism este un film romanesc deja tipic. Actiune lenta, secvente lung, celebra scena a mesei, care de data aceasta contine doar 2 personaje (de obicei scena mesei contine multe personaje, fiind in majoritatea cazurilor o reuniune de familie).

7. Un ultim aspect: multa lume lauda melodia. Si mie imi place, si eu am ascultat-o de multe ori dupa film. Problema este insa alta: e cam rupta din context. Nu intreb de ce personajul principal este Alina  iar in melodie se vorbeste despre Cristina, asta probabil ati observat cu totii. La fel, ignor faptul ca vorbim de o singura melodie in tot filmul. Problema este ca melodia se aude DOAR la final si pare a contrasta cu tot filmul. In Love Building de exemplu muzica era perfect integrata in film (Cursa aceea a lor, de final, se desfasoara pe o melodie superba, Love in your eyes). Aici avem melodia strict pe generic. Si atat. Genericul de final sa salveze intreg filmul?

Per total, sunt total neutru. Intr-un mod total paradoxal, sunt de acord atat cu opiniile super-negative (le inteleg si le dau dreptate), insa sunt de acord si cu cele pozitive. Este o chestie de perceptie si de gust. Insa, pana la urma, daca Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism nu se adreseaza publicului larg si nu pune pret pe numarul de bilete vandut, de ce ar conta parerile noastre? Este ca-n bancul celebru cu Bula care ajuta batranica sa traverseze strada; o fi nevoie ca ea sa traverseze strada, dar daca ea nu vrea, de ce am ajuta-o?

Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism este deja in cinematografe (de alaltaieri) si este distribuit de Independenta Film. Salutari CINEFILE tuturor!

ps: Articolul despre Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism este la fel de necomercial ca si filmul: este prea lung si este NEUTRU. Serios: articolele neutre sunt cele mai putin comerciale: nu va fi nimeni de acord cu tine, nu te va cita nimeni si nici macar nu te va uri nimeni pentru el. Film necomercial, articol necomercial… cum s-ar zice pe twitter, #miseparecorect.

ps 2: As fi putut pune ca motto urmatoarea declaratie a lui Porumboiu, de dupa vizionare: „Cei carora le-o placut filmul o sa spuna ca le-o placut, cei carora nu le-o placut o sa spuna ca nu l-au vazut”. Secvente de la conferinta de presa de dupa vizionarea Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism aveti in urmatorul clip:

Comments

comments

9 thoughts on “Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism

  1. Pingback: CineZapping « Cinefilul de Serviciu
  2. Pingback: CineZapping | CINEFILUL DE SERVICIU

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !