B-est – Ziua a V-a. Love building de Iulia Rugina

Dupa 2 zile de absenta de la B-est iata ca am revenit cu forte proaspete. Si am avut ce vedea.

1. De la ora 17 am avut parte de filmul Epilogue. Filmul mi-a adus aminte de Amour, ce ma impresionase nu cu mult timp in urma. E adevarat, aici nu mai este vorba de solidaritate si de vreo boala crunta, ci este vorba de neadaptarea unui om timpului prezent. Si modul in care se simte el privit si tratat in societate. Cunoscatorii realitatii din Israel probabil apreciaza cu totul diferit acest film. Este bine realizat, „te prinde”, dar este destul de dificil sa empatizezi cu personajele principale. Sunt chestii politice si sociale care-ti scapa. Nu esti tu acolo (fondarea statului Israel, socialistii evrei, Israelul stat pur capitalist… suna ciudat? pai sunt abordate si aceste probleme, si daca esti pe dinafara s-ar putea sa nu apreciezi filmul la adevarata valoare). Sa nu mai zic de aerul de propaganda pe care-l are filmul (propaganda socialista, usor nostalgica pe alocuri). Inchei aici discutia despre acest film, pentru ca a urmat unul care merita cu adevarat toata stima noastra.

2. Vedeta zilei a fost insa Love Building, filmul de debut  al tinerei regizoare Iulia Rugina. Ar fi trebuit sa scriu un articol distinct despre el, insa am decis intr-un final sa ramana 1 articol pentru fiecare zi a festivalului. Pe scurt de tot, filmul poate fi rezumat prin: 14 cupluri se duc intr-o tabara („training”) unde urmau sa-si repare povestile de dragoste. Cuplurile sunt atat hetero cat si gay (avem 2 cupluri de lesbiene, insa niciunul de gay masculini) si avem si o situatie misto, cu o tipa venita singura (a platit ambele bilete, deci are voie). Nu zic mai mult, nu dau detalii cu privire la desfasurarea actiunii, ar fi pacat sa va stric placerea de a vedea filmul. Voi face insa 5 scurte comentarii:

1. Filmul are o distributie super-tare: Dragos Bucur, Alexandru Papadopol, Dorian Boguta (e de ajuns?). Fie si numai pentru distributie si filmul asta nu merita ratat.

2. O chestie si mai interesanta, strans legata de punctul anterior: regizor este debutanta Iulia Rugina. Am fost curios sa intreb cum de niste actori celebri au acceptat sa joace in filmul unei debutante. Raspunsul insa m-a uimit (placut): noi o stiam, stiam ca e buna. Cica a fost nu stiu ce scoala de actorie unde au cunoscut-o si unde, din cate am inteles, ei i-au fost „profi”. Cu totii pareau prieteni, era o atmosfera super-prietenoasa p-acolo. Oare peste tot e la fel?

Apropo de Iulia: parea foarte emotionata si se bucura ca un copil de fiecare lauda. De fiecare data cand venea un om la ea s-o felicite se bucura enorm. Am facut-o si offline, o fac si aici online: felicitari pentru film.

3. Filmul are un statut comercial interesant: este o productie independenta ce nu a fost finantata de CNC. Chiar vorbea Dragos Bucur ca asta ar fi solutia, sa nu mai depinda de CNC etc. Totusi, filmul va fi distribuit in Romania de Media Pro (ei au cumparat drepturile de distributie). Insa in cinematografe va fi vazut abia la toamna (septembrie) din motive strict comerciale si economice. Oricat ati avea un impuls initial sa criticati aceasta decizie de fapt e corecta: acum inca se vorbeste de Pozitia Copilului, Domestic si tocmai s-a lansat Mamaia. Cele 3 filme ar fi pus pe nedrept in umbra acest film. Iar vara cica nu e chiar o vreme propice pentru lansari. Asa ca in septembrie, la toamna, e tocmai bine. Sa nu mai vorbesc de faptul ca pana atunci s-ar putea sa obtina ceva premii la cateva Festivaluri straine (ori chiar aici, la Bucuresti). Si mai ales: pana atunci are timp MediaPro sa-i faca o reclama adecvata (sincer, chiar merita).

4. Am fost realmente impresionat de sala de la Studio: a fost arhiplina si a savurat fiecare replica din film. Au fost ceva probleme cu organizarea (se cerea sa spunem daca mai sunt locuri langa noi, sa ridicam mana), insa pana la urma s-au rezolvat. Iar la final lumea a aplaudat in picioare (ca la teatru) atat finalul filmului, cat mai ales pe Iulia Rugina. Care a avut o replica geniala imediat dupa aplauze, la microfon: va doresc si voua sa aveti parte de ceea ce am eu parte acum.

5. Nu stiu cum e cu premiul publicului, insa la final am fost pusi sa votam. Marti se pare ca n-am nimerit un film din cadrul competitiei pentru ca n-am fost pus sa votez. Acum am votat, iar nota pentru acest film a fost maxima. E adevarat, ulterior am regretat nota prea mare data filmului anterior (cel israelian). Daca am dat 5 stele lui Love Building, 3 stele, cat am celui israelian, e deja prea mult. Sper ca asta nu se va intrepreta drept anti-semitism.

Da, va rog sa va notati filmul Love Building. Veti auzi numai lucruri bune despre el. Si notati si numele Iulia Rugina: ii prevad un viitor frumos in cinematografie.

N-am mai apucat ultimul film al zilei, Antiviral, pentru ca dupa Love Building am fost cu totii la o bere cu echipa. De altfel, pozele chiar de acolo sunt. La intalnire a venit si Andi Vasluianu, sa felicite echipa (pe prietenii sai de fapt, cum spuneam toti pareau o mare familie).

Cam atat am avut de spus. Salutari CINEFILE tuturor 🙂

14 thoughts on “B-est – Ziua a V-a. Love building de Iulia Rugina

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !