Aprilie – luna festivalurilor de film. Urmeaza B-est.

Sa recapitulam nitel: saptamana trecuta au fost cinepolitica si DAkino, saptamana asta este NEXT, iar de saptamana viitoare incepe B-est (Festivalul International de film de la Bucuresti). Sa le luam pe rand:

1. La Cinepolitica am fost, iar aici pe blog am scris un fel de jurnal al zilei. Am promis ca mai bag cateva concluzii, o le scriu aici, pe scurt de tot:
– Imi place ideea unor festivaluri tematice. Festival de film politic, festival de film istoric (am fost anul trecut la Rasnov). Poate un festival de filme politiste (era parca, tot pe la Rasnov). Festival de animatie deja este. Foarte tare zic.
– A fost primul festival la care m-am dus in calitate oficiala (la Rasnov eram la scoala de vara aferenta, era oarecum diferit).
– Am vazut cele mai multe filme intr-o saptamana de cand ma stiu. Si la cinematograf.
– Ma asteptam la mai multe filme de propaganda. M-am speriat degeaba, au fost doar cateva, si alea totusi bine realizate. Despre castigatori nu mai spun nimic, am spus deja ce era de spus.
– Mi-a placut ideea organizatorilor de a pune in juriu oameni din afara lumii filmului. Probabil si tematica festivalului a favorizat acest lucru.
– Mi-a lasat o amintire buna ziua in care am intrat fara legitimatie. Uneori este de ajuns propria persoana pentru a intra intr-un loc. Bine de stiut ­čÖé

Cam atat.

2. La DAkino nu am fost, acesta insa se suprapunea cu Cinepolitica. Si daca as fi avut invitatie nu as fi putut merge in acelasi timp la ambele. Trist.

3. Next-ul este in plina desfasurare, dar este de scurtmetraje. Deja am aflat ca scurt-metrajele nu-s pentru mine. Detalii despre Next am gasit pe Filme-Carti si la Anca Duma (aici si aici).  Mai multe chiar nu cunosc.

4. Inchei cu detalii despre B-est (Festivalul International de film de la Bucuresti). Pe scurt:
– Incepe luni si dureaza toata saptamana.
– NU s-a afisat tot programul, singurul lucru care se stie este faptul ca in deschidere va rula filmul The Hunt.
– In competitie se afla si un film romanesc, in avanpremiera mondiala (i-am uitat titlul).
– Vor fi omagiati Victor Rebengiuc si Elisabeta Bostan.
– Invitat special va fi cineastul israelian Amos Gitai.
– Exista 2 tipuri de juriu (n-am inteles care este diferenta dintre ele): juriul festivalului si juriul criticii. Din primul juriu fac parte Dan Fainaru, Andre Ceuterick, Horia Laptes, Dragan Marinkovic si Grazia Volpi; din juriul criticii fac parte Anca Gradinariu, Florin Barbu si Laurentiu Damian. Detalii despre acestia gasiti in cele 2 link-uri.

UPDATE: S-a afisat PROGRAMUL la B-est! Programul complet este AICI !

Precum la Cinepolitica, o sa fac un jurnal zilnic al festivalului, care va aparea aici in jurul miezului noptii.

Salutari CINEFILE tuturor!

Comments

comments

3 thoughts on “Aprilie – luna festivalurilor de film. Urmeaza B-est.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !