Bloggingul nu va muri
Tot aud diversi prieteni, fie in discutii private, fie in postari, spunand ca bloggingul va muri. Unii ii prevad sfarsitul inghit de vlogging, oamenii nu vor mai vrea sa citeasca, ci vor vrea sa se uite, altii ii prevad sfarsitul inghitit de facebook ori de alta retea sociala. Poate fi instagram, care chipurile ar fi inlocuit photobloggingul, poate fi snapchat, poate fi pinterest. Ori cine stie ce retea noua.
Din punctul meu de vedere, bloggingul nu va muri. In acest sens, ma bazez pe 7 argumente. Doar 5 lucruri am de spus, restul le astept de la voi, fie sa ma completati, fie sa ma contraziceti. Asadar …
Si cartea clasica era pe moarte. Dar rezista.
In 2005 am terminat liceul. De pe atunci se spunea ca vor muri cartile clasice. Ca ocupa loc, ca nu are rost sa le mai tii in casa, sa mai tai copaci, daca le poti citi electronic. Suntem in 2017 si inca se vand carti clasice. Si se vor vinde in continuare. Nu stiu care este raportul, nu stiu cifre, dar stiu ca daca vreau sa-mi cumpar o carte in format fizic, o pot face. Si stiu ca inca exista librarii, ba chiar acestea au patruns si in locurile pana nu demult interzise, si anume mall-urile. Credeti ca oamenii intra in libraria din mall sa-si cumpere carti electronice?
E mai usor de citit un articol decat de vazut un clip
Vi se pare ca-i mai greu? Va zic eu ca nu. Poti citi un articol in diagonala. Daca e un blog bine structurat, un articol bine scris, cu paragrafe bine delimitate, atunci poti parcurge doar inceputul paragrafului si apoi sa treci la urmatorul. Poate nu te intereseaza introducerea, poate vrei sa vezi intai concluzia. E mai simplu, mai usor, mai rapid. Cei care citesc constant bloguri stiu asta.
Uitati, sa va dau un exemplu: eu am un blog de filme, acolo scriu despre filmele vazute. M-am gandit deseori daca as putea sa vorbesc video despre filme. Haideti sa facem o comparatie: luati articolul meu despre Wonder-Woman si luati clipul de mai jos.
Asa-i ca articolul e mai usor de parcurs? Asa-i ca-l terminati mai repede?
Dupa mine, Youtube-ul inlocuieste tv-ul, dar nu inlocuieste scrisul, bloggingul scris. E o mica diferenta. Mica, dar voinica.
Aceeasi discutie a fost si cand a aparut televiziunea
Pe atunci cea care urma sa moara era presa scrisa. Ea a murit, ce-i drept, cand a aparut internetul. Dar, de fapt, nu a murit. In continuare oamenii citesc, doar ca nu mai citesc pe hartie, ci online. Si de murit a murit presa cotidiana, pentru ca presa de opinie, cand este de calitate, precum Dilema Veche (ca sa dau doar un exemplu), nu moare. Ci dimpotriva.
Deci presa scrisa nu a murit atunci cand a aparut televiziunea. S-a dovedit ca cele 2 se completeaza, s-a dovedit ca sunt complementare. La fel cum vad eu si bloggingul cu vloggingul.
Sunteti influentati de bloguri fara sa le frecventati
Vi se pare absurd? Eu va zic ca nu. Atunci cand cautati o chestie pe google, sa zicem Telefoane ieftine, veti gasi site-ul X pe prima pagina pentru ca niste bloggeri au pus link-ul acelui site pe sintagma cautata de voi. Voi nu stiti cine-s acele site-uri, dar ele si-au facut treaba lor. Chestia asta se cheama SEO si pentru munca asta bloggerii primesc niste bani. Ceea ce fac si eu in mod constant. Articolul asta nu-i platit, dar precedentul, de exemplu, e platit.
Deci inca este nevoie de bloguri. Nu d-alta, dar oricat trafic direct ar aduce un clip youtube, pentru cautarile google tot blogurile, alea scrise, sunt de baza. Daca maine nu va mai cauta lumea pe google ceea ce are nevoie, atunci blogurile vor muri. Treptat. Pentru ca-si vor pierde finantarea. Momentan nu este cazul.
Youtube este tot al Google
Recititi ce v-am scris mai sus si apoi va dati seama de ce o platforma precum Youtube nu va putea ingropa DEFINITIV ideea de cautari Google. S-ar faulta singuri.
Singurul concurent pentru Google, ca motor de cautare, si pentru bloguri, ar fi Facebook. Doar ca, vedeti voi, majoritatea site-urilor au pagina de Facebook. Acu’, nu stiu cat baga un blogger, ca bani, dar site-urile baga bani seriosi. De ce facebook ar avea interesul ca aceste pagini sa dispara? Caci daca nu va mai exista Hotnews, ca site, nu va mai baga bani in reclama pe facebook. Si nu, armata aia de oameni care lucreaza pentru ei ori pentru StiriPeSurse nu se vor muta pe youtube, pe o pagina de facebook. Cu siguranta nu.
Exact cum invatam la istorie: cel mai bine este cand sunt mai multe Mari Puteri, la fel de importante. Adica atunci cand este un echilibru. Momentan, este un echilibru intre Facebook si Google. Google are Youtube, Facebook are Instagram si WhatsApp. Este un echilibru si e foarte bine sa fie asa.
Ce este scris pe blog ramane mai mult timp
Ce vizualizari mai face un vlogger la un clip de acum 2 ani? Foarte putine! El traieste aici si acum. Eventual, daca-si mai promoveaza acel clip pe facebook mai face vizualizari.
Pe facebook la fel: acum, de curand, a introdus Facebook chestia aia cu ON THIS DAY. Dar trebuie sa dai tu share la chestiile alea. Altfel, nu-ti va da nimeni like la o postare de acum 2 ani daca nu-i dai share. Aia e pierduta.
Un articol scris pe blog acum 3 ani ar putea sa-ti aduca trafic in continuare. Daca-i articol dedicat unei perioade, despre Craciun, despre Paste, despre vacanta, el va avea vizualizari in fiecare an in acea perioada. Fix d-aia e mai util blogul decat vlogul. Ca e mai durabil. Traieste mai mult.
Bloggingul, vloggingul si social media sunt complementare
Am zis mai sus, acum repet. Sunt bloggeri care au si vlog, precum cei de IT, 99% dintre bloggeri au conturi pe retelele sociale, cine are cont de Instagram are si cont de facebook. Exista persoane care folosesc toate modalitatile de comunicare.
Poti cauta si pe youtube, si pe google, si pe facebook, in functie de necesitati.
Poti sa-ti schimbi, cu timpul, obiceiurile de consum. Ce-ti placea acum 5 ani nu-ti mai place acum; daca acum 5 ani stateai toata ziua pe youtube si urmareai clipuri, acum nu mai ai timp de asta, insa ai timp sa-ti arunci un ochi pe un blog.
Caci da, dragii mei, vloggerii au un public extrem de tanar, adolescenti in special. Am dubii ca acesti adolescenti, ajunsi la maturitate, vor avea aceleasi preferinte de consum.
Acum, faptul ca bloggingul se schimba e alta discutie. Care bloguri merg, de nisa sau generaliste, cum s-au schimbat ele, e altceva. Concluzia, insa, este aceeasi: Bloggingul nu va muri. Blogurile vor supravietui si cred ca vor exista si peste 20 de ani. Ceea ce, sincer, mie-mi convine, ca sa zic asa 🙂 (poza este luata de aici)Salutari BLOGOSFERICE (acum si multi ani de acum inainte TUTUROR)!
Se vor nisa toate tot mai mult. In rest, n-au cum sa moara. N-au de ce. Informatia e mai usor gasita pe blog fata de un vlog.
De acord cu tine. Vor aparea din ce in ce mai multi bloggeri. E chiar la moda sa ai blog.