Becali in puscarie – concluzii

Este de ceva timp Becali in puscarie si se pare ca nu va iesi de acolo prea curand. Despre acest lucru voi vorbi si eu in randurile urmatoare. Da, vreau sa spun 10 chestii despre acest lucru. Cum nu doresc sa mai scriu alt articol pe acest subiect va iesi un articol baban:

1. Ambele dosare s-au terminat cam in aceeasi perioada. Nu, nu erau fapte petrecute in aceeasi perioada, dar subit ele au fost judecate fix acum. Becali in USL (in PNL mai ales) putea reprezenta un pericol? Becali in PRM nu a reprezentat un pericol, insa in USL el putea reprezenta.
Iar aici am auzit o argumentatie foarte misto pe care v-o prezint pe scurt. Cica intai si intai Becali a avut oferte si de la PDL si de la USL. S-a dus la USL stiind ca ei vor castiga. Totusi, PDL si Basescu inca mai are ceva „pile” prin justitie. Asta e un prim aspect. Al doilea ar fi ca deja povestea cum doreste sa urce ierarhic in PNL. Incepea deja sa reprezinte un pericol. In al treilea rand USL-ul avea interesul sa castige cat mai multe voturi si sa aiba candidati cu bani (Becali nu doar ca si-a sustinut propria campanie, dar ar fi cotizat si la partid). Daca acum postul sau ramane vacant lupta se va da strict in acel colegiu (fara grija de a acumula per total cat mai multe voturi care ulterior vor fi redistribuite), iar USL in secunda asta nu ar avea probleme acolo. Pe romaneste: s-au folosit de Becali si acum il arunca ca pe o masea stricata. Nu stiu cat de adevarata este, eu va spun doar ce am auzit. (Sa nu zic de faptul ca acum Becali este scos din scena politica pe o perioada de cel putin 3 ani de zile)

2. Fara sa contrazica punctul anterior ci, dimpotriva, sa-l intareasca, in secunda asta televiziunile au mega-subiect de dezbatere. Ca de obicei partidul la putere este in avantaj pentru ca poate lua anumite masuri nepopulare. Iar aceste masuri nu sunt neaparat unele care sa afecteze direct si imediat populatia. Iar exemplele cele mai la indemana sunt Rosia Montana si exploatarea gazelor de sist. Mai discuta cineva despre aceste subiecte?

3. Bonus: USL-ul puncteaza nitel la capitolul lupta impotriva coruptiei descotorosindu-se de unul de-al lor. Uite domne ca justitia e libera!

4. Un aspect interesant este reactia cetatenilor de rand. Ca si in cazul lui Adrian Nastase, sentimentul principal este mila. Este insa curios altceva: daca intrebi oamenii ce ar trebui sa pateasca oamenii care fac acte de coruptie, aproape toti iti vor zice ca-si doresc sa infunde puscaria. Cand acest lucru se intampla pe bune oamenii devin in mod uimitor solidari cu coruptul.

5. Un alt lucru interesant, de data asta din punct de vedere juridic: de ce un cetatean este acuzat de coruptie intr-o situatie in care a facut afaceri cu statul si a iesit in avantaj? Nu s-a probat mita in vreun fel (vreun plic, vreun folos necuvenit dat de Becali), totusi Becali e in puscarie pentru ca ar fi iesit in avantaj. Ori nu m-am informat eu complet cu privire la caz ori ceva nu este in regula (si asa este vazut de multi, nu-s singurul care are aceasta impresie).

6. Nu stiu cat de valoros este sau nu un avocat, insa o alta constatare interesanta: in primul caz, de sechestrare (Cand fusese arestat preventiv), parea ca are o armata de avocati (toti „avocati tari si celebri”), pe cand acum nivelul de notorietate al avocatilor sai a scazut. Nu mai este Gheorghita Mateut (Care acum a devenit avocatul trustului Intact si al lui Sorin Alexandrescu), nu mai este Mariana Stefan, nu mai este Aurelian Pavelescu. S-a certat Becali cu ei (cu Pavelescu stiu ca s-a certat, este public asta, dar si cu ceilalalti), nu si-i mai permite sau pur si simplu avocatii mari au refuzat cazul stiind ca va Becali va pierde procesul?

7. Este o chestie neclara pentru multa lume: cum sta treaba cu imunitatea parlamentara? In ochii multora Becali dorise sa iasa deputat pentru a obtine imunitate. Multi considerau ca deputatii sunt intangibili si nu putini au fost cei care s-au mirat maxim (Era sa zic „s-au minunat„) de arestarea lui Becali.

8. Incepe incet-incet sa se darame un mit: mitul Becali. Multi copii doreau sa ajunga Gigi Becali, multi il considerau un model si multi il dadeau un exemplu. Arestarea lui ii face pe unii, si nu putini, sa se reorienteze. Nu stiu daca termenul potrivit ar fi „sa-si schimbe registrul de valori”, dar in orice caz ei trebuie sa se reorienteze.

9. Este o situatie interesanta din punct de vedere fotbalistic. Pe de-o parte ai decapitat Craiova, Timisoara pentru motive financiare (infinit mai putin „periculoase”), pe de-o parte ai retrogradat FC Argesul dupa condamnarea lui Penescu, iar acum tinzi sa te speli pe maini intr-un caz asemanator (vorbesc de condamnarea pentru dare de mita). Pericolul vine din alta parte: orice decizie se ia acum cineva va fi nemultumit. Ori iti pui in cap suporterii Stelei, cei mai numerosi, ori iti pui in cap suporterii adversarelor Stelei, care vor simti ca Steaua are parte de tratament special.

10. Un ultim aspect legat de aceasta arestare este dat de atitudinea lui Becali: daca prima oara parea speriat si se dadea martir, acum imi pare resemnat. Nu-mi dau seama de ce, dar nu mai pare acelasi Becali. Cand va iesi probabil nu va mai fi acelasi. Asa ca as putea concluziona ca ne-am luat adio de la Gigi Becali pe care-l stiam noi. Cu tot ce inseamna acest lucru.

In final un singur lucru: a inceput sondajul pentru declararea unuia din castigatorii maratonului de 1 iunie. CLICK AICI pentru a nu ramane prost 🙂

Salutari BLOGOSFERICE tuturor 🙂

3 thoughts on “Becali in puscarie – concluzii

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !