Bancile si numele lor. Ciudate.

Bancile noastre dragi. Ma rog, nu chiar ale noastre, dar ma rog. Bancile in general.

V-ati gandit vreodata de ce au denumirile astea? Ok, denumirea e ceva pur … comercial. Dar unele denumiri sunt chiar absurde. De ce e asa habar n-am, dar o parere tot am voie sa-mi dau. Asadar…:

1. Incep cu preferata mea, lidera oricarui top: Banca Romaneasca. Nu, asta nu e tot. Sub ea scrie clar: Membra a National Bank of Greece. Adica romaneasca 100%

2. Continui cu celebra BCR, adica Banca Comerciala Romana. Pe langa cacofonia evidenta si suparatoare (pe langa Biserica Catolica si Luca Caragiale, e si asta admisa), mai e si ideea in sine: celelalte banci nu sunt comerciale? Sunt NECOMERCIALE?
Ideea e simpla: banca a fost pe vremuri a statului. Care stat facea banci diverse, iar asta, da, uimitor, era cam singura COMERCIALA. Ciudat, nu?

3. BancPost. Denumirea aici e chiar ciudata…doar ei au POSTURI bancare. Oricum, o prefer oricand primelor 2.

4. Banca Transilvania – aici am o problema personala: sunt in Rasnov, deci IN TRANSILVANIA, si n-am gasit o astfel de banca. De ce o denumesti TRANSILVANIA daca ai mai multe sedii la MITICI decat la ardeleni? Nu e ciudat?!

5. Reiffeisen – denumire austrica. Cica da bine. Nu stim noi ce inseamna, da nici nu ne trebuie. Poate fi si injuratura, daca e in limba straina e COOL. Austriecii is oameni de incredere, deci hai cu banii la ei.

6. BRD – Banca Romana pentru Dezvoltare. Romana am zis? E cam frantuza, dar e clar ca ne va ajuta sa ne dezvoltam. Daca Doamne Fereste da faliment, e clar ca nu ne vom dezvolta niciodata.

Uimitor, singura denumire care-mi place e CEC. Desi CEC Bank suna fortat. Pe bune, singura denumire 100% romaneasca si care inseamna ceva. Pe bune, ce inseamna Reiffeisen?!

Salutari BANCARE tuturor! Si traiasca bancile ROMANESTI!

Comments

comments

9 thoughts on “Bancile si numele lor. Ciudate.

 1. Reiffeisen nu stiam ca e dupa numele fondatorului. In continuare imi suna urat, dar ma rog, chestie de gusturi.

  Legat de transilvania, am auzit ca este, dar n-am gasit-o inca. Pe site figureaza, dar oare o mai fi? Eu n-am dat de ea, si pare ca am trecut pe acolo . Nu neg, este, dar orisicum. In Bucuresti merg 10 minute si dau de alt sediu. Aici , intr-un oras, un singur sediu?! cam putin.

  1. Reiffeisen=fier ultra copt :)) Iar pe Raifeisen, izraelitul, cine stie cum il chema in realitate. 😉 ca astia isi schimba numele dupa cum li se scoala. Ca si Saxe-Coburg devenind peste noapte Windsor.

 2. „Austriecii is oameni de incredere”
  –––
  :)) :)) Nzuri ya utani! …..adica, good joke!

 3. @Scubidibu: nu e o gluma, e vorba de cum ii percep noi. Teoretic, intre austrieci si francezi ii vom prefera pe austrieci (sau pe nemti, dar banci nemtesti sunt maxim 3 pe piata locala, si alea cu sedii putine). Nu am zis ca e asa, am zis ca asa-i percepem.

  1. stii cum e cu perceptia. dupa ce tragi cateva trabucuri preparate, ti se pare si lumea in care traiesti disneyland 😉

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !