Apreciez artistii pentru talentul lor, indiferent de orientarea politica!

Apreciez artistii pentru talentul lor Nicu Covaci George Simion

Apreciez artistii pentru talentul lor, indiferent de ce fel de artist vorbim. Pentru mine, artist este si actorul, este si cantaretul, este si pictorul, este si sculptorul, dar este si sportivul. Cu totii sunt apreciati si iubiti pentru talentul lor.

Viata a facut ca eu sa umblu destul de des prin aceste cercuri. Am cunoscut destui actori, pe si mai multi ii urmaresc pe Facebook. Ii respect ca oameni, le respect optiunile politice, n-o sa ma vedeti mergand peste un actor, virtual vorbind, pe Facebook, pentru a-l contrazice. M-a luat valul de cateva ori, ce-i drept, dar am facut-o atunci cand am simtit ca acel om era si el radical.

Unii actori sunt fani USR, insa sunt destui actori fani PNL, fani PSD ori chiar fani AUR. Unii indirect, altii direct, asumat.

Personal, chiar daca nu ezit sa-mi exprim opiniile politice, chiar si atunci cand ele deranjeaza, de fapt mai ales atunci, nu imi propun sa imi aleg spectacolele de teatru in functie de opiniile politice ale artistilor.

Am vazut un spectacol de Dan Puric care mi-a placut, pe Marius Manole ori pe Mihai Calin ii apreciez enorm ca actori, insa savurez si spectacolele in care evolueaza Carmen Tanase. Ultimul vazut cu Carmen Tanase, Gaitele, mi se pare excelent, interpretarea ei fiind foarte-foarte buna.

La fel stau lucrurile si cu pictorii, sculptorii ori fotbalistii. Aici as include si scriitorii, chiar daca ei sunt un pic in alta liga. Ei au mult mai mult creier decat „artistii”. Insa chiar si in cazul lor, tot talentul primeaza. Ce lasa in urma este important.

Nu voi da ca exemplu pictori ori sculptori, insa imi permit sa dau ca exemplu 2 sportivi: Diego Armando Maradona si Ilie Nastase. Ca sportivi au fost amandoi geniali. Aproape Dumnezei. Ca oameni, dupa retragere, au fost plini de defecte. Nu le discut defectele, caci nu despre ele este vorba.

Spun doar ca acestea, oricat de multe ar fi, nu le anuleaza performantele de pe teren. Si nu ar trebui sa le anuleze distinctiile obtinute PE BAZA ACELOR PERFORMANTE. Niciodata.

Las la urma cantaretii, pentru ca de la ei, de la unul dintre ei, de fapt, a pornit acest articol, asa ca acum vorbesc despre scriitori. Dau, pentru inceput, fix 2 exemple de la noi: Adrian Paunescu si Mihail Sadoveanu.

Sadoveanu a avut un caracter oribil, execrabil, insa operele sale raman. Ar trebui sa nu se mai studieze Baltagul in scoala din cauza turnatoriilor lui Sadoveanu? Ar trebui sa se studieze Cartarescu strict pe baza opiniilor politice?

Iar daca judecam un scriitor strict pe baza opiniilor politice, ar cam trebui sa-i scoatem si pe Octavian Goga ori Mihai Eminescu. Mai ales Mihai Eminescu. Zic unii. Altii il apreciaza nespus.

La fel Adrian Paunescu, asupra caruia nu mai intru in detalii.

Ajung acum si la cantareti, luandu-l ca exemplu pe Nicu Covaci. Evident, discutia poate fi extinsa si la Dan Bitman.

Nicu Covaci a cantat la nunta lui George Simion, drept urmare multi fani de-ai sai, dar si 2 fosti colegi de trupa, au anuntat ca-l reneaga, ca nu mai exista pentru ei.

Daca pe fostii sai colegi ii inteleg, este o disputa de imagine care-i afecteaza si pe ei, pe fani pe bune ca nu-i inteleg. Nu le neg dreptul de a asculta ce muzica doresc ei, nu le neg dreptul la opinie. Ei au dreptul sa-l injure pe Nicu Covaci, eu am dreptul sa spun cat de incuiati sunt si ce rateaza.

Personal, desi mi se reproseaza deseori ca subestimez muzica, prefer sa apreciez intai si intai TALENTUL. Nu ma intereseaza daca e betiv, daca e drogat, daca e afemeiat, nici macar ce alte probleme penale mai are. Eu ASCULT o melodie pentru ca-mi place REZULTATUL FINAL. Imi place vocea, imi place miscarea scenica, imi place linia melodica. Acea melodie IMI DA O STARE, ma face sa ma simt cumva. Imi misca ceva in mine.

Chestia asta nu poate fi schimbata in vreun fel de opinia politica a celui care canta. Iar daca vorbim despre TRECUT, despre ce a insemnat o formatie pentru mine IN TRECUT, este clar ca PREZENTUL nu poate schimba in vreun fel TRECUTUL. Nu are cum!

Drept urmare, optiunile politice ale lui Nicu Covaci DIN PREZENT nu pot schimba ce a insemnat el IN TRECUT. Nu ar trebui.

Iar omul de rand ar trebui sa faca mai des distinctia intre ARTIST si OM. Omul e plin de defecte, poate fi prost deseori, poate fi manipulat ori poate avea interese; tu-l apreciezi CA ARTIST, pentru TALENT.

EU apreciez artistii pentru talentul lor si NU MA INTERESEAZA opiniile lor legate de legile penale, legate de vaccinare ori legate de alegeri. Cu cat sunt ei mai bagati in seama, cu atat vom vedea mai multe „derapaje”. Personal, ma duc la teatru, ma duc la cinema, ascult muzica, insa deciziile politice si sanitare le iau pe baza altor criterii. Ceea ce cred ca ar trebui sa faca toata lumea.

Asta nu inseamna, evident, ca nu pot vota la un moment dat cu un (fost) artist, asa cum am facut-o in 2019 cand am votat cu Mircea Diaconu. Nu exclud sa fac asta si pe viitor.

Insa ideea de baza ramane: nu merg la teatru in functie de optiunea politica a unui actor. Intre un actor genial care sustine un partid nociv si un artist mediocru care sustine un partid in care am incredere prefer sa merg la un spectacol cu primul.

Apreciez artistii pentru talentul lor Emil Calinescu La Teatru
Eu, in ziua nuntii lui George Simion, am fost in Bucuresti la teatru. Sunt defect? ­čÖé

Apreciez artistii pentru talentul lor si asta indemn pe toata lumea. A face altceva mi se pare o alegere gresita. Dar, evident, fiecare are dreptul sa greseasca. Cu toate astea, a nu PERMITE unui artist sa fie prezent la un eveniment, a-l crucifica, fie si virtual, mi se pare gretos. Legal este, dar deloc moral. 

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !