Cafeaua are un efect benefic asupra sănătății, deoarece are numeroase proprietăți vindecătoare. Prin urmare, boabele de cafea sunt o materie primă foarte apreciată, deoarece, printre altele, conțin substanțe care întârzie procesele de îmbătrânire ale organismului. Verifică ce efecte benefice are și cum te poți bucura de o cafea bună în propria casă.
Efectele benefice ale consumului zilnic de cafea
Cofeina este cea mai cunoscută și apreciată componenta din cafea boabe și cea care îi determină proprietățile vindecătoare. Cofeina a fost folosită în preparate contra migrenelor, antiastmatice, analgezice și stimulente. Doza de tratament este de 200 mg, ceea ce echivalează cu aproximativ 4 căni de espresso, 3 căni de cafea instant, 2 căni de cafea măcinată și aproximativ 20 de căni de cafea decofeinizată.
Vă prezentăm mai jos principalele beneficii ale consumului de cafea.
- Crește nivelul adrenalinei în corp
Înainte cu o oră de antrenament, dacă se bea o cană de cafea neagră, nivelul adrenalinei crește în sânge. Ea devenind hormonul forte al organismului, efortul fizic depus la antrenament fiind dublat.
- Reduce riscul de deces
Studiile au demonstrat faptul că riscul de deces al băutorilor de cafea este redus cu 25%, față de cei care nu consumă cafea.
- Reduce riscul de cancer
Cafeaua reduce riscul de apariție a cancerului de prostată la bărbați, precum si cancerul endometrial la femei. De altfel, cofeina poate preveni și cancerul de piele.
- Cafeaua arde grăsimile
Celulele adipoase sunt ajutate de cofeină să descompună grăsimea corporală și o folosesc ca și combustibil de instruire.
- Riscul de boală Parkinson este redus
Conform unor studii științifice efectuate în cadrul Universității de Medicină Harvard, cafeaua consumată regulat poate ajuta și la diminuarea riscului îmbolnăvirii de Parkinson.
- Reduce riscul de accidente vasculare
Riscul de accidente vasculare este redus dacă se consumă rezonabil cafea, undeva la 2-4 căni pe zi.
- Cafeaua este prietena ficatului
Aceasta ajută la protejarea împotriva cancerului la ficat și a leziunilor hepatice.
- Reduce riscul de a dezvolta diabetul zaharat tip 2
Consumul în proporție de trei cești de cafea pe zi, reduce riscul de a dezvolta diabetul zaharat de tip 2, datorită faptului că reduce sensibilitatea la insulină și afectează toleranța la glucoză.
- Antioxidanții protejează corpul
Cafeaua conține antioxidanți, precum polifenoli, acizi hidroxilici, flavonoizi, antocianine. Efectele antioxidante ale acestor compuși, reduc deteriorarea celulelor cu potențial oxidativ.
Expresso rămâne cafeaua cu cel mai mare efect antioxidant.
- Reduce riscul îmbolnăvirii de Alzeihmer și demență
Un studiu din 2009, a demonstrat că băutorii de cafea, prezintă un risc redus de demență față de Alzeihmer. De asemenea alte studii au demonstrat faptul că, un băutor de cafea, 3-5 cafele pe zi, prezintă un risc redus de îmbolnăvire de Alzeihmer.
- Sporește starea de spirit, ajută la depresie și reduce rata de suicid
Starea de spirit este sporită, datorită cofeinei. Aceasta stimulează sistemul nervos central precum și producția de neurotransmițători (serotonina, dopamina și noradrenalina). Studiile atestă faptul ca riscurile de suicid este prevenit cu 50%, dacă ajungem să bem două cești de cafea pe zi.
Dacă sunteți un fan ca noi, știți cât de important este să vă începeți ziua cu o ceașcă de cafea. Diferența dintre o dimineață obișnuită și una grozavă poate fi în ceea ce bei – iar dacă nu îți prepari propria cafea, pierzi ceva.
Noi avem soluția perfectă: boabe de cafea! Cafeaua proaspăt măcinată, proaspăt preparată, este mult mai bună decât cea pe care o veți obține dintr-o capsulă sau dintr-o cafenea.
Avem tot ce aveți nevoie pentru a face acest lucru chiar aici, pe EspressoCafe.ro. Trebuie doar să vă alegeți sortimentul preferat și să îl adăugați la coș – iar noi îl vom trimite direct la ușa dvs.
Așadar, v-am convins de beneficiile consumului zilnic de cafea?
Obiecție la punctul 4: „Celulele sunt ajutate de cofeină (..) și o folosește [??] ca și combustibil de instruire [??]”. Dincolo de dezacordul acela, poate-mi explică cineva ce-i acela combustibil de instruire; nici nu pricep, e tradus motamo din rusă, sau de unde a venit expresia?
În rest, sunt aici doar ca să precizez și părțile negative ale cafeinei:
– Dă dependență. Mult mai slabă ca drogurile, dar poți să întrebi orice corporatist care s-a obișnuit cu cafelutsa de dimineață, dacă ar putea funcționa fără ea. Nu-i chiar de ignorat complet.
– S-a transformat într-o obligație „soft”. Era o vorbă în economie: dacă poți, atunci trebuie. Poți să dai rezultate cu 10% mai bune băgînd cafea? Fac colegii tăi asta? Atunci am vești proaste pentru tine, te vei apuca și tu, ca să nu rămîi în urmă. Vestea bună este că măcar vei deveni dependent rapid, și nu mai contează dacă-ți place cu adevărat; corpul tău va cere.
– Crește nivelul de cortizol, hormon al stresului. Bănuiesc că nu trebuie să explic de ce nu-i o idee bună să strici echilibrul natural al hormonilor, și în special de ce e o idee proastă să rulezi cu cortizol crescut zilnic.
– Ajunge folosită ca o cîrjă, pe care te sprijini din ce în ce mai mult. Din „o ceșcuță de cafea ca să fim mai alerți” se ajunge la „trei cești de cafea pentru a ajunge la baseline”.
– Bonus, devine infinit mai ușor să-ți strici ritmul circadian, adormind la ore din ce în ce mai dubioase, pe principiul că ai cîrja la îndemînă. Puncte-bonus dacă ajungi la oboseală cronică din cauza asta.
Ca să fiu cinstit, sunt și eu băutor de cafea, nu predic deci de la vreun amvon foarte înalt. Dar, tot la fel cum fumătorii cunosc foarte bine efectele fumatului, și totuși aleg să o facă … cred că și cafeioții ar trebui să știe ce le face lichidul negru 🙂