Bloggerul este subiectiv tot timpul!

Bloggerul este subiectiv Emil Calinescu

Bloggerul este subiectiv ar trebui sa fie un dat, o premisa de la care se pleaca. Un fel de teorema: o demonstrezi o data, stii de ce e asa, dar apoi ii memorezi formula.

Bloggerul este subiectiv pentru ca el scrie impresii. Omul isi povesteste viata, experientele lui, care evident sunt unice. Sunt diferite.

Obiectivitatea absoluta este imposibila, insa in cazul bloggingului nici macar nu este de dorit. Eu, unul, nu-mi doresc sa fiu OBIECTIV. Si nici nu-mi doresc sa citesc vreun blogger subiectiv, daca ar putea exista pe bune asa ceva.

Eu scriu IMPRESII si nu recenzii despre filme, asa ca nu pot fi obiectiv. Sunt blogger, nu critic. Desi, fie vorba intre noi, nici criticii nu sunt obiectivi. Ei doar mimeaza obiectivitatea, tind catre ea. Dar nu reusesc s-o atinga.

La fel stau lucrurile si-n privinta cartilor ori a spectacolelor de teatru. Nu stiu cine se ia dupa mine, cine citeste o carte doar pentru ca mi-a placut mie, dar sincer este problema lui si nu a mea.

Eu NU sunt obiectiv cand scriu pe blog, sunt 100% subiectiv. Pentru mine nu exista carte, film ori spectacol prost, ci doar unele cu care rezonez. Pot gasi chestii interesante si-n produse culturale indoielnice, asa cum un produs cultural extrem de bine realizat poate avea o morala indoielnica, poate fi de-a dreptul nociv. Asa cum este, de pilda, filmul Joker: o realizare exceptionala, insa un film realmente nociv.

Eu, ca blogger, am dreptul sa iubesc si sa urasc, am dreptul sa am preferati si „liste negre”, am dreptul sa-mi displaca un film laudat de toti, la fel cum am dreptul sa-mi placa ceva ce aproape toata lumea displace.

Bloggerul este subiectiv pentru ca blogul a fost la inceput un jurnal personal public. Incepeai cu ce ai facut tu in ziua respectiva, cum te-ai trezit, cu cine te-ai intalnit, ce ai auzit la radio, pentru ca abia la final sa ajungi la faptul ca ai fost la cinema sa vezi un film. Care ti-a placut sau nu.

Dupa un timp, blogurile au tins sa devina site-uri, opinia bloggerului ajungand sa fie confundata cu cea a unui expert. Acum regula este ca bloggerul sa scrie doar articole evergreen, drept urmare articolele tip jurnal nu doar ca nu mai sunt la moda, dar sunt si contraproductive pentru blog (pentru seo, de pilda).

Bloggerul este subiectiv si nu e o rusine. Insa primul caruia nu ar trebui sa-i fie rusine cu asta este chiar el. Daca el isi incepe articolul SCUZANDU-SE, spunand ca INCEARCA sa fie CAT MAI OBIECTIV, pe mine m-a pierdut ca cititor.

Da, eu stiu ca esti subiectiv, dar fix d-asta te citesc. In loc sa-ti asumi ceea ce esti, sa te mandresti cu asta, tu TE SCUZI!

Da, trebuie sa incepi cu a te pozitiona vizavi de un film, insemnand chestii de genul: mie imi plac SF-urile, sunt mare fan, dar nu-mi plac deloc filmele romance. Da, spunand asta te pozitionezi cumva. Stiu ca este parerea unui fan SF, mi-ai zis ceva util.

Nu in ultimul rand, bloggerul este subiectiv pentru ca SE RAPORTEAZA LA EL si la EXPERIENTELE LUI. Daca NU face asta, iarasi m-a pierdut ca cititor. Eu nu citesc un blogger pentru expertiza lui, sunt convins ca daca omul ala s-ar pricepe la acel domeniu, daca ar fi profesor, de pilda, fie ar scrie articole disponibile pe bani, fie ar vorbi unor studenti despre asta. Deci ar castiga bani (mai multi) din asta. El e blogger, isi castiga banii din blog (si ma bucur pentru asta), asa ca EU as fi ipocrit daca as avea pretentii de profesor universitar de la un blogger.

Dar, apropo de bloggeri: stiti care-s cei mai mari critici ai bloggerilor? Alti bloggeri, evident. Care au impresia ca articolul PROST scris de X ii va afecta pe ei, drept urmare vor sa se delimiteze de acel blogger.

Apropo, stiti marele razboi de acum cativa ani al bloggerilor impotriva avanpremierelor si vizionarilor de film? Au reusit: la avanpremiere sunt din ce in ce mai putini bloggeri si oameni nisati pe film si din ce in ce mai multe vedete. Chiar si detinatorii de site-uri si bloguri care mai merg acolo nu o fac pentru articolele pe care le scriu, ci pentru reclama pe care o fac filmului pe TikTok, Instagram ori Reels pe Facebook.

Da, bloggerul este subiectiv si trebuie sa se mandreasca cu asta. Daca TU citesti un blogger AVAND IMPRESIA ca e obiectiv atunci ai o problema. Sper, totusi, ca printre PUTINII mei cititori nu am si din astia. Eu am tot incercat sa le spun ca-s subiectiv, dar mna, unii pricep mai greu…

Bloggerul este subiectiv LaStadion

ps: Bloggerul este subiectiv CHIAR si cand scrie despre politica. De ce politica ar fi un subiect atat de diferit?

 

Comments

comments

2 thoughts on “Bloggerul este subiectiv tot timpul!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !