Black Friday – o idee buna

Black Friday este o idee americana prin care o data pe an (musai intr-o vineri) aproape toate magazinele anunta reduceri substantiale. Motivele pentru care se anunta aceste reduceri sunt diverse:
– pentru re-improspatarea stocurilor;
– pentru a fideliza cumparatorii propriii;
– pentru ca in acea zi din an vanzarile sa fie uriase.

Black Friday Romania este ceva relativ nou. Noi am copiat ideea de la americani, insa punerea ei in aplicare este inca imperfecta. Sa va dau 4. probleme aparute de Black Friday 2012:

– Site-urile magazinelor online erau aproape toate picate. Nu se intampla asa ceva in America, acolo site-urile (si serverele) sunt pregatite de asa ceva. Unii, „gurile rele” (in blogosfera sunt numiti heitari) considera ca acest lucru este o chestie intentionata: tu ai avut Reduceri Black Friday toata ziua, dar daca n-a mers site-ul… Pe hartie totul era redus, de fapt putina lume a putut efectiv sa beneficieze de acele reduceri.
– Stocurile erau prea mici: tu anunti reducere de 80% la un televizor din care mai ai o singura bucata. Pai ai putea sa anunti ca e ultima bucata, nu? Ar fi mai fair zic. Bine, asta e cazul extrem, dar cazuri cu 5-6 bucati sunt uzuale. De ce anunti ca e Black Friday si de fapt oricum stocurile tale sunt limitate?
– Exista probleme mari cu distributia: prea multe cereri intr-un timp foarte scurt supra-solicita firmele de curierat. Care nici ele nu-s pregatite de o avalansa asa mare de cereri.
– Ultima problema: smecheria tipic romaneasca de reducere. Unele magazine au scumpit multe produse cu cateva zile inainte (saptamani, zile, nu conteaza) pentru ca apoi sa aplice mari reduceri. De fapt pretul era uneori identic cu cel de dinainte de scumpire.

Pe romaneste: ideea este foarte buna, dar nu suntem noi atat de pregatiti de ea. Black Friday 2013 sper sa fie mai ok.

Salutari NEGRE tuturor!

Comments

comments

One thought on “Black Friday – o idee buna

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !