Cadouri de Craciun
Pe vremuri, la tara, hainele noi se luau la date fixe. De Craciun si de Paste, oricat de sarac ai fi fost, tot aveai ceva nou. Un fular, o incaltare, o camasa. Ceva trebuia sa fie nou.
Obiceiul a fost pastrat si la oras, magazinele fiind pline de haine la reducere. Oamenii, in special cei provenind din familii de la tara, sunt obisnuiti sa cumpere haine noi de Craciun. Fiind iarna, la moda sunt hainele de sezon. Cu greu poti gasi o camasa cu maneca scurta prin magazine acum.
Totusi, nu hainele sunt singura optiune. O optiune buna sunt bijuteriile. Coliere argint, aur ori cine stie ce bratari sunt tot timpul la moda. E drept, conteaza materialul, conteaza cum arata, conteaza cum sunt lucrate (hand-made-urile sunt la moda de ceva ani, dar unele se pot dovedi kistch-uri dezgustatoare). Conteaza si pentru cine le iei: daca stii ca acea persoana poarta sau, dimpotriva, daca stii ca le dispretuieste.
Acum, sa va zic 3 lucruri legate de aceste cadouri de Craciun:
1. Trebuie sa fie ceva simbolic. Se spune ca trebuie sa fie cel mai ieftin cadou din an (Daca-i pentru persoana iubita). Daca e pentru familie si e singura zi din an in care ii revezi, poate fi ceva scump. Oricum, e important pentru cine e.
2. Trebuie sa fie dat din suflet. Nu-s vorbe goale, dar exista asa numitele cadouri date din obligatie. Strangi bani, iei cadou pentru sefu’, care nici nu se uita la el. Poate fi o cravata (mai are 100), un ceas (are si d-alea 50) ori un pix sau stilou scump. Cand iei insa cuiva drag, trebuie sa arati ca iei din suflet. Ca ai investit si timp, dar si bani.
3. Sa aiba legatura cat de mica cu Craciunul. Daca si tu, dar si persoana careia ii veti darui, sunteti credinciosi, atunci un cadou religios e cel mai nimerit. O cruciulita, o iconita. Nu-s eu fan al lor, nu voi lua niciodata, dar daca sunt fani in jurul meu, de ce sa nu le recomand asta. O iconita in plus nu strica nimanui (daca e vorba de alde Puiu Iordanescu o iconita in plus poate califica nationala Romaniei mai departe).
Acum, hai sa ne gandim altfel: tie ce-ti place sa primesti? Incearca sa daruiesti ce-ti place tie sa primesti. Nu d-alta, dar poate punandu-te in pielea celuilalt iti va fi mai usor sa gandesti un cadou. Gandeste-te ce-ti place sa primesti, cat costa, ce-ti place sa iei si incearca un echilibru. Nici ceva scump, nici ceva ieftin, nici ceva banal. Ceva…SPECIAL!
In final, un gand despre cadourile neinspirate de Craciun: nu va mai suparati atata. Nu tot timpul nimeriti cadoul. Nu trebuie sa faceti persoana in cauza sa se simta prost. Dimpotriva: multumiti-i pentru efort. Ajutati-o sa aleaga data viitoare mai bine. Si, eventual, gasiti o intrebuintare cadoului (Dar din dar). Am dat de cateva ori haine care nu-mi erau bune prietenilor ori rudelor. Nu le vindeti, e ciudat sa vinzi un cadou, dar sa-l dai mai departe e firesc. Faci o bucurie cuiva, chiar daca persoana care ti l-a dat se simte nasol ca nu-l porti tu. Am patit-o la haine, nu toate hainele imi sunt bune (eufemistic vorbind).
Acum sa va vad pe voi: ce cadouri de Craciun doriti anul asta? Un fel de lista pentru Mos 🙂 Salutari BLOGOSFERICE tuturor!
minunatele cadouri de craciu. de abia astept ziua asta…sa-mi primes cadourile…:)