11 idei despre Barcelona – Juventus
Sezonul asta de Champions League am urmarit putine meciuri. Mult prea putine as zice. Mi-am gasit altele de facut, de fiecare data nu eram acasa sau ajungem la pauza. Mai puneti la socoteala si faptul ca acasa nu am digi, iar uneori mi-e lene sa caut un streaming bun de pe net. Am urmarit, insa, finala, ca idee am zis ca-i cel mai important meci al sezonului. Pe scurt, zece idei despre Barcelona – Juventus:
1. Transmisiunea TVR execrabila. La primul gol sunetul a fost inaintea imaginilor, asa ca aflasem cu vreo 5 secunde inainte c-a fost gol. A stricat tot farmecul golului. Sunetul de acolo a mai cazut de vreo 3 ori (ma rog, doar comentariul), in multe momente comentariul fiind asigurat de la Bucuresti. Sincer, decat o transmisiune care sa pice constant, mai bine lipsa.
2. Juventus mi s-a parut slaba. A parut ca joaca doar cand Barcelona n-avea chef sa joace. Este ca-n curtea scolii cand jucai cu aia mai mari iar tu existai pe teren atunci cand ei iti permiteau asta.
3. In finala UCL legea au facut-o sud-americanii. Ca numar au fost 7, mai multi decat italieni.
4. Buffon e inca un portar bun, mai merge inca un sezon, dar ma bucur sa vad portari tineri, precum al Barcei. Iar Barca a avut sezonul asta si o rezerva de portar foarte valoroasa (Bravo este zece clase peste bosogorul cu care a defilat sezonul trecut).
5. Diferenta dintre finala UCL si finala Europa League a fost una ENORMA. O viteza in minus, nivelul tehnic la fel, tactic idem. Juventus ar fi invins, FARA PROBLEME, pe oricare dintre Sevilla ori Dnepr.
6. Finala, in cazul competitiilor tip UCL, este mult diferita fata de restul meciurilor. La Cupa Mondiala diferentele sunt mai mici, aici diferenta este data de faptul ca nu se mai joaca tur-retur. Intai si intai, nu mai ai cand sa indrepti greselile (multe echipe accepta o infrangere la limita, ceilalti accepta scorul, urmand a se decide totul in retur), iar in al doilea rand, nu te mai poti baza pe sprijinul propriilor suporteri. Multe echipe gazdare ajung in finala si acolo clacheaza. Nu stiu cat de buna e Juventus si daca este chiar a doua echipa din Europa, dar ea a profitat mai bine decat altii de terenul propriu. Ok, Real Madridul ar fi oferit o alta replica, dar n-a ajuns aici tocmai din cauza a ce v-am zis mai sus. Nu zic ca-i bine sau ca-i rau, e doar un adevar.
7. Observ constanta discriminare care se face si-n privinta oraselor gazda pentru finala. Bucurestiul (in 2012) si Varsovia (in 2015) au primit gazduirea finalei celei de-a doua competitii. Finala UCL se joaca doar in tari dezvoltate. Vedeti aici lista. Eu observ asa:
– La UCL Germania a organizat si-n 2011 si-n 2013 (vorbesc de ultimii ani), ambele finale pe Wembley, iar Germania in 2012 si 2015 (aici fiind vorba de 2 orase diferite, Munchen si Berlin). In ultimii ani exceptiile s-au numit Instanbul (2005, superba revenire a lui Liverpool), Atena (2007) si Moscova (2008).
– In Europa League Bucuresti, Varsovia, la anul Basel, iar din tarile mari tendinta este ca finala sa fie pusa pe arene mai mici. In Anglia, de exemplu, ultima finala de Europa League s-a jucat in 2008, iar stadionul n-a fost Wembley, ci stadionul lui Manchester City. Pe Wembley, de exemplu, nu s-a jucat niciodata!
8. Cu un context favorabil si cu investitii serioase, o echipa romaneasca ar mai putea atinge macar primavara europeana in Europa League. In Champions League sansele sunt aproape 0. Nici macar o tara precum Ucraina, cu mega-investitii in anii trecuti, nu mai atinge nici macar sfeturile UCL.
9. Barcelona isi salveaza sezonul, desi prin ianuarie parea unul compromis. Exact ca-n multe alte dati, conducerea a preferat sa mearga in continuare pe mana antrenorului in functie. Ideea ca un soc ar putea fi benefic echipei functioneaza doar in Romania. Da, daca obisnuiesti jucatorii cu socuri constante, acestia vor astepta, la un moment dat, schimbarea antrenorului. Nu vor mai asculta de actualul, asa ca acesta nu mai poate continua. Simplu.
10. Doua cuvinte despre invins: Allegri a parut, din start, un antrenor invins. Avea o fata de speriat la inceputul meciului, iar la fiecare gol primit parea ingandurat/resemnat. Nu avea niciun pic de spirit razboinic, nu parea ca vrea sa schimbe cumva, ceva, orice, la echipa sa. Parea din start fericit cu simpla prezenta.
11. Pirlo imi pare un jucator terminat. Desi este ridicat in slavi de unii, eu zic ca-n Spania n-ar avea loc nici la Sevilla ori Atletico Madrid. La Barca ar avea loc sa creasca pe langa el jucatorii tineri, in meciurile din Cupa contra adversarilor slabi ori sa intre pe final, cum a facut-o Xavi. Altfel, tot respectul pentru el si pentru cariera sa. Acum, insa, pare din alt film.
Per total meci frumos, victorie meritata, trofee meritate pentru Barcelona. Parca, totusi, spectatorii din tribune meritau mai mult. Meritau sa vada pe teren nu una, ci doua echipe care sa-si merite statutul e finalista.
Cam atat despre Barcelona – Juventus, finala Champions League Berlin 2015. Salutari MICROBISTE tuturor!
One thought on “11 idei despre Barcelona – Juventus”