Avem cel mai prost sistem competitional posibil

Avem cel mai prost sistem competitional posibil

 

Liga 1 are, in proportie de 90%, o campioana, si anume Astra Giurgiu. Totusi, oricat vi s-ar parea de corecta campioana, tot trebuie sa recunoasteti ca sistemul completitional este prost. Foarte prost. De ce va voi demonstra in continuare prin cateva aberatii notorii ale acestui sistem competitional:

Sumudica Reghe

Injumatatirea punctelor este absurda

Nu am inteles deloc de ce o echipa cu 40 de puncte in sezonul regulat va ramane doar cu 20, iar o echipa cu 50 de puncte va ramane cu 25. Diferenta de 10 puncte se micsoreaza la 5, fara vreo motivatie anume.

In plus, rotunjirea in plus, un aparent beneficiu, se transforma intr-un mare handicap pentru echipa in cauza. In acest sezon, Astra Giurgiu a primit o astfel de rotunjire, drept urmare, in caz de egalitate de puncte cu Steaua, echipa bucuresteana este campioana. Deci Astra stia ca nu poate sa faca nimic in caz de egalitate de puncte cu Steaua din momentul intrarii in play-off. Pur si simplu.

O idee mai buna a fost aplicata acum cateva sezoane in liga a II-a: la intrarea in play-off se anulau punctele cu cele din play-out, ramanand doar punctele dintre primele echipe. Erau dezavantajate echipele care invingeau la scor ultimele clasate, care clacau cu echipele mari. Desi se fac si asa nedreptati, parea o idee mai bine.

Oricat de prost joci, mai jos de locul 6 nu termini

 

Este, in acest an, cazul echipei ASA Targu Mures. Iasi, CSU, chiar Voluntari, puteau sa bata tot in play-out, iar ASA sa piarda tot (ceea ce s-a cam intamplat), ca ASA tot pe 6 ar fi terminat. Ce motivatie mai are ASA sa joace? Ce motivatie mai au cele din play-out sa joace?

E drept, anul asta am avut noroc: 2 echipe, Dinamo si ASA, nu au voie-n Europa, asa ca un loc de play-out duce-n Europa (ceea ce, oricum am da-o, este absurd). Partea si mai buna este ca ciuca batailor din play-off, adica ASA, NU ne va reprezenta in Europa. Macar atat.

https://www.youtube.com/watch?v=aTUku5BUJQU

Anul trecut ultimul loc a decis campioana

A fost un campionat misto, decis de o mare surpriza. Anul acesta am exclus astfel de surprize. Ultimul loc, Petrolul, nu mai poate schimba liderul oricat si-ar dori. Nu mai putem considera surpriza victoria Pandurilor ori a Viitorului contra Astrei. Nu era nici macar daca ar fi invins ASA. Nu aveam noi foarte multe surprize mari, dar si p-alea putine si rare pe care le aveam le-am exclus din start. Sa stim o treaba.

https://www.youtube.com/watch?v=_bXmRcUs1UQ

Te pregatesti toata iarna fara sa stii pentru ce

Unele echipe stiu din start ca nu mai pot intra in play-off ori ca nu-l mai pot rata. Dar exista niste echipe, candva ar putea fi mai multe, care nu stiu pentru ce sa se pregateasca. Anul acesta doar un singur loc de play-off era in dubiu. Daca tot ai bagat play-off si play-out, de ce nu ai terminat prima parte a campionatului in decembrie? Ce e cu acel rest de 3 etape jucate dupa pauza? Absurd, complet absurd.

Ce relevanta mai are titlul de golgheter?

Nu s-a intamplat anul acesta, dar s-ar putea intampla anii urmatori: o echipa relativ buna se claseaza pe 7. In acea echipa este un marcator pur-sange, care pe langa golurile din actiune, mai este si bun executant de penaltiuri si lovituri libere. Sa presupunem ca acest jucator, de la locul 7, se bate cu un jucator de la lider. Are castig de cauza cel de la echipa de pe locul 7 pentru ca, bineinteles, a avut adversari mai slabi. MULT mai slabi.

Ce relevanta mai are, deci, titlul de golgheter? Sau ne apucam sa facem si noi coeficienti, precum UEFA in desemnarea Ghetei de Aur?

De ce 6 in play-off si 8 in play-out?

Nimeni nu m-a lamurit. Aberatia presupune ca in play-out vor fi mai multe etape decat in play-off. Pe langa asta, cateva echipe vor juca un alt baraj cu echipe din liga a II-a.

Deci, ca idee, o echipa din play-out va juca mai multe meciuri in partea a II-a a campionatului decat una din play-off. E normal, cele din play-off, toate, sunt in primavara europeana si trebuie sa aiba un program mai lejer in campionat, nu?


Liga 1

Acum nu stiu ce sa zic, ce sistem ar fi preferabil. As zice ca cel cu 16 sau cu 18, cum era pana acum. Insa e criza prea mare, prea multe echipe cu probleme. Asadar, parc-as prefera un sistem cu putine echipe, 12, unde fiecare sa joace cu fiecare de 4 ori. Ca-n Scotia. Asta daca vrei musai sa ai 4 Steaua-Dinamo intr-un sezon. Si da, cu sistemul acesta ai fi SIGUR ca vor fi 4 Steaua-Dinamo, ca-n sistemul actual te poti trezi fie cu Steaua, fie cu Dinamo, in play-out.

Concluzia este simpla: in liga 1 avem cel mai prost sistem competitional posibil. Si nu dam semne c-am vrea sa-l modificam. Ne culcam p-o ureche ca avem o campioana misto si ne facem ca nu vedem marile sale aberatii. E drept, unii il considera un sistem bun, dar asta fara sa constientizeze ca am putea avea unul mult mai bun. Astept sa patim alte cateva aberatii pentru a ne convinge de nocivitatea lui. Salutari MICROBISTE tuturor!

 

2 thoughts on “Avem cel mai prost sistem competitional posibil

  1. problema este la mentalitatea noastra. nu suntem obisnuiti cu sistemul si nu realizam ca avem practic doua campionate care se abordeaza diferit.
    sa ne imaginam putin un campionat mondial. in 26 de etape trebuie sa treci de faza grupelor. si olanda ar bate jumatate din echipele prezente la euro chiar si cu rezervele dar din pacate nu sunt la euro fiindca au gresit strategia in preliminarii. imi pare rau pentru iasi, este mai buna in acest moment decat ASA dar daca in 26 de etape au terminat pe locul 7 asta este.
    cred ca minimalizeaza foarte mult jocul de culise, joc la care noi suntem campioni mondiali si se reflecta mai bine valorile. cum am si scris pe sistemul vechi dinamo si hagi se bateau la titlu.
    faza cu injumatatirea punctelor e simpla. in sezonul regulat propun sa calculezi pe sistemul vechi de punctaj. punctele vor fi cam aceleasi.
    6 in play-off si 8 in play-out este o aberatie. corect ar fi fost 7 cu 7 sau 12 echipe din care 6 si 6 dupa 22 de etape.
    se spune ca belgia are un sistem tampit. poate dar sa nu uitam ca pe acest sistem belgia a devenit o forta la nivel de echipa nationala iar campioana gent a fost prima echipa belgiana care a ajuns in optimile UCL, iar greutatea meciurilor din play-off ca catarit enorm. arunca o privire spre legia varsovia si vezi de jucatori au inceput sa-si permita sa cumpere de cand si polonia joaca play-off si play-out. la ei sunt 8 cu 8 (acest sistem produce mai multe finante, polonia a reusit sa-si promoveze campionatul pe eurosport)
    la chiajna – botosani nu se uita nici dracu daca echipele sunt la mijlocul clasamentului dar daca ambele joaca cu retrogradarea pe masa meciul poate avea audienta.
    in concluzie eu zic sa avem rabdare macar 10 ani, cu vechiul sistem am ajuns in faliment atat din punct de vedere financiar cat si sportiv.

    1. Macar de s-ar cunoaste inainte de pauza de iarna unde joaca fiecare. Sa stie echipele pentru ce sa se pregateasca.

      Si, totusi, nu ar fi mai bine sa fie acel sistem cu 12 echipe unde fiecare cu fiecare joaca de 4 ori?

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !