Butoiul cu pulbere pentru balcanicul din tine

Butoiul cu pulbere pentru balcanicul din tine

 

 

Romania este un stat balcanic este o propozitiei pe care o vor contra multi. Prima oara am auzit un contra-argument in scoala generala. Profa de geografie sustinea ca tarile balcanice au pe teritoriul lor Muntii Balcani. Noi nu avem balcanii pe teritoriul nostru, deci nu suntem balcanici. Aceeasi profa sustinea ca nici tara estica nu suntem, ci suntem cat se poate de centrali (cu aceleasi argumente geografice, in esenta corecte).

Un alt argumente impotriva acestei propozitii este cel legat de violenta. Poporul roman, in gena lui, este un popor pasnic. Balcanicii sunt iuti la manie, razbunatori, varsatori de sange. Romanii sunt buni, pasnici, iertatori, MiSeRupisti. Daca-i lasi in pace ei te vor lasa.

Butoiul cu pulbere

Argumentele, din punctul meu de vedere, nu sunt geografice ci culturale. Avem multe in comun cu spatiul balcanic. Suntem, din punct de vedere cultural, latini si balcanici. Avem mai multe in comun, din punct de vedere cultural, cu Parisul, Belgradul, Istanbulul si Sofia decat avem cu Berlinul, Viena si Londra.

Butoiul cu Pulbere

Un festival precum NETA 2015, un festival al teatrului balcanic, este atat pentru cei care se simt balcanici, persoane care vor savura pe deplin spectacolele, cat si pentru cei care inca mai neaga balcanismul romanilor, care, poate, se vor convinge dupa acest festival cat de balcanici sunt/em.

Emil Calinescu Marius Manole

Spectacolul Butoiul cu Pulbere ne prezinta violenta ca pe ceva firesc. Este o insiruire de clisee balcanice, toate avand ca suport violenta. Este extrem de bine interpretata, fiecare actor parand omul potrivit la locul potrivit. Iar muzica, dragalasa de ea, se potriveste PERFECT in peisaj.

Emil Calinescu Razvan Vasilescu

Cei care veti merge la acest spectacol (se va juca si-n stagiunea normala a TNB) sunt rugati sa fie atenti la ultima melodie si sa-mi spuna si mie ce melodie este. Nici macar regizorul Felix Alexa nu mai stia ce melodie este, posibil sa fie una balcanica peste care s-au adaugat versuri romanesti. Suna, totusi, prea balcanica pentru a fi manea! 🙂

Alaturi de regizorul Felix Alexa
Alaturi de regizorul Felix Alexa

Despre Butoiul cu pulbere puteti sa cititi pe Ziarul Metropolis (un articol fabulos scris de Andrei Craciun), pe Liternet si la Ileana Lucaciu. Toate detaliile despre spectacol le gasiti pe site-ul TNB (unde gasiti trimiteri si la alte cronici).

Emil Calinescu Mihai Calin

Butoiul cu pulbere este pentru balcanicul din tine. Mergeti sa-l vedeti si ganditi-va un pic in ce masura intamplarile din spectacol sunt posibile in Romania si in ce masura personajele din spectacol pot fi intalnite si-n tarisoara noastra 🙂 Pozele din articol sunt facute dupa reprezentatia de sambata, 29 august, din cadrul NETA 2015. Salutari BALCANICE tuturor!

Programul spectacolelor urmatoare de la neta se gaseste pe site-ul oficial al TNB

Comments

comments

4 thoughts on “Butoiul cu pulbere pentru balcanicul din tine

  1. Pingback: Butoiul cu pulbere pentru balcanicul din tineBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro
  2. Pingback: Butoiul cu pulbere
  3. Pingback: Cutia Pandorei |

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !