Blog de nisa vs blog generalist. Argumente.

Blog de nisa vs blog generalist. Argumente.

 

 

Daca ma puneati sa fac aceasta argumentatie acum 3 ani, as fi facut una exclusiv in favoarea ideii de blog generalist. Eram fan al blogului generalist in masura in care doar din ala aveam.

Acum, insa, imi propun sa fac o argumentatie obiectiva. Vreau sa produc cele mai bune argumente pentru fiecare tabara. Si pentru ca-mi propun sa fiu complet neutru, vreau ca numarul lor sa fie egal. Asadar, 3 argumente de fiecare. Sa incepem zic.

Argumente pro Blog de nisa

Primul si cel mai important argument este de natura SEO. Un blog de nisa se optimizeaza mult mai bine si mult mai usor. Nu explic cum se face asta exact, spun doar ca marea problema a blogurilor generaliste este optimizarea. Rar vezi bloguri generaliste pe prima pagina a cautarilor google. Iar cand zic bloguri generaliste, nu ma refer la blogurile care au prenumenume punct ro ca link si care scriu pe o singura tema. Nu! Ma refer la bloggerul care scrie si despre film, si despre muzica, si despre teatru, si despre carti, si despre conferintele la care merge, din cand in cand si despre politica. Adica asa cum era acest blog acum cativa ani.

Al doilea argument tine de publicul tau. Publicul de nisa este mai valoros. Tu stii ca publicul ala e iubitor de carte, asa ca iti va fi mai usor sa-i vinzi carti. Caci trecand peste aberatii de genul Iubesc fanii nu iubesc banii, orice blog trebuie monetizat. Asta daca nu cumva doresti sa-l tii doar de fun, caz in care nu mai vorbim de un blogging cu adevarat profesionist.

Al treilea argument, care deriva din cel de mai sus: publicul nu este stresat cu articole care nu-l intereseaza. Cand citesti un blog generalist ai o pretentie: diversitatea. Ce diversitate sa ai daca acel blogger scrie 5 articole la rand despre film? Ori despre teatru?
Fix din acest motiv am inceput eu sa-mi fac nisa: simteam ca scriu prea mult despre film, asa ca mi-am facut Cinemil. Cand ajunsesera prea dese articolele despre teatru pe acest blog, mi-am facut LaTeatru. Cand articolele politice stricau feng-shui-ul unor cititori, mi-am facut PolitiCalinescu. Sa continui?

Argumente Pro Blog generalist

Ai trafic mai mare si mult mai favorabil. Nu ai trafic nisat, dar e numeros. Mult mai numeros. Iar partea cea mai interesanta este ca publicul iti este favorabil. Ce au in comun toti acei cititori? Pai simplu: te apreciaza pe tine. Drept urmare, chiar daca o dai in bara cu un articol, chiar daca recenzia ta de film nu prea e recenzie, publicul tau fidel te va intelege, te va ierta, te va apara chiar in fata haterilor. Sunt atatia bloggeri care nu trebuie sa faca nimic atunci cand sunt atacati, caci au avocatii lor neplatiti. In plus, pretentiile sunt mai mici. Cand ai un blog de filme, pretentiile sunt mult mai mari. Lumea va dori sa citeasca lucruri profesioniste pe acea nisa.

Face bine brandului personal. Blogul generalist iti poarta de obicei numele. E bine ca toate lucrurile pe care le scrii sa fie in acelasi loc. Uite, scrie si despre film, si despre teatru, si despre muzica… Nu esti gasibil la cautari dupa numele unui spectacol de teatru, dar e bine sa te gaseasca lumea atunci cand cauta numele tau. Cand cauti Emil Calinescu dai de EmilCalinescu.eu si de alte chestii ale mele. Dac-as fi avut doar LaTeatru.eu, am dubii ca m-ar fi gasit dupa cautarea numelui.

Poti scrie orice doresti. Chestia asta am povestit-o de N ori: o amica, acum ceva ani, parca 5, scrisese un articol foarte misto la mine pe blog. Era o experienta de viata d-a ei. Ea avea un blog de filme si mi-a marturisit ca nu a avut unde s-o scrie. Eu eram socat, insa fix atunci am constientizat ca nu-s tipul de persoana care ar putea avea DOAR bloguri de nisa. Trebuie si ceva generalist, unde sa-mi povestesc experientele personale.

Poza de la Social Media Summit 2015

Acest articol, Blog de nisa vs blog generalist. Argumente., imi anunta participarea la conferinta Social Media Summit 2018, ce va avea loc pe data de 28 februarie, la Arcub Gabroveni. In cadrul acestei conferinte, la ora 12, (dupa prima pauza de cafea), va avea loc o astfel de dezbatere. Este motivul principal pentru care eu voi merge la conferinta. Hashtagurile conferintei sunt #smsbucuresti si #smsbucuresti2018. Programul complet se gaseste AICI. Daca sunteti pe-acolo si vreti sa dati de mine, trageti-ma de maneca. Voi fi prezent intreaga zi, deci aveti ocazii destule sa intrati in vorba cu mine. Ocazie cu care imi puteti reprosa ori lauda noul proiect, CitestEmil.ro. Poate aveti sugestii, zic. Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

 

Comments

comments

4 thoughts on “Blog de nisa vs blog generalist. Argumente.

  1. Bună Emil, interesantă postarea, dar mă intrebam daca extensia domeniului contează la fel ca nişa? După cum văd blogul tău .eu merge foarte bine in România. Dar .com ar merge in România sau ar fi ideal .ro sau .eu?

    1. Eu am si domenii .eu, ca acesta, si domenii .ro (Cinemil.ro, Polticalinescu.ro, Blond.ro). Sincer, se indexeaza bine si .eu, dar parca as recomanda .ro. Depinde, insa, si de sonoritate.

      Punct eu imi suna, in Romania, a blog. Ca e vb despre mine. Nu as face site-ul unei firme cu punct eu in veci. In schimb, punct ro suna oficial. Prea oficial. Sau poate-s eu ciudat ca gandesc asa.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !