Biciclisti si bicicliste

Observatie facuta de un amic: pe strada sunt din ce in ce mai multi biciclisti si din ce in ce mai multe bicicliste. L-am intrebat daca acest lucru este de bine sau de rau, la care raspunsul lui a fost: intr-un fel ma bucur, pe de alta parte nu-mi convine.

Eu va voi detalia cum sta situatia. Insa o voi face STRICT din punctul meu de vedere.

Asadar, pe vremuri mersul pe bicicleta era ceva recreativ. Mergeai cu bicicleta prin parc si doar acolo, iar bicicleta putea fi oricare. In plus, cu bicicleta se mergea mult la tara, ca nu era trafic foarte mare.

Ulterior, cand am ajuns la facultate, foarte putini colegi veneau cu bicicleta. Daca ar fi venit toti nu ar fi avut unde sa le lase. Stiu ca am ras de o colega care era cu bicicleta desi afara era gheata (Era seara, insa de dimineata, cand plecase ea, era vreme ok; n-a patit nimic ce-i drept).

In ultima vreme insa tot vad biciclete in jurul meu. La un moment dat incepusem sa ma intreb de unde vine aceasta „invazie”. O fi vorba de ieftinirea acestui mijloc de transport? O fi vorba de faptul ca el, in sine, este mai ieftin decat un vehicul normal? Sau e vorba de alta mentalitate?

Tind sa cred ca este a doua varianta. Sa va zic si de ce.

Internetul este plin de anunturi de genul BICICLETE DE VANZARE. De ce vinde lumea biciclete in stare perfecta de functionare? Este simplu: devin din ce in ce mai pretentiosi. Nu mai este de ajuns bicicleta veche, a fost utila pentru acea perioada, acum isi va lua una mai buna. Nu ajungi la costurile unei masini (in fond, benzina e cea care te usuca la pret), insa nici ieftin nu e. E clar ca e mai ieftin transportul in comun.

In plus, un lucru care ma uimeste: din ce mai multe bicicliste. Si nu ma refer la tipul de femeie-barbat, fara pic de feminitate, ci ma refer la tipe care arata realmente bine, care sunt imbracate in fuste si dupa care intorci capul cu placere. De ce merg ele cu bicicleta? Pentru ca le place, pentru ca este un mod de a trai.

Pacat ca nu sunt incurajati oamenii sa foloseasca acest mijloc de transport. Pe langa partea cu poluarea, mai e si faza cu drumurile: noi dam o caruta de bani pentru a face, prin Bucuresti, pasaje, poduri si parcari, in loc sa incurajam lumea sa foloseasca bicicletele. Dar e mai ok asa: se fura mai usor din banii pentru pod.

In final, ma bucur sa vad biciclisti si bicicliste (mai ales bicicliste) pe strada. Salutari BLOGOSFERICE tuturor ­čÖé

Comments

comments

One thought on “Biciclisti si bicicliste

  1. Am fost intr-un concediu intr-un orasel mai nepopular in Italia si mi-a plaxcut foarte mult. Cum acolo iarna e ca si cum aici ar fi toamna, oamenii au sanse sa circule mai mult cu ciclele. Mi-au spus multi ca e mai sanatos, mai economic si mai rapid, plus ca pe straduetele lor antice din diferite vremuri, mici, ingustem foarte usor circuli si ajungi dintr-un punct in altul. Si mie imi placea sa vada acolo si am vazut ca, asa cum spuneti, si aici fete si femei frumoase si aranjate, circula cu bicicletele. In sfarsit intra si romanii intr-o anumita privinta in randul oamenilor deschisi si grijulii cu sanatatea lor si cu a mediului. Chiar si pe copii, choar cate doi, ii purtau intr-un fel carucior, tras de bicla. Ei considera o bicla ruginita ceva vintage si foarte interesant, deci am vazut o gramada astfel de bicle parcate in foarte multe locuri. E bine ca mentalitatea snoaba sau de cocalar, din Romania, se mai disipa si reie se incet, dar iese, la iveala oamenii care apreciaza calitatea, frumosul, sanatosul, nu doar confortul si mandria de a avea nus tiu cati cai putere la un bord, dar fara macar sa fi facut o scoala.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !