Cadou cult: o carte.

Cartea reprezinta cel mai cult cadou pe care-l poti face cuiva. Despre cum faci un cadou (fie cult sau nu) am mai scris. Pe scurt: un cadou trebuie sa te reprezinte atat pe tine, cat si pe cel care-l primeste.

Ce se intampla cand trebuie sa faci cadou unei intelectuale? Unei persoane pentru care cartile sunt cele mai importante chestii. Cei mai buni prieteni. Este doar o poveste, scrisa pentru Super-Blog 2012, dar cine stie cand va deveni adevarata. Asadar …

Urmeaza ziua noii mele cuceriri. Nu a fost cucerita in club, nici la carciuma. Nu, am cunoscut-o la o conferinta stiintifica. Teoretic e de bine. Practic: ce sa-i fac eu cadou? Dupa un moment de gandire, imi dau seama ca singurul cadou „valabil” ar fi o carte. Sau doua carti. Dar ce carte? E o alegere grea. In fond, este una din modalitatile prin care sa-mi aleg dragostea fata de ea.

Ajung eu intr-o librarie dotata (urasc librariile online, oricum vin greu cartile, iar eu ma grabesc) si ma uit printre rafturi. Am uitat sa va zic: imi place sa dau cadou o carte deja citita de mine. Prefer sa merg la sigur.

Si cum ziceam, trebuie ceva sa ma reprezinte. Romantismul ma reprezinta? Poate intr-o viata viitoare. Asa ca trebuie sa gasesc ceva indeajuns de serios incat sa nu primesc injuraturi, dar indeajuns de funny incat sa ma reprezinte. Si uitandu-ma printre rafturi, ajung in mana cu cateva carti in mana:

1. Hotel Transilvania .Nu, n-am citit-o. Dar stiu ca ea a vazut filmul si i-a placut. Oare ii va placea si cartea? Nu, nu dau o carte pe care n-am citit-o. O pun la loc.

2. Iubirea ca o teapa .Oare s-o cuceresc cu asa ceva? Cam greu. O avea ea simtul umorului, dar nici chiar asa.

3. Jocurile foamei. E trilogie, sunt 3 carti. Cam scumpe. Tin io la gagica, dar nu sunt miliardar. Blogger-blogger, dar sunt mai sarac ca un student. Iar sa-i iau doar o singura carte din cele 3 e cam nasol.

4. Ghidul misoginului .Parca mai dezirabila ca cea cu iubirea ca o teapa. Si totusi, sa ma autocaracterizez drept misogin? Nu m-a cunoscut ea foarte bine. Poate doar daca mi-a citit blogul. Ceea ce s-a si intamplat. Parca totusi nu.

5. Ghidul optimistului/ghidul pesimistului .P-asta am primit-o cadou acum ceva ani. Acum as da-o mai departe (nu aceeasi carte, as lua alta). E marfa, dar e ceva ciudat: e greu de interpretat. E optimista? Sau e pesimista? As baga-o la ganduri. Oricum e o persoana prea analitica. Probabil s-ar framanta o saptamana dupa acest cadou.

6. Ultima carte ramasa in mana se cheama „Filosofia pentru bufoni. Mic tratat de tot rasul filosofilor”. Pare cadoul ideal: tipa e absolventa de … filosofie. Ii place sa analizeze si sa „filosofeze” non-stop. Si pe asta am citit-o, si pe asta am primit-o cadou (de la o profa chiar).

Trebuie sa ma decid: numarul 5 sau numarul 6? Ultima e mai ieftina, si e mai … filosofica. Si e indeajuns de neserioasas pentru a putea s-o dau eu cadou.

Trebuie sa ma gandesc la o dedicatie . Trebuie sa scriu ceva pe ea. Sa-si aminteasca de mine. Intai o cumpar, pe drumul spre casa sigur imi va veni o idee.

Ajung acasa. Trebuie sa merg la sarbatorirea ei. Asa ca graba e mare. Dupa cateva minute de gandire, ma apuc sa scriu:

„Pentru ca filosofia poate fi si amuzanta. Si pentru ca tu ai un simt al umorului foarte dezvoltat. Si din multe alte zeci de motive … LA MULTI ANI FILOSOFICI! Emil „.

Sunt foarte curios ce reactie va avea.

Voua nu va zic ce reactie a avut. Zic doar ca as fi curios de reactia unei persoane careia i-as face un astfel de cadou. Daca vreodata povestea asta va deveni reala, promit sa va zic si continuarea.

Salutari CULTE tuturor!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !