Black Friday peste asteptari cu mult sange

Prietenii de la Cartepedia au un slogan extrem de dragut: Black Friday peste asteptari.

Despre acest Black Friday peste asteptari voi vorbi si eu in randurile urmatoare. Insa inainte sa va recomand niste chestii, va zic dupa ce principiu ma ghidez: Sa curga sange. Cat mai mult. De la cat mai multe persoane.

Da, imi doresc un BLACK friday la modul propriu, cu carti cat mai negre. E drept, asta nu inseamna neaparat ca vreau carti cu coperti negre. Nicidecum. Coperta este irelevanta, chiar daca uneori recunosc ca ma atrage o coperta. Ma atrage, deci o cumpar.

Legat de asta, pana sa va recomand ceva, va zic un banc. De fapt, o intamplare reala.

Cica inainte de 1989, de fapt, unii spun ca fix atunci, in acel an, era un mare miting pentru Ceausescu. Toata lumea striga cat putea de tare: URA! URA! URA!

Un cetatean era si el in Piata, aplauda, batea din palme, dar nu striga nimic. Un militian imbracat in civil il bate pe umar, il ia deoparte si il intreaba:

– Cetatene, de ce nu strigi nimic? Esti aici, aplauzi, dar de ce nu zici nimic?

– Tovarase militian, stiti, sunt ragusit. Nu prea pot vorbi de 3 zile. Dar sa stiti ca nu este nevoie, caci URA este la mine-n suflet.

Eh, dragilor, asa e si cu mine si cu cartile: nu trebuie ca ele sa fie musai cu coperta neagra, nu trebuie sa reiasa ura din coperta. Caci ura este la mine-n suflet. Si nu ma refer NUMAI la cartea Ura, un thriller nordic bun, dar extrem de greoi, dificil de urmarit.

Acum sa va fac si eu trei (plus una) recomandari scurte. Doua sunt cu ceva sange, una este un pic mai … magica. Curge si acolo sange, sunt si pe acolo personaje negative, dar totul e la un nivel un pic mai … pueril 🙂

Dar sa incepem cu partea sangeroasa.

Seria Millennium (primele 4 carti)

 

Tocmai a aparut ecranizarea volumului 4, volum oricum usor controversat: s-a schimbat autorul, stilul e clar diferit. Prizoniera in panza de paianjen ramane, insa, un thriller foarte bun. Tocmai aceasta schimbare si aceasta controversa ar trebui sa va atraga. Sa va faca curiosi, sa vedeti ce s-a schimbat. E doar o parere.

 

Autorul John Grisham

 

Eu am primit mai multe carti de-ale lui. Stiu ca unele vor fi reeditate, altele vor aparea abia acum in limba romana. Cert este un singur lucru: e un autor care merita citit. Un maestru al thrillerelor. Un clasic.

Un autor nou: M. J. Arlidge

 

Momentan am citit o singura carte, Ghici cine moare primul, dar urmeaza sa mai citesc alte cateva. Mi-a placut enorm cartea, e pentru mine o mega descoperire.

 

 

Si ceva magic: Seria Harry Potter

 

Stiu ca am criticat traducerile editurii Arthur, inca sunt de parere ca au gresit vrand cu tot dinadinsul sa faca o traducere diferita, un univers diferit. Cu toate astea, cartile nu sunt de aruncat, as zice ca dimpotriva: ramane una dintre seriile mele preferate. Iar cu reducerea de Black Friday cred ca vor fi cu adevarat tentante pentru toti fanii.

Sa va reamintesc de proaspatul film lansat in cinematografe, Animale Fantastice: Crimele din Grindelwald?

In final, va zic diferenta dintre carti si haine: la carti caut carti cat mai negre, la propriu si la figurat; de hainele negre, insa, fug ca dracu de tamaie.

Acum e randul vostru sa-mi spuneti: ce veti lua de la Cartepedia de frumosul Black Friday peste asteptari?

One thought on “Black Friday peste asteptari cu mult sange

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !