Ca la Iunion

Ca la Iunion

Ca-la-Iunion-afis

Nu am amintiri DIN perioada comunista. Pe 29 noiembrie 1989 abia implineam 3 ani. Ce imi amintesc, insa, foarte bine, este cum prin clasa a II-a descoperisem eu o carte de bancuri din perioada comunista. Multe dintre bancuri nu le intelegeam, insa le-am tinut minte ca atare. Nu stiu de ce, dar dintotdeauna am avut o memorie extrem de buna la bancuri.

Cand am inceput sa fac istorie la scoala, am constatat cat de naspa era perioada antica si cat de misto devenea istoria cu cat ma apropiam de zilele noastre. Nu ca ar fi, in sine, istoria antica o perioada naspa, doar ca mie nu mi-a placut. Poate pentru ca nu aveam imaginatia atat de bogata. Nu puteam sa-mi inchipui cum se putea trai atunci, cum aratau sclavii, cum era imbracat un Cezar si chestii de genul.

Perioada interbelica si perioada comunista imi placusera, insa, mult. Tin minte ca prin clasa a VIII-a ii dovedisem profei ca stiu bancuri din perioada comunista. Era uimita, ca varsta n-ar fi trebuit sa le stiu. Tin minte, insa, ce mi-a zis atunci: tu stii destula istorie din bancuri.

Ca o paranteza putin istorica: eu stiu istorie din bancuri si geografie din fotbal (stiam toate capitalele Europei dupa meciurile de fotbal: Romania avusese „norocul” sa joace si Azerbaidjan, si-n Liechtenstein, si-n Luxembourg, iar stadionul echipei nationale este, in majoritatea cazurilor, in capitala tarii respective). Nu radeti, stiam mai multa istorie si geografie decat multi dintre colegii mei.

 Acum nu stiu cata istorie stiti voi, dar va sfatuiesc sa mergeti sa invatati ori sa v-o reimprospatati in urma spectacolului Ca la Iunion. Ii dadusem Vaniei voie sa scrie despre Revelionul Ca Altadata. Ea isi amintea, cu nostalgie, despre spectacolul de revelion. Citind articolul ma gandeam sincer: dar scenetele de revelion pot fi vazute oricand

Revelion 2015 alaturi de In Culise

Fara sa spun asta cu voce tare, se pare ca cei de la Teatrul In Culise mi-au citit gandurile. Spectacolul Ca la Iunion este, de fapt, o selectie din scenetele de revelion. Sunt scenete celebre, jucate candva de marii actori si difuzate la TVR, insa interpretate, acum, de tinerii actori de la Teatrul In Culise. Una dintre scenete o stiam foarte bine. V-o arat in interpretarea celebrilor Stela si Arsinel (difuzata de Antena 1):

Da, si dupa 90 televiziunile difuzau scenete de genul. Publicul romanesc era obisnuit cu astfel de revelioane. Si nu, nu va mai zic despre nicio alta sceneta. Va las sa le descoperiti singuri, in spectacolul Ca la Iunion 🙂 Salutari TEATRALE tuturor! 🙂

Revelion 1989
Sursa Foto (a se citi fie inainte, fie dupa vizionarea spectacolului Ca la Iunion)

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !