Bullets over Lipscani

Bullets over Lipscani era, de ceva timp, printre spectacolele MUST-SEE din Bucuresti. Motivele erau incerte, insa imi doream din ce in ce mai mult sa vad spectacolul.

Intai si intai, imi placea titlul. Suna demential Bullets over Lipscani. As zice ca rad inca din titlu. Nu stiu, si poate nu conteaza foarte mult, ce contine spectacolul. Deja titlul m-a facut sa rad. Inspirata alegere.

In al doilea rand, este vorba de un spectacol de Woody Allen (ma rog, dupa un text scris de acesta). Sunt si raman fan Woody Allen. NU stiu sa se mai joace un spectacol scris de acesta. Filmele lui le-am savurat, e drept, preferatele mele raman cele in care acesta JOACA. Ok, nu urma sa am onoarea sa-l vad pe Woody Allen pe scena, insa spiritul lui, glumele lui, sigur urmau sa fie in spectacol.

Argumentul numarul 3 erau articolele pozitive vazute in online. Amica mea Ileana isi incepe articolul cu urmatoarele fraze:

Iar cand mai si vezi o piesa ca Bullets over Lipscani, la care razi non stop si pleci cu o dispozitie de milioane, cum sa nu ai sufletul cat cerul? (sursa)

Ca s-o parafrazez pe colega mea de blogging: cand vezi ca se scrie la modul asta despre un spectacol pe care oricum voiai sa-l vezi, nu-i asa ca iti vei dori sa-l vezi cu si mai multa ardoare?

Saptamana trecuta am avut placerea sa vad acest spectacol, la invitatia unei alte colege de blogging, Georgiana Ene (la care tocmai poposisem cu un articol).

Ea este domnisoara Georgiana Ene, careia ii multumesc pentru invitatie

Ce am vazut in spectacolul cu pricina?

1. L-am regasit pe Woody Allen. Am regasit umorul sau. Un spectacol la care razi de la un capat la altul si in care ti-l imaginezi pe simpaticul regizor-actor-scenarist. Woody Allen nu era pe scena, FIZIC, insa incercam sa mi-l imaginez. Uneori imi parea ca i se potriveste un rol, alteori parca-l vedeam undeva in spate, dand indicatii. Oricum, e clar: era Woody Allen. Iar proportia era covarsitoare: nu era UN PIC DE Woody Allen, ci era 90% Woody Allen. Restul de 10% s-a pierdut prin traducere.

Woody Allen, in cel mai recent film in care a jucat – Fading Gigolo

2. Am vazut un spectacol care-ti foloseste cultura generala: Dostoievski, Hegel, Satre, Heidegger. Este indicat sa stii macar cine sunt acesti domni daca vrei sa savurezi, PE DEPLIN, acest spectacol. M-am gandit la profa mea de filosofie din facultate. Cred ca dansa ar putea face un curs intreg pe baza acestui spectacol 🙂

3. Am vazut un detectiv care este pus sa-l gaseasca pe Dumnezeu… Am vazut, de asemenea, acelasi detectiv jucand Mortal Kombat cu moartea. Oh, ce as mai juca si eu Mortal Kombat pe Playstation 4 (cand apare, oare, ca nu mai am rabdare?). Si am mai vazut cum libraria Carturesti poate deveni paravan pentru un bordel in toata regula.

Bullets over Lipscani 3

4. Am vazut un amestec interesant de nume de strazi americane si cladiri ori institutii romanesti: mergi pe o strada celebra din America si dai de … o studenta la Babes Bolyai. Ca tot merg eu la Cluj saptaman viitoare.

5. L-am revazut pe Catalin Babliuc, pe care-l vazusem in Doua Liniute si in Breaking Up.

Bullets over Lipscani 2

6. L-am revazut pe Dan Radulescu, pe care il vazusem cu o zi in urma Prestand servicii artistice pentru Chris. De fapt, pentru spectatori 🙂 Si care imi placuse in 3 spectacole ale Teatrului de Comedie: …escu, Avarul indragostit si Factorul Uman.

Poza facuta dupa spectacol

7. Am descoperit o actrita interesanta: Smaranda Caragea. Nu am mai vazut-o pana acum, sper s-o revad cat de curand. Foarte bun rol.

Bullets over Lipscani Smaranda Caragea

8. Am descoperit si un regizor interesant, Eugen Gyemant. Mai are spectacole prin capitala, sper sa mai am ocazia sa le vad pana se inchide stagiunea. Daca nu, la toamna.

El este domnul regizor. Felicitari inca o data pentru spectacol

9. Am vazut, per total, un spectacol care se poate juca NUMAI in centrul vechi. L-am vazut la Godot, dar se poate juca, lejer, in Teatrul de pe Lipscani. Bullets over Lipscani la Teatrul de pe Lipscani … ar face sens zic 🙂 Nu-l vad insa jucandu-se in provincie ori in alt colt al capitalei. Trebuie sa te plimbi pe Lipscani inainte. Sa simti atmosfera.

De auzit am auzit si o muzica superba. Te introduce in atmosfera spectacolului. Va las sa savurati cateva minute din spectacol:

Iar daca este sa-mi para rau de ceva dupa Bullets over Lipscani, imi pare rau ca nu l-am vazut pana acum. Mergeti si voi sa-l vedeti. MERITA. Salutari TEATRALE tuturor 🙂

4 thoughts on “Bullets over Lipscani

  1. Pingback: Bullets over Lipscani

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !