Cand dam share unui articol …
Cand dam share unui articol, o facem pentru a premia pe autorul acestui articol.
Cand dam share unui articol, o facem pentru ca ne-a starnit sentimente placute: amuzament, apreciere, uimire …
Cand dam share unui articol, o facem pentru ca vrem sa afle si altii ce am aflat noi …
Cand dam share unui articol, vrem ca acel articol sa fie citit.
Cand dam share unui articol, apreciem site-ul pe care a fost scris. Ne asociem cu el, macar 1%…
Cand dam share unui articol, ne gandim, macar 5%, la scopul acestuia. De ce a fost scris acel articol? Scopul lui este legitim? Aderam noi, direct sau indirect, la acel scop?
Cand dam share unui articol caruia i-au mai dat share alti oameni, zeci, sute, mii, ne bucuram ca suntem in randul lumii sau ne gandim cat de ok este sa fim cu turma?
Cand dam share unui articol pentru a-l face de ras, ne gandim noi, oare, ca, de fapt, autorul fix asta si-a dorit?
Cum facem distinctia dintre un share pe bune si un share ironic? Cum facem distinctia dintre cei care cred un articol, cei care sunt in dubiu si cei care sunt convinsi ca articolul e fake si-l share-uiesc doar pentru a-l da exemplu?
Cand dam share unui articol, ne gandim ca facem un bine. Orice share este, insa, o fapta buna?
Poate nu este etalonul vostru privitor la stiri, poate nu este site-ul perfect, insa, in acest caz, TREBUIE sa dau Hotnews.ro ca exemplu. ASA se da o stire.
Pentru utilizatorul normal de Facebook, ideea e simpla: nu pui link-ul pe facebook, sa se rostogoleasca la toata lista si sa aiba mii de share-uri. Solutia e simpla: faci print screen si SPUI, din start, ca un pseudo-site a dat cea mai cretina stire posibila.
Un share al link-ului, alaturi de „Astia ce fumeaza?”, „Expunere.com revine” ori „Cea mai mare mizerie”, nu face decat sa starneasca interesul.
Acum recititi primele propozitii ale acestui articol. Daca intrebi o persoana, om de social media, blogger sau pur si simplu cetatean de buna credinta, va raspunde afirmativ la toate. Asa avem impresia ca fac cei din jurul nostru, asa facem si noi. Sau asa ne laudam ca facem.
Doar ca, vedeti voi, astazi ni s-a demonstrat contrariul. O stire tembela, sinistra, groteasca, falsa, scrisa pe un site absolut anonim (macar Expunere.com, la apogeu, era un site cu ceva public la activ), a devenit hit-ul zilei. Din N motive, neatentie, distractie, prostie, indiferenta, stirea a fost facuta vedeta zilei. Iar daca pentru asta injurati rusii, sa stiti ca va meritati soarta.
Ideea e ca nici nu trebuia sa fie scrisa de vreun anti-ciolosist ori de vreun activist politic. Orice pustan de liceu, din plictiseala, poate scrie o astfel de stire, care devine instant virala. Apropo, daca o cititi cu atentie, veti observa limbajul, nu mult peste limbajul unui pustan de liceu.
Iar daca vreti sa vedeti cine a dat stirea, vedeti la Mindruta. A facut o mini-ancheta interesanta.
Ceea ce nu rezolva problema initiala. Putea fi oricine, putea fi si un pustan dornic de a se vedea viralizat. Putea fi chiar Ciolos, care considera ca o astfel de stire il face celebru, ii face bine per total. Nu zic ca a facut-o el, nu e genul lui, sunt convins de asta, zic doar ca putea fi oricine si acel oricine NU este vinovatul.
Vinovat este publicul, iar in acest caz publicul ostil, cel care NU crede, este la fel de vinovat precum este publicul credul.
Si nu, stirea nu este despre politica. Nu este despre cine este Ciolos ori cine ar trebui sa fie premier. Stirea nu este despre alegerile de duminica. Stirea nu este nici macar despre Romania. Pentru ca, din pacate, in SUA, in Anglia ori Italia lucrurile stau la fel. Asupra acestui subiect voi reveni, dar dati-mi voie sa afirm ca exista un public al Facebook, nu mult diferit in Romania fata de SUA, care genereaza acelasi tip de problema.
O fi jurnalismul nostru la Pamant, o fi sub cel din Anglia ori SUA, insa problemele noastre sunt si problemele lor…
Acest articol, al meu, este despre responsabilitate. Mediul online, in fapt, te responsabilizeaza pe tine, ca cititor. Ai o responsabilitate mai mare decat aveai pe vremuri. Fiecare actiune pe care o faci, minuscula, are repercusiuni. O actiune care, aparent, nu te costa nimic, pe care n-o bagi in seama, poate avea consecinte grave. O actiune a ta, impreuna cu o actiune a unui prieten, impreuna cu o actiune a unui necunoscut …
Acum, in loc de concluzie, revin cu propozitia din titlu: cand dam share unui articol, … Salutari BLOGOSFERICE tuturor!