Bani din cer – Funny money

Scriam acum cateva saptamani despre proiectul Antenei 1: teatru la tv. Mi s-a parut o idee foarte buna si ma bucur inca o data pentru initiativa. Dar asa cum scriam atunci: la tv este cu totul altceva. La tv te uiti doar pentru a vedea piesa. Ca sa simti atmosfera de teatru trebuie sa te duci acolo.

Si am fost saptamana trecuta la Bani din Cer, tot piesa a Antenei 1. Tot la Teatrul de Comedie si tot cu Mihai Bendeac (De data asta cu un rol mai pronuntat). Piesa este absolut fabuloasa, exemplul cel mai bun de „comedie spumoasa”. Sau, cum o numea George Mihaita: o nebunie de piesa (alt cuvant mai bun nu cred ca exista).

Piesa de teatru are un singur act, iar toata actiunea se petrece in casa unei familii „obisnuite” din Anglia. El incurca valizele in metrou cu „cineva” si se trezeste deodata mai bogat cu cate sute de mii de lire (la vremea cand are loc piesa valoarea acelei sume era mai mare). Intra apoi in actiune o alta familie (prieteni d-ai lor), 2 politisti si un taximetrist. O comedie savuroasa pe care chiar ar fi pacat sa v-o povestesc.

Legat de piesa, a fost facut si un film, Funny Money, pe baza acestei povesti. Nu m-am prins care a fost primul: filmul sau piesa, dar filmul oricum are origini romanesti, fiind filmat la noi si avand ceva actori romani. O sa-l iau si pe el cat de curand (sa-l compar cu piesa).

Un ultim aspect este legat de public. Parca publicul care vine de obicei la teatru este mai bun. Mai „asezat”. La piesa antenei 1 nu se vandusera bilete ci a fost numai cu invitatii. Iar publicul imi parea mai agitat, aplauda la orice poanta (si uneori era deranjant, pentru ca mai urma ceva, iar a doua replica nu se mai auzea) si parca mai putin entuziast. E clar ca e alt public fata de cel normal si fara sa-l jignesc, imi placea mai mult publicul „celalalt”. Sau poate-s eu obisnuit cu el. Sa nu zic de agitatia si briz-briz-urile d-afara, lumini obositoare si alte chestii demne de vip-uri.

Altfel insa este o initiativa excelenta. As vrea sa fie pusa in practica si de alte televiziuni, cu alte teatre. Antena 1 sa fie doar un deschizator de drum. Oricum, aflu ca audienta a fost buna si prima oara, si a II-a oara, deci publicul roman este doritor de teatru. Fie si la tv.

In final, va invit sa urmariti diseara BANI DIN CER, la Antena 1, la ora 20:30 (nu sunt in direct piesele, sunt decalate cu o saptamana).

Salutari TEATRALE tuturor!

Comments

comments

2 thoughts on “Bani din cer – Funny money

  1. Banii din cer nu pot face decat sa ne afunde si mai tare in subsolul planetei ca sa o zic asa…
    Ajunge la un momendat si suntem intrebati, bine iti da banii, ce faci cu ei?
    La care Tu : Ma laud in stanga si dreapta.
    La care „EL”: Lauda-te, mult si bine ca ti-ai cumparat un loc in partea, partea de jos!

  2. E ok și pentru copii sau e cu băgat și scos chestii, cum de multe ori se confundă umorul cu pornul?

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !