Autoplagiat. Delivery Man – Tata fara numar

In acest articol voi vorbi despre autoplagiat (ca si concept in sine, care, contrar asteptarilor, nu este ceva deloc imposibil), facand referire la filmul Delivery ManTata fara numar.

Asadar, sa incepe cu ce este acela un autoplagiat? O definitie exacta, didactica, nu prea exista, asa ca voi spune cu ale mele cuvinte: atunci cand te plagiezi pe tine. Nu va mirati, chiar se poate.

Prima oara am auzit de autoplagiat la un curs de la sociologie (era la doctorat). Un profesor tot spunea ca se poate, ca daca scrii ceva ce ai mai scris in alta parte ar trebui sa TE CITEZI. Mie initial imi parea absurd si oarecum narcisist: cum domne, sa ma citez PE MINE? „Uite ce bine am scris acum 3 ani!”. Explicatia profesorului a fost urmatoarea: este neplacut pentru cititori; au citit o data acel ceva, nu-i jigni scriind de 10 ori acelasi lucru. Sau, daca ai rezumat in 5 randuri ce ai scris in 10 pagini, e bine sa invoci sursa originala, pentru ca oamenii sa se duca acolo sa inteleaga conceptul. Pe moment nu eram de acord cu el, chiar deloc. Mi se parea ciudat sa ma citez pe mine. Insa profesorul a incheiat cu o chestie interesanta: o sa te lovesti de un autoplagiat al altcuiva si tu, ca cititor, o sa te simti oarecum jignit (am citat din memorie).

Sa va spun ca exact asta s-a intamplat? Nu credeam ca voi vedea vreodata un autoplagiat cinematografic, insa chiar asta s-a intamplat. Acest autoplagiat se numeste Delivery Man (Tata fara numar in romaneste).

De ce numesc acest film autoplagiat? Sa va zic povestea filmului (nu CE SE INTAMPLA in film, ci cum a fost conceput). In 2011 a fost facut Starbuck, un film canadian despre un tata a peste 500 de copii. Ideea era buna si originala si era APROAPE reala: Starbuck, in realitate, este un taur care are fix atatia urmasi. Ca e taur si nu e om nu conteaza, ideea e ca unii au impresia ca povestea e reala. Sau POATE fi reala.

La noi Starbuck a fost adus cu o mica intarziere (el e facut in 2011, el a fost adus anul acesta), incasarile nefiind stralucite. Probabil incasarile pe plan mondial nu au fost stralucite, dar nu stiu daca asta este relevant. Sau este?

Ce s-a intamplat ulterior? Americanii au ochit acest film si au vrut sa-l (re)faca ei. Nu au apelat la alt regizor, ci LA ACELASI (Ken Scott este numele sau).

Care a apelat la alti actori (Vince Vaughn in rolul lui Starbuck pare o alegere buna) si a facut FIX aceeasi poveste, cu aceleasi replici, acelasi fir narativ, aceleasi personaje.

Acum, de ce regizorul a acceptat acest lucru este lesne de inteles: pentru bani. Probabil putini au vazut filmul original si, intr-un fel, i s-a facut reclama si acestuia.

La vizionarea Delivery ManTata fara numar de saptamana trecuta am fost fara sa ma interesez in prealabil de POVESTEA din spatele filmului. Vazusem, in mare, despre ce este filmul si imi suna a Starbuck. Nu stiam insa ca este ACELASI FILM. La iesirea din sala chiar spuneam: macar n-au stricat filmul original cu alt final sau chestii de genul (cum se obisnuieste).

Ce i se poate reprosa acestui film? Pai insasi existenta lui. Este adevarat, daca e autoplagiat parca e nitel mai bine. Parca suntem dispusi sa iertam regizorul. Macar n-a stricat munca altuia. Macar s-a faultat singur.

Totusi, daca e sa ma intrebati pe mine, mai bine ati vedea originalul. Nu ca ar fi mai bun decat varianta americana (sunt FIX la fel), insa atunci cand vedeti un film la cinematograf legitimati acel film pe de-a intregul. Eu nu as legitima o copie, fie ea si autoplagiat. M-as intrista sa vad ca acest autoplagiat a avut de 10 ori mai multi spectatori decat originalul. Incurajam astfel de practici? Sau suntem atat de nepasatori incat nu ne intereseaza?

Ah, si inca ceva: Starbuck mi se parea un nume mult mai bun. Delivery Man mi se pare un nume mult prea comercial, iar traducerea romaneasca, Tata fara numar, duce filmul chiar in derizoriu. Sau poate asta e publicul acestui film…

Delivery ManTata fara numar este deja in cinematografe, fiind distribuit de MediaPro Distribution. Salutari FARA NUMAR tuturor 🙂

One thought on “Autoplagiat. Delivery Man – Tata fara numar

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !