Barca 04

Scriu acum despre Barca 04, urmand ca articolul promis, despre Badau vs Zoso, sa-l scriu pe la pranz. Stiu promisiunea mea, o voi respecta.

Momentan, vreau sa scriu opinia mea legata de Barca 04. Da, asa-i voi zice d-acum inainte. Nu d-alta, dar imi place cum suna.

Asadar, infrangerea de la Munchen este sfarsitul unei „epoci”. Este sfarsitul unei strategii. Sfarsitul unui tip de management al clubului. Si asta din mai multe motive. Sa le vedem:

1. Barca s-a caracterizat printr-o zgarcenie (s-o numesc altfel?) in privinta transferurilor. Zgarcenie in ambele sensuri. Veneau 1-2 jucatori pe an, de plecat nu pleca mai nimeni. Dintre titulari absolut nimeni (Zlatan e o exceptie). Toate celelalte echipe faceau tona de transferuri, Barca 04 se baza exclusiv pe „coeziunea lotului”. Se crease un colectiv care mergea mai departe. Din acest motiv transferurile facute se adaptau foarte greu. Uneori chiar deloc. Alexis Sanchez e un exemplu tipic. Fabregas s-a integrat pentru ca stia colectivul din nationala Spaniei.

2. Continuarea punctului anterior: toate echipele stiau stilul Barcelonei. De inovat nu mai reusea demult sa inoveze. Cu ce sa te mai surprinda Barcelona? Eventual sa joace atat de bine incat sa nu poti face nimic. Cum a fost cazul Milanului, desi si atunci in tur Barca n-a jucat nimic.

3. Continuarea celor 2 puncte: banca de rezerve slabe. Extrem de slaba. Messi e titular de drept desi nu e in forma. Dar sa recunoastem: cine altcineva ar putea juca in locul sau? Daca nimeni nu se poate adapta stilului si colectivului…

4. Modul de alegere a antrenorului. Da, antrenorul a fost vinovat. E un adevar. Dar sa ne aducem aminte cum a fost ales acest antrenor. Ti-a iesit prima oara, cu Guardiola, ce te face sa crezi ca-ti va iesi tot timpul? Si ma gandesc cate echipe din lumea asta au incercat figura: unul tanar, de la cine stie ce grupa de juniori, pus peste noapte antrenor la echipa mare. La Inter de exemplu s-a incercat asta: initial lucrurile pareau ca merg, ulterior echipa scartaie. A iesit cu Guardiola, dar el nu este si nu va deveni regula. El este exceptia care confirma regula.

5. De ce totusi s-a preferat o continuitate? Cumva grupul de jucatori, atat de influent, nu a dorit un antrenor cu personalitate? E doar o curiozitate.

6. O observatie facuta de un fost antrenor roman: pe vremuri jucatorii Barcei intrau pe teren CU FIGURI LUPTATOARE, acum toti radeau inainte de fluierul de start. Atmosfera pare a fi intr-adevar prea relaxata.

7. De ceva timp observ ca Barca nu are portar. De ce nu-si ia un portar? Simplu: Valdes e „baiat bun”. Sa nu mai vorbesc de faptul ca el, ca si multi altii, este iubit de fani. Nu ar fi bine primit un inlocuitor al sau.

8. Un fenomen care s-a intamplat si la Inter: jucatorilor li s-au marit constant salariile. Ei acum sunt si greu de dat (trebuie ca cineva sa le ofere salarii identice), insa si greu de convins sa joace la capacitate maxima. E o situatie aproape fara iesire.

9. Jucatorii au fost prea umflati de toata lumea. De presa, de public, probabil de proprii conducatori. Ei sunt cei mai buni? Pai Messi la Argentina nu joaca nimic. Spania castiga Mondiale-Europene-Mondiale, insa au si ceva „realisti” in teren. As incepe cu portarul, dar ziceti ca am o obsesie.

10. Echipa este prea pitica. Ok, au dus-o mult prin jocul de pase. Dar fazele fixe? Barca 04 tremura la orice corner al adversarului. Sau orice lovitura libera indirecta care pare altfel lipsita de pericol.

Asadar, aceasta Barca 04 va orienta altfel pe viitor strategiile echipelor (De la noi si de peste tot): gata cu piticii mingicari, gata cu cine stie ce antrenor de la juniori pus peste noapte principal, gata cu transferurile putine si „omogenitatea lotului”, gata cu jucatori care joaca doar pentru ca-s baieti buni si-s „d-ai nostri”. Pentru cine nu a inteles, Barca 04 a fost si va ramane o exceptie.

Am deci motive sa ma bucur de esecul acestei echipe umflate numita Barca 04, devenita peste noapte model si etalon pentru tot fotbalul mondial? Eu zic ca am.

Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

ps: Barca 04 a trecut de sferturi fara sa invinga (in cazul in care ati uitat).

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !