Bani de vacanta

Nu cheltui nimic, vreau sa am bani de vacanta. Anul asta trebuie sa merg intr-un loc misto…

Anul asta nu merg nicaieri… nu am bani de vacanta!

La anul strang mai multi bani, sa am bani de vacanta…

Va suna cunoscut? Oamenii au avut dintotdeauna visul unei vacante ideale. Or trai ei prost in restul anului, intr-o garsoniera minuscula, dar macar cateva zile pe an sa fie si ei REGI. Mai bine mori de foame 1 an pentru a NU muri de foame MAXIM 1 saptamana. Este logic, nu? Sa nu mai zic de alta logica pur romaneasca: credite pentru vacanta. Nu ai bani de vacanta? Nu-i nimic: te imprumutam noi. Chiar daca vei plati dublu inapoi…

Iar a merge intr-o vacanta low-cost este ceva de neconceput pentru snobii acestei tari. Vacante ieftine? Alea-s pentru cei care NU vor sa tinda spre mai bine. Sa va zic 3 chestii auzite la prieteni ori in public:

1. Un amic, fara prea multi bani in buzunar, viseaza sa stea macar o data la 5 stele. Nu conteaza daca in Bucuresti sau la mare, el vrea la 5 stele. Cat costa? Nu conteaza. El vrea sa stea la 5 stele. Zicea ca vrea 2 nopti, ca sa simta confortul complet. Altfel trebuie sa se trezeasca devreme, sa elibereze camera. Deh, snobul e snob.

2. Eram la o agentie de turism acum ceva ani. In fata mea era un cuplu. Ea parea fitoasa lumii, bamboo style, el parea de pe alta lume, probabil tot acelasi gen. Tipa de la agentie era si ea semi-piti, adica atat de pitipoanca pe cat ii permitea jobul.
– La banii pe care-i aveti nu puteti sta o saptamana la 5 stele.
La care gagica, foarte plina de ea:
– Atunci stam 3 zile, dar sub 5 stele nu putem sta.
Tipa de la agentie rade si le zice despre posibilitatea creditului. Cuplul a zis ca se mai gandeste. Eu am pus intrebarea care trebuia pusa si am plecat. Habar n-am ce au facut cei 2. M-a ingrotosat insa atitudinea lor.

3. Niste amici au constientizat faptul ca nu au bani, asa ca n-au mai fost nicaieri intr-o vara. Ei aveau o mie de lei. Cica nu le ajunge pentru ce-si doreau ei. Asta pot intelege. Insa este preferabil sa nu mergi nicaieri doar pentru ca nu ai bani sa mergi unde-ti doresti?

Legat de acesti bani de vacanta, acum cativa ani o ministra venise cu ideea unor tichete de vacanta. Ideea este buna, pacat ca n-a fost pusa in aplicare cum trebuie. Chiar mi-as dori ca oamenii sa fie incurajati sa mearga in vacanta. Eu i-as trimite la 2 stele, la 3 stele, in statiuni uitate de lume. Litoralul nu inseamna doar Mamaia si Vama, iar muntele nu inseamna doar Valea Prahovei.

Snobismul se manifesta in multe privinte. Uneori am si eu momente in care-s snob. In legatura cu acesti bani de vacanta nu cred sa fi fost snob. Nu am vrut niciodata musai 5 stele si am stat, fara probleme, chiar si la o stea. Importanti sunt oamenii cu care mergi si atmosfera. Locatia trebuie doar sa existe ca atare (conditii minime: un acoperis, un pat, un wc si un dus). Restul sunt fite. Salutari DE VACANTA tuturor!

Comments

comments

2 thoughts on “Bani de vacanta

  1. bai, sa sti ca nu sunt pretentios nici eu, dar musai sa fie curat…adica sa nu vii dupa o vacanta cu vreo ciuperca sau toxiinfectie alimentara…

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !