Becuri …

Vazusem mai demult o discutie despre becuri. Mai demult insemnand acum vreo 4 ani, atunci cand UE s-a decis sa interzica becurile vechi, cu incadescenta. Initial eram cu totii reticenti, de ce sa schimbam becurile bune? Doar ca vrea tanti UE asa ceva?

Treptat lucrurile au devenit si mai „grave”: nu se mai fabrica lustre care sa tina becuri de 100 (din alea vechi). Treptat s-au redus la 60. Ideea era simpla: tu aveai de unde sa procuri becuri din alea, doar ca trebuia cumva sa te oblige sa nu le mai cumperi. Toata lumea trebuia sa treaca pe becuri ecologice.

Primul bec ecologic din casa a fost la bucatarie. Unul ciudat, care lumineaza naspa. Initial crezusem ca toate-s la fel si ma jurasem: nu mai iau asa ceva cat oi trai. Ulterior am aflat ca ala era „lumina rece”. Am aflat ca intr-adevar becurile ecologice sunt diferite. Aflu lucruri noi.

Prin casa am schimbat treptat toate becurile vechi cu astea noi si moderne. Nu-mi dau seama cat de „economice” sunt (ecologice sunt, dar economice am dubii), dar stiu ca-si fac treaba la fel de bine. Si ca intr-adevar daca cineva nu ne-ar obliga (prin metodele invocate mai sus) probabil putini si-ar cumpara asa ceva.

Nu prea sunt eu ecologist, ci as spune ca mai degraba anti-ecologist. In teorie. De fapt sunt contra campaniilor pseudo-ecologiste, adica a celor de imagine care de fapt sunt monument de inutilitate (gen Ora Pamantului). Cand insa imi dau seama de importanta campaniei sunt si eu de partea ei si o sustin. Ok, consumul scade nitel (per total, la milioane de consumatori, acest lucru se vede), faci caldura mai putina in casa (pe canicula verii conteaza orice grad) si totul la un cost nu cu mult mai mare. Repet, per total nu stiu daca tu ca persoana iti recuperezi investitia (si in cat timp), dar per total planeta e nitel mai fericita. Si in fond si tu locuiesti pe aceeasi planeta ca si ceilalti 🙂

Salutari ECOLOGISTE tuturor 🙂

One thought on “Becuri …

  1. Salutari si tie, draga ecologistule
    Eu una, trebuie sa marturisesc ca am renuntat la becurile traditionale incandescente in urma cu 6-7 ani si acum am becuri smart led. Sunt super multumita de ele si sper ca toata lumea sa ia acest model de la mine

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !