Automata
Introducere Automata
O distopie cu Banderas si cu roboti. Bonus: Robert Foster si Melanie Griffith doar cu vocea. Regizorul este unul aproape debutant, Gabe Ibanez (aflat la al II-lea lungmetraj din cariera ca regizor si la primul ca scenarist). Premisele nu erau atat de rele, insa combinatia este destul de stranie. Starneste interesul, intriga, dar este clar o combinatie pe care putini ar fi anticipat-o.
Rezumat Automata
Intr-un viitor nu prea indepartat, rasa umana este aproape exterminata. Mari suprafete ale Terrei sunt acum desert, iar oamenii construiesc roboti pentru a-si usura viata. Robotii sunt limitati prin intermediul a 2 protocoale: 1. Sa nu faca rau vreunei fiinte umane. 2. Sa nu se repare pe ei ori sa repare alti roboti.
Paralel cu decaderea civilizatiei infloreste firma ROC, care se ocupa cu dezvoltarea robotilor. Jacq Vaucan lucreaza ca agent de asigurari al ROC si este pus sa investigheze cateva cazuri de evadari ale unor androizi. El trebuie sa dezlege misterul robotului Automata Pilgrim 7000, un robot ce pare a fi reusit sa intreaca limitele impuse de proiectanti.
Puncte de interes Automata
- Antonio Banderas. Putiu s-ar fi asteptat ca Banderas sa joace intr-un SF cu roboti. Este clar un punct de interes major.
- O reinterpretare a clasicelor povesti cu roboti. Fanii genului au un cert punct de interes in povestea in sine.
- Un regizor aproape debutant, Gabe Ibanez, aflat la al II-lea lungmetraj ca regizor si la primul ca scenarist.
Puncte tari
- Banderas joaca foarte bine. N-as zice extraordinar, as zice foarte bine. Este clar argumentul numarul 1 pentru a te decide daca sa mergi sau nu la film.
- O poveste interesanta, plina de intelesuri si simboluri. Poate prea stufoasa, ar zice unii. Eu prefer s-o numesc interesanta.
- Un oras apocaliptic redat in mod credibil.
Puncte slabe Automata
- Poate un pic prea greoi pentru cei nefamiliarizati cu genul acestui film.
- O durata un pic prea mare, in multe momente filmul parand a fi lungit nejustificat.
- O coloana sonora de-a dreptul sinistra. Posibil sa se potriveasca in peisaj, dar pe mine o astfel de coloana sonora m-ar goni din sala de cinema.
- Pe cat de bine joaca Banderas, pe atat de prost joaca ceilalti actori. De fapt, Banderas este scos in evidenta si de ei: un actor bun, care joaca foarte bine, pare extraordinar pe langa niste actori mai slabi, care joaca oricum sub nivelul lor. Intr-un film se zicea astfel despre o femeie: vezi, ea nu e deosebit de frumoasa, dar umbla cu urate dupa ea pentru a parea superba.
- Nu pare a aduce nimic cu adevarat nou, povestea aceasta mai ruland in diverse alte forme.
Opinii Automata
Opiniile despre Automata sunt impartite. Voi cita doar cateva opinii aparute pe site-urile si blog-urile autohtone. Incep cu Cristi Marculescu, care-l considera „fix genul ala de Sefeu Serie B care are idei si are imaginatie”. Bogdan Daradan sustine ca s-a simtit mic si umil cand a vazut Automata. Cinemateca.eu sintetizeaza foarte bine filmul: Automata e ca o „blonda de companie”: sexy dar proasta, care iti fura portofelul cum te uiti un pic intr-o parte.
Opinie personala Automata
Nu sunt fan al SF-urilor si al filmelor cu roboti, nu am vazut multe la viata mea. Cu toate acestea, tot imi pare ca am mai vazut undeva acest film. Povestea, in sine, nu e rea, dar pe mine nu m-a prins deloc. Banderas este, insa, delicios, el fiind unicul motiv pentru care am mers sa vad acest film. El imi pare ca poate interpreta orice rol, ramanand acelasi. Accentul lui inconfundabil iti aduce zambetul pe buze chiar si intr-un decor apocaliptic. Este tipul de film care mi-a starnit curiozitatea dar pe care, sub nicio forma, nu l-as revedea. Recomand vizionarea lui in cazul in care sunteti fan SF ori fan Banderas. Cu siguranta cele 2 tipuri de fani nu vor pleca dezamagiti din sala de cinema. Altfel, cinematografic, are o tona de lipsuri, pe care cei atenti la detalii le vor observa cu siguranta
Automata, cu Antonio Banderas in rolul principal, intra de astazi in cinematografe, fiind distribuit de InterCom Film. Vizionare placuta!