Beto: Ce au cititorii și n-au alții

În ziua de azi, e destul de greu să prinzi 2-3 ore doar pentru tine, iar când le prinzi, parcă toate tentațiile de pe lume se adună ca nu cumva să faci ceva cât de cât productiv. Îți spui că vei citi în sfârșit romanul acela amărât care zace pe noptieră de vreo 3 luni, dar două ore mai târziu te trezești uitându-te la cele mai ciudate audiții de la ”Britain’s got talent”. Acum nu mai ai somn, iar mâine trebuie să te trezești la 8. Ce să faci? Păi cel mai bine ar fi să îți petreci următoarea oră cu o cană de lapte cald și romanul uitat pe noptieră. Și acum îți voi spune și de ce:

cititori

  1. Cititorii sunt mai disciplinați și se concentrează mai bine. În ziua de azi, abilitatea de a acorda atenție unei activități a scăzut îngrijorător. Eram la un moment dat la o școală de vară, iar unul din vorbitori, un domn din Germania, de altfel foarte bine pregătit și dedicat subiectului, vorbea în stilul său – foarte structurat, bine argumentat, cu o engleză impecabilă… dar fără artificii, fugit prin sală și multe filmulețe. Ei bine, în mai puțin de 10 minute, toată sala butona pe tabletă sau smartphone, cu 2 excepții, eu și o fată care avea un Nokia vechi. Majoritatea oamenilor s-au învățat cu informația rapidă, exactă și colorată livrată de Internet sau televizor, dar răbdarea de a asculta toată povestea s-a cam pierdut. Studiile arată însă că de obicei cititorii își educă răbdarea încât să vrea să audă toată povestea și chiar ceva pe lângă, ceea ce îi face ascultători mai buni, oferindu-le și mai multă atenție la detalii. Și da, angajatorii se așteaptă să poți rezista unei ședințe de 45 de minute fără să butonezi ceva.
  2. Cititorii dorm mai bine. Calculatorul, televizorul sau tableta nu fac decât să suprasolicite creierul cu informații, dar nu îl obosesc în așa fel încât să poți adormi imediat ce te-ai băgat în pat. De fapt, cel mai probabil te vei întoarce pe toate părțile de mai multe ori până să adormi, mai ales dacă nici nu prea ai ieșit pe afară. Lectura în schimb este indicată înainte de somn, mai ales dacă e ceva plăcut sau interesant, dar preferabil nu foarte greoi deoarece nu vei avea prea mult succes.
  3. Cititorii sunt mai empatici. Citind poveștile sutelor de personaje, aflând despre motivația , visele, dorințele, dar și aspectele mai puțin plăcute ale acestora, poți să îi înțelegi mai bine pe cei din jur, precum și reacțiile lor. Astfel, ai șanse mai mari să înțelegi de ce șeful e țâfnos chiar dacă a trecut un an de la divorț sau de ce colega se plânge mereu de ghinionul ei în dragoste în timp ce respinge pretendent după pretendent, în timp ce tu nu ai mai avut o întâlnire de jumătate de an. Poate nu-i vei chema acasă la o ciocolată caldă, dar probaibl vei învăța să lucrezi cu ei și să le eviți părțile mai neplăcute. În acest sens, sunt recomandate cărțile cu anumite aspecte psihologice, care ”disecă” personajele, precum ”Alegerea Sofiei” sau ” O tragedie americană”.
  4. Cititorii au un vocabular mai dezvoltat. Deși slujbele în IT se caută foarte mult, asta nu înseamnă că putem renunța la cuvintele mai mari de 2 silabe, ba din contra. Posibilii angajatori caută și acum angajați capabili să jongleze ușor cu fraze lungi (astfel încât colegul concediat își dă seama abia acasă că ceva e în neregulă) și care nu se sperie de cuvinte ca ”escatologie”. De asemenea, nimeni nu vrea să îți explice de ce castelul pe care l-ai văzut în vacanță nu e ”fortuit”.
  5. Cititorii nu sunt parteneri plictisitori de conversație … decât dacă insistă cu referințe obscure din literatură pentru a-și demonstra superioritatea. Atunci e preferabil să le mai comandați o bere neagră și încă una până se potolesc. Dar în rest, sunt șanse mari ca un cititor să fi auzit măcar ceva despre țara pe care tocmai ai vizitat-o sau despre problemele la nivel politic pe care le dezbați înfocat. Nu-s multe lucruri mai frustrante pe lume decât să începi o conversație despre ceva, urmând ca aceasta să se termine 5 minute mai târziu cu toată lumea sorbându-și cafeaua și butonându-și telefonul, așteptând ca altcineva să aibă curajul să îi curme suferința și să vorbească despre altceva. Articol scris de Mara de la Bibliocarti.com.

La a câta pagină a romanului ai ajuns?

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !