ASU Politehnica Timisoara – Azi la Timisoara maine in toata tara?

ASU Politehnica Timisoara – Azi la Timisoara maine in toata tara?

 

Este binecunoscut sloganul revolutionar Azi la Timisoara maine in toata tara. A ajuns un fel de motto al acestui oras. Daca e sa ne gandim istoric, Timisoara a fost primul oras iluminat electric. Sunt 132 de ani de atunci. Cu ce vine nou acum orasul Timisoara?

Proiectul ASU Politehnica Timisoara

Ideea a fost simpla: suporterii lui Poli s-au implicat activ intr-un proiect deja existent, preferand sa sustina ASU Politehnica Timisoara in dauna unui alt compromis, ACS Poli, in fapt fosta echipa din Recas. Sa ne amintim cum era ironizata Politehnica Timisoara patronata de Iancu: Poli AEK Timisoara, Rocar de Timisoara, Fulgerul Rocar Timisoara etc. Suporterii au fost alaturi de echipa, au sustinut-o si l-au sustinut pe Iancu, insa intr-un final echipa a fost retrogradata pe motive ce nu au tinut de performanta sportia de pe teren.

Cum se implica efectiv suporterii? Simplu: prin donatii. Exista 2 modalitati de a dona:

  • Donarea unui procent de 2% catre un ONG infiintat de ei. Pe tine, contribuabil, nu te costa nimic, practic, in loc sa dai 2% statului, dai acei bani unui proiect pe care-l apreciezi. Cativa timisoreni (inteleg ca din ce in ce mai multi) doneaza acei 2% catre echipa de fotbal.
  • Donatii directe: este o urna mobila care circula pe stadion, unde oamenii pot dona oricat. Unii doneaza 10 lei, altii 100 de lei. Dupa dorinte si posibilitati.

Acum, echipa ASU Politehnica Timisoara a ajuns in Liga a II-a. Despre parcursul ei puteti citi pe site-ul oficial al clubului. Ideea, este, insa, alta: CUM a ajuns un club finantat exclusiv de suporteri pana in Liga a II-a?

Motivele pentru care ASU Politehnica Timisoara a ajuns in Liga a II-a

Initial mi s-a parut incredibil ca in decurs de 4 ani (in 2012 a demarat proiectul) sa se ajunga in al doilea esalon. Motivele sunt mai multe, le enumar mai jos:

  • Avem foarte putine esaloane. Ca numar de cluburi, pe hartie, stam bine, dar ca esaloane nu stam deloc bine. De ce? Simplu: inclusiv in liga a II-a avem 2 serii. La noi exista inca acest criteriu geografic. La englezi exista liga a VII-a, liga a VIII-a, liga a IX-a, toate cu o singura serie. Si Marea Britanie e mai intinsa decat Romania. De ce zic ca avem putine? Ok, proiectul era dinainte, echipa promovase in liga a V-a. Dar ca idee, daca vrei sa iti faci un club din ultimul esalon, nu ai nevoie de ATAT de mult timp si nu ai nevoie de ATAT de multi bani. Aviz amatorilor. Nu dau intamplator exemplul Marii Britanii: acolo suporterii lui Manchester United si-au facut club si isi doresc si ei sa ajunga, candva, in prima liga. Doar ca acolo e mult mai greu si ca timp, sunt mai multe esaloane, dar si ca bani.
  • In esaloanele inferioare sunt mari probleme. Cu ce a venit ASU Politehnica Timisoara? Simplu: cu stabilitate. Platile erau la zi, nu stateau la cheremul unui afacerist care platea cand voia el, nu statea dupa afacerile cine stie carui interlop care mergeau sau, nu s-au facut promisiuni fara acoperire.
  • Salarii mici, dar platite, jucatori tineri, dornici de afirmare. Foarte multi localnici, care jucau SI cu sufletul.
  • Nu in ultimul rand, clubul a fost administrat foarte bine. Nu doar contextul, ci si managementul efectiv. Daca in aceleasi conditii clubul era condus PROST, nu ajungea in liga a II-a.

Ce urmeaza? Incepe greul.

Dupa mine, acum urmeaza sa se vada viabilitatea proiectului. Acum incep problemele. La bine toata lumea e fericita, banii, putini, se dau. Cand, insa, lucrurile merg prost, vor incepe problemele. Enumar doar cateva posibile probleme:

  • Dam afara antrenorul sau il pastram?
  • Pe cine aducem antrenor? Un localnic, unul cu experienta in liga I/liga a II-a/un strain?
  • Vin impresarii cu zeci de fotbalisti. Cum negociem cu ei, cum ii platim?
  • Acuze de blat: cum le rezolvam?
  • Pastram lotul actual sau plecam de la premisa ca acesta n-ar rezista in liga superioara (problema care, probabil, se va pune deja la vara).

Am vazut ultimul meci al lui ASU Politehnica Timisoara din Liga a III-a

Da, am fost pe stadion, la oficiala, sa vad la lucru echipa. Acum sa va zic un secret: eu ma interesasem si eram tentat sa vad pe Ripensia. Nu ca as sustine pe ei, dar eram curios. Proiectul Ripensia imi starnise curiozitatea (ei joaca in Liga a IV-a, au promovat si ei). Insa nu am mai fost la Ripensia din 2 motive: stadionul este (prea) departe si, apoi, am aflat ca joaca ASU Politehnica Timisoara la aceeasi ora. Minerva a reusit sa faca rost de bilete la oficiala, deci alegerea a fost simpla.

Emil Calinescu la ASU Politehnica Timisoara

Meciul, in sine, a fost interesant. La esaloanele inferioare nu ma pricep, dar fotbal am vazut destul la viata mea. Imi permit sa fac 7 observatii legate de meci si de echipa ASU Politehnica Timisoara:

  • Echipa incepe tare si termina destul de lent. O fi si ceva fizic, era, in fond, ultimul meci.
  • Toti jucatorii se daruiesc. Sunt jucatori pe placul suporterilor: gresesc o pasa, gresesc un sut, insa sunt aplaudati.
  • Au cativa jucatori interesanti, in frunte cu numarul 9, Badauta, care a marcat 2 goluri, dintre care unul cu calcaiul. Nu pot face aprecieri din acelea pompieristice, cum ca ar avea loc in lotul oricarei prim-divizionare, spun doar ca e un jucator interesant.
  • Au avut pe teren multi juniori. Am inteles ca la Liga a III-a sunt obligatorii 3 juniori. La liga a II-a ar fi obligatorii 2. Nu stiu cat de utila este o astfel de reglementare, cert este ca ASU Politehnica Timisoara are cativa tineri interesanti.
  • Meciul, in sine, a fost un meci de vacanta, se vedea ca nu mai are miza. Cu toate astea, am vazut 2 goluri foarte spectaculoase: golul de 2-0 al lui Badauta, cu calcaiul, si golul oaspetilor, un sut la vinclu din afara careului.
  • Jucatorii mi s-au parut, cumva, toti cam la fel: tehnica decenta, dar niciunul sa iasa in evidenta, la fel si in privinta duritatii. Nu exista vreun jucator foarte-foarte dur, vreun rupator de oase. Iese in evidenta echipa, ca sa zic asa.
  • Lotul e cam subtire numeric. De pe banca n-a venit nimic nou. Dimpotriva as zice. Daca ar fi sa trebuiasca sa ia ceva, as indica clar: rezerve.

Loja VIP Asu Politehnica Timisoara

Am si filmat un clip la pauza meciului, vlogul meu de azi este cel de mai jos:

Daca vreti sa vedeti tot meciul, este mai jos:

Concluzii

Daca ASU Politehnica Timisoara va promova in liga I, am putea avea un nou model de club de fotbal. Modelul ASU Politehnica Timisoara ar putea fi preluat de suporterii Craiovei de exemplu, acolo, zic eu, baza, in mod teoretic, este mai mare (nu e doar un judet, ci este o intreaga regiune). La fel si-n cazul suporterilor Stelei ori ai Rapidului (care, de ce nu?, ar putea cumpara clubul de la actualul patron si sa-l finanteze singuri).

In fond, fotbalul romanesc trece printr-o criza acuta, criza este din cauza ca sa se schimba modelul de business in Romania, fostii afaceristi, aflati la limita legii, lasa locul altor afaceristi, tot romani ori straini. Din acest motiv, un club care sa nu depinda de o persoana este o idee buna (un fel de model spaniol, spre asta CRED ca se tinde).

In fond, Azi la Timisoara maine in toata tara ar putea fi un indemn si pentru cluburile de fotbal. Din acest motiv, IMI doresc ca echipa ASU Politehnica Timisoara sa reuseasca. Imi doresc, de asemenea, ca modelul Timisoarei sa fie preluat si de alte cluburi DE TRADITIE, ca prea mult Ilfov vad prin liga I. Salutari MICROBISTE tuturor!

 

Comments

comments

One thought on “ASU Politehnica Timisoara – Azi la Timisoara maine in toata tara?

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !