Batranii sunt ai nostri

Batranii sunt ai nostri

 

 

Este un curent tot mai puternic pe facebook si pe bloguri care demonizeaza batranii. In multe privinte sunt de acord, pot avea o parere proasta despre televiziuni tip Antena 3 ori politicieni tip Iliescu, insa nu demonizez batranii. Si va explic de ce.

Batrani Antena 3

Noi, romanii, avem o mentalitate diferita fata de occidentali in privinta familiei. Mentalitatea este inoculata de cand suntem mici, asa ca sanse mici s-o schimbam.

In occident ti se spune asa: munceste acum cat mai mult, sa ai la batranete bani sa te plimbi si sa te distrezi. Da, batranii occidentali se distreaza, se plimba, se simt bine. Saloanele de coafura sunt pline in Franta de pensionare, avioanele sunt pline de oameni in varsta care vor sa calatoreasca.

E bine, e rau, nu stiu. Stiu, insa, ca romanii gandesc cu totul altfel: eu de ce sa dau 1000 de euro (pe care poate-i am) sa ma duc in vacanta? Mai bine ii dau copilului (care copil poate fi fiul de 30 de ani, cu un job de cacat, ori nepotul de 15, care vrea sa mearga la mare cu noua lui cucerire), el trebuie sa se distreze.

Batranii nostri nu se mai distreaza si, cumva, cu totii suntem de acord. Daca un batran se duce chiar si-n Baile Herculane, in timp ce fiul abia isi poate plati ratele, il consideram un tata degenerat. Cum poate avea o inima atat de neagra incat sa se gandeasca la el inaintea propriului copil? 

Cand vad ca statiuni precum Baile Herculane, Olanesti, Govora sau Slanic Moldova sunt in paragina nu ma mira. Tinerii nu se duc acolo, e plictisitor, iar batranii nu mai merg nicaieri.

Daca vor sa se trateze, o fac la policlinica cea mai apropiata de casa.

Iar daca vor sa se distreze, se uita la TV. Se uita la Maruta la 6, la Capatos noaptea, la Mircea Badea, c-o fi si ala simpatic, la stirile de la ora 5, sa stie de ce sa se fereasca, la telenovele (turcesti sau sud-americane) si la ce s-o mai gasi.

Daca vor sa se informeze, de unde s-o faca? Ziare nu prea mai sunt, internetul nu stiu sa-l foloseasca, deci tot televizorul e solutia. Si, cumva, ajung la Antena 3 pentru ca desi toate televiziunile au public batran, Antena 3 e singura care si-i asuma. Antena 3 stie ce public are, si-l asuma si chiar se lauda cu el. Intreaga strategie a Antenei 3 este pentru batrani.

Tudor Gheorghe Antena 3

Noi, ceilalti, i-am lasat pe batrani in fata televizorului, ne-a convenit ca ei nu se distreaza si avem noi mai multi bani, iar acum ii demonizam ca au ajuns cum au ajuns. Daca acei bani, multi sau putini, pe care i-au dat celor tineri, erau investiti in cultura (filme, teatru, concerte), acum acesti batrani erau altfel. In fata televizorului, sa recunoastem, se degradeaza. ORICINE se degradeaza daca sta non-stop in fata televizorului.

Insa nu isi asuma nimeni vina pentru acest lucru? Cati dintre noi, cei tineri, se duc la parinti ori la bunici si-si propune sa-i scoata din fata televizorului? Nu sa-i educe sa dea pe Discovery in loc de Antena 3, ci sa le ofere alternative. Sa mearga cu ei intr-o vacanta, sa mearga cu ei la teatru, sa mearga cu ei la film, sa mearga cu ei la un concert…

Daca n-ati facut asta, din N motive, nu aveti dreptul sa dati in ei. Batranii sunt ai nostri si nu trebuie sa ne batem joc de ei. Daca au ajuns asa, au ajuns si din cauza noastra. Sau aveti impresia ca noi suntem perfecti? Salutari TINERESTI tuturor!

 

Comments

comments

3 thoughts on “Batranii sunt ai nostri

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !