Distinctia blogger vs ziarist vechi ma intriga. Bloggerul este considerat in multe situatii, in multe contexte, drept ziarist. Un ziarist independent, cu aceleasi drepturi ca ziaristul. Ma rog, in privinta obligatiilor lucrurile sunt un pic diferite.
Acum, in discutia blogger vs ziarist vechi se pune problema cine are de castigat. Pana acum cativa ani, 5-6, nu mai multi, se spunea ca bloggerii vor sa ajunga precum ziaristii vechi. Ca spre asta tind. Ceea ce nu neg, psihologic asa o fi. Multi vor sa ajunga ziaristi precum cei vechi, dar nu vor sa aiba sefi. Deci bloggerul este ziaristul independent care vrea sa lucreze pe cont propriu. Atat si nimic mai mult.
Ceea ce, nu neg, este adevarat pentru multi. Pentru ziaristii care chiar au lucrat la ziare, reviste si televiziuni si care apoi si-au facut blog, unde presteaza pe cont propriu. Pentru ei, blogul este un refugiu.
Eh, acum vine partea misto: cum vi se pare daca v-as spune un mare argument in favoarea bloggerului? Ce avantaj FUNDAMENTAL are acesta in dauna ziaristului profesionist?
Ideea mi-a venit ieri, in urma unei discutii avute cu un coleg blogger in pauza Influencer Marketing Conference 2023. El spunea ca are tarife la advertoriale mai mari decat site-uri consacrate de stiri, pentru ca el pur si simplu nu sterge acele advertoriale. Pentru SEO ele sunt tot timpul acolo, pe blog.
Mi-a ramas in minte discutia, ca de altfel si 2 sintagme, pe care le voi discuta in articole distincte, asa ca acum o extrapolez un pic. Si zic asa: in duelul blogger vs ziarist vechi castiga bloggerul pentru ca articolele lui vor dainui vesnic pe internet.
Hai sa detaliez un pic. Sa ne imaginam EDITORIALELE, articolele de opinie, ale ziaristilor vechi. Cele de prin anii 90, anii 2000. Pana-n 2004. Scriai un articol, il citeau cateva sute de mii de oameni (pe Cristoiu, in anii 90, il citeau chiar si un milion de oameni), insa apoi editorialul era pur si simplu aruncat la gunoi. Sau, ma rog, ce mai faceau oamenii cu ziarele.
Acum bloggerul e citit de cateva sute ori cateva mii de oameni, nu cred ca vreun blogger independent atinge sute de mii de oameni, insa atentie mare, acel articol, DACA E BINE OPTIMIZAT, va fi gasit, gasibil, si peste 10 ani.
Daca scrii in 2023 despre un tanar politician, Burduja de exemplu, acel articol va fi gasit si in 2036, de pilda, cand el se pregateste sa ajunga presedinte.
Daca scrii ceva despre un necunoscut, despre un coleg de facultate, gandeste-te ca peste ani el s-ar putea sa ajunga cineva.
E drept, poti sa si stergi acele articole. Poate nu te reprezinta, din mai multe puncte de vedere. Fix problema asta o am eu cu multe articole de pe blogul vechi, PRIMUL MEU BLOG.
Ideea e simpla: m-as simti ca dracu ca munca mea INTELECTUALA sa fie aruncata la gunoi. Da, exista arhive, exista biblioteci, dar ele NU sunt accesibile publicului larg.
E drept, exista si problema inversa: arhivele astea, gratis sau contra-cost, pot fi stilizate, modificate. Imaginati-va ca cineva va incerca sa stilizeze imaginea unui tanar ajuns politician, drept urmare vorbeste cu zeci de bloggeri mici si foarte mici si ii roaga frumos, contra cost sau nu, sa stearga ori sa modifice niste articole nefavorabile acestuia. Articolele scrise de un ziarist vechi nu pot fi modificate. Ai scris editorialul X in ziarul de 14 septembrie 1997? Apai in arhive va ramane acel articol. Dar e atat de bine ascuns incat e irelevant. Nu va face rau.
Stiu, sunt eu nebun, insa #pebune ca nu vreau ca munca mea sa fie aruncata la gunoi. Faptul ca exista aceasta memorie a internetului imi da o stare de bine. E drept, cu multe articole imi e rusine. Chiar atat de prost scriam in trecut? Se pare ca da.
Nu, nu va pun sa imi spuneti favoritul intre Blogger vs ziarist vechi. Va spun doar ca are si bloggerul avantajele sale. Sa-mi pice blogurile toate daca nu-i asa. 🙂