Te-ai intrebat vreodata cand sa dai check-in pe Facebook in 2024? Stiu, raspunsul logic, intuitiv, este cand ai tu chef, ca nu face nimeni ordine la tine pe contul de Facebook. Dar nu la asta vreau sa ma refer.
Eu vorbesc aici de mine ca utilizator de Facebook, asta insemnand atat persoana care posteaza, cat si persoana care URMARESTE alte conturi. Daca as vorbi de carti, echivalentul ar fi „atat scriitor, cat si cititor”. Ati inteles ideea. Pe langa acest CAND, voi raspunde la final si la intrebarea CUM sa faci asta. Asadar:
Cand sa dai check-in pe Facebook in 2024? – Cand ai ceva de transmis!
De cand a aparut Instagram, logica postarii pe Facebook a unei poze fara descriere a disparut complet. Un check-in fara descriere, doar cu mentionarea a locatiei, este ceva absurd.
Trebuie sa-ti pui tot timpul cateva intrebari:
- Ce transmit?
- Ce se intelege din postarea mea?
- Oare eu as reactiona la o astfel de postare?
Dupa mine, desi o fotografie face cat o mie de cuvinte, o postare fara cuvinte nu imi transmite nimic. Asa ca eu nu reactionez la ea. Si fix d-asta nu imi place, ca sa nu spun ca urasc, Instagramul.
Eu sunt un om al cuvintelor. Fotografiile completeaza un mesaj, impodobesc un ceva deja existent. Fotografia este un accesoriu.
Intr-adevar, uneori rog cititorii (urmaritorii) sa descrie ei o fotografie. Atunci mesajul este simplu: vreau sa-mi spuneti voi ce intelegeti prin poza si vreau sa va distrati cu descrierile celorlalti.
Asa ca raspunsurile la cele 3 intrebari ar fi:
- Indemn oamenii sa comenteze si sa-si spuna parerea.
- Se intelege ca, STRICT in acel context, parerea lor e mai importanta decat parerea mea.
- Da, as comenta oricand la asa ceva.

Cand sa dai check-in pe Facebook in 2024? – Cand mergi intr-un loc unde n-ai mai fost!
Acel loc poate fi un loc super-popular, unde n-ai apucat sa mergi, cum a fost de pilda Popeyes, ori un loc ascuns, pe care putina lume il stie.
Mesajul poate fi unul implicit, aparent ascuns:
- Daca mergi dupa 7 luni intr-un loc inseamna ca nu tii neaparat sa fii la moda, nu vrei sa te duci cu turma, dar nici nu refuzi noul.
- Daca mergi undeva unde nu a mers nimeni, daca te duci intr-o carciuma de cartier, putin vizitata, inseamna ca vrei sa descoperi localuri noi.
In ambele cazuri, pe langa locatie si fotografie trebuie sa pui si un mesaj. Eventual unul in care anunti ca vei scrie ulterior impresiile tale.

Cand sa dai check-in pe Facebook in 2024? – Cand esti cu unul sau mai multi prieteni cu care nu te-ai mai vazut de mult timp!
Atunci check-in-ul transmite faptul ca te-ai revazut cu X. Locatia devine mai putin relevanta, trece in plan secund. Tu transmiti faptul ca te-ai revazut cu X. Unde anume ai facut-o nu e important pentru voi, dar e important pentru altii.
Acum, cat de des te vezi cu X tine de tine. Pentru unii, faptul ca nu te-ai vazut cu X de 2 saptamani poate parea mult. Sunt insa persoane pe care le revezi dupa 1 an ori chiar dupa 5 ani.

Cand sa dai check-in pe Facebook in 2024? Cand ai ajuns la un eveniment!
Acum depinde ce inseamna eveniment pentru tine. Un concert e un eveniment. Un spectacol de teatru e un eveniment. Un film vazut la cinema e un eveniment. Un meci de fotbal vazut pe stadion e un eveniment.
Insa este oare un eveniment meciul vazut de acasa? Ori filmul vazut la televizor? Ori spectacolul de teatru din 80 transmis pe TVR (Cultural)?
In plus, e important si CUM transmiti ori ce altceva transmiti. Eu, de pilda, incerc sa fac minimum 2 lucruri intr-unul (daca le bifez pe toate cu atat mai bine):
- Bag un selfie de la fata locului (deci arat cum sunt imbracat, cum mai arat aka cat sunt de obosit, cat de aranjat sunt etc);
- Scriu un citat din spectacol/film, scriu ce asteptari am ori, daca e la final, pun impresiile despre acel eveniment;
- Cand evenimentul e intr-un loc, sa ma refer si la acel loc (de pilda, nu doar faptul ca ma uit la meciul X e important, ci si faptul ca, de pilda, e prima oara cand merg pe stadionul X). Cand evenimentul e la TV, fac referire si la transmisie ori la comentatori. Ori la postul TV efectiv (de pilda, eu nu ma uit pe Antena 1, asa ca atunci cand Antena 1 transmite un meci ma simt de parca as descoperi ceva complet nou);
- Fac o gluma, fie despre prezenta mea acolo, fie una de care mi-am amintit acolo;
- Dau un citat, fie din film, fie de la conferinta, fie din spectacolul de teatru, fie ceva auzit de la vreun alt spectator.
Bonus, daca urmeaza sa merg undeva, la un eveniment, eu de obicei anunt asta inainte (maine merg la evenimentul X, cu cine ma vad?). Asa ca pentru putini este o surpriza check-in-ul de la acel eveniment. Pentru cei care ma urmaresc rar spre deloc.

Cand sa dai check-in pe Facebook in 2024? Cand stii sa legi mai mult de 5 cuvinte in scris!
Cu asta trebuia sa incep, dar am lasat la final. Ca sa fie tinut minte finalul. Sa fie memorabil. Caci Instagram e retea pentru poze si hashtaguri, TikTok e pt clipuri scurte, de obicei amuzante, YouTube e pentru clipuri mai lungi, iar restul retelelor nu prea conteaza. Twitter nu a prea prins la noi, acum se cheama X si e in cadere libera, iar Threads e la inceput.
Deci Facebook este reteaua cea mai matura, cea mai autentica retea. Este reteaua de la care eu am cele mai mari pretentii.
Daca vreun tembel ori vreo tembela are succes pe Instagram, nu ma mir. E ceva firesc. E normalitate. Dar pe Facebook am pretentie sa CITESC. Accept faptul ca pozele se indexeaza mai bine, ca orice postare trebuie sa aiba fotografie, ca „less is more” si alte asemenea. Dar o postare fara text e ceva peste puterile mele de intelegere.
Ori o postare care doar anunta ca X a ajuns la restaurantul Y. Imi vine sa-i spun: „Asa, si? Ce-mi spui mie?”.
Pentru ca MAINE urmeaza sa vorbesc despre concertul anual de la Viena, aici spun doar atat: daca doar postezi o poza cu o captura a ecranului televizorului esti fie prost, fie incuiat. Prost nu inseamna prost la modul general, ci esti prost comunicator: nu esti in stare sa scrii 2 cuvinte legate de acel concert. De asteptarile tale, de traditia legata de el. Nu esti in stare, dar vrei sa te lauzi ca faci parte din lumea buna, ca te uiti la asa ceva. Nu ca altii, care se uita la Vali Vijelie de revelion.

Acum e randul vostru sa spuneti ce am ratat: Cand sa dai check-in pe Facebook in 2024? Si eventual sa-mi spuneti unde gresesc eu, fie aici in articol, fie pe Facebook, in multiplele mele check-in-uri.
ps: Ca sa raspunzi la intrebarea Cand sa dai check-in pe Facebook in 2024?, trebuie sa te gandesti la utilitatea INITIALA a acestui check-in. Eu va spun o faza reala, patita prin 2011-2012, cand imi luasem primul smartphone. Asadar, imi dau eu check-in intr-un mall, asa ca dupa 5 minute primesc sms (pe atunci vorbeam prin sms foarte mult) de la un prieten, daca mai sunt prin mall, ca e si el pe acolo. Asa ca ne-am vazut si am stat de vorba juma’ de ora. Cand acel loc in care-ti dai check-in este unul gen mall, unde intra sute de oameni, are sens. La fel cum are sens sa-ti dai check-in dintr-un alt oras. Afla prietenii tai, reali si virtuali, de acolo ca ai ajuns in orasul lor.
One thought on “Cand sa dai check-in pe Facebook in 2024?”