Caldura mare
La teatru, spun unii, ar fi 2 tipuri de spectacole: spectacolele clasice, pe care le stim toti, dar pe care le savuram de fiecare data si spectacole de teatru contemporane. Exista autori contemporanti apreciati, romani si straini, exista puneri in scena ale unor romane de actualitate.
Despre spectacolele clasice se spune ca ar pune in evidenta actorii. Stiindu-le textul, stiind ce se intampla si cum se termina, tu esti atent la interpretare.
Pe Caragiale l-am vazut pus in scena de multe ori. Stiu ca este la moda sa-l joci in spectacolele studentesti. Deh, trebuie sa incepi cu clasicii. L-am jucat chiar si eu, chiar daca atunci am fost nevoit sa spun doar cateva replici.
Am urcat si pe scena Teatrului Rosu. Ce-i drept, in acest caz s-a intamplat DUPA spectacol. Dar e bine, totusi, ca ma obisnuiesc cu scena 🙂Exista, de asemenea, spectacole care merg jucate doar in anumite perioade din an si in anumite contexte. Piesa de teatru Caldura mare, de Ion Luca Caragiale, merge perfect jucata in aer liber, pe terasa. E drept, parca se potriveste mai bine in iulie, cand curg apele pe tine. Dar se potriveste si la inceput de septembrie, cand ti-e mai mare dragul sa stai pe terasa, in fata unei beri reci, care acum nu se mai incalzeste atat de repede precum in luna lui cuptor.
Am vazut Caldura mare la Teatrul Rosu. Pe langa textul lui Caragiale, pe care-l stim cu totii (textul complet poate fi gasit AICI), au fost jucate pe scena si cateva chestii noi. In limbajul teatral (dar si cinematografic) se numeste o adaptare libera. Rezultatul a fost unul extrem de placut, spectatorii aplaudand indelung prestatia actorilor la finalul spectacolului.
Legat de punerile in scena ale pieselor clasice, discutam cu un amic zilele trecute. Discutia a avut loc dupa interviul lui Paul Dutu, interviu care a avut multe vizualizari pe blogul meu. Acesta avusese o fraza interesanta: „Pe Caragiale l-am studiat destul la scoala, acum vreau sa experimentez altceva.”
Amicul meu, dupa acest interviu, spunea ca, dimpotriva, el ar vrea sa vada pe scena multe piese pe care le-a iubit in scoala. Spunea ca O noapte furtunoasa nu i-a placut atat de mult atunci cand a citit-o, dar a iubit-o dupa ce a vazut-o prima oara pe scena. O scrisoare pierduta, oricat de buna ar fi cand o citesti, este de 10 ori mai savuroasa atunci cand o vezi pe scena.
Bloggerii prezenti la spectacolul Caldura Mare. Printre ei s-a aflat si Paul Dutu. Asteptam impresiile sale pe PaulDutu.EU 🙂Tind sa-i dau dreptate amicului meu, iar atunci cand vezi spectacole gen Caldura mare, ADAPTARI si nu puneri ad litteram in scena, iti dai seama ca ratezi foarte mult daca eviti astfel de spectacole.
Iar replica Amice, esti idiot, spusa in fata ta, este mult mai savuroasa decat atunci cand o citesti. Apropo de asta: cati dintre cei care folosesc aceasta replica stiu ca ea provine din piesa Caldura mare? Pariu ca sub 10%? 🙂
Caldura mare a fost vazuta la Teatrul Rosu, avandu-i in distributie pe Daniel Hara, Andrei Seusan si Eduard Cirlan. Culoarea rosie nu este data de vreun codu rosu de caldura, ci este data de culoarea obrajilor rezultata dupa portii sanatoase de ras. Recomand locatia, fie ca vorbim de locatia in aer liber, BackYard Garden & Pub, fie ca vorbim inauntru, MusicClub. Salutari ROSII tuturor! 🙂
3 thoughts on “Caldura mare”