Aparate auditive

Auzul este una dintre cele mai mari probleme la batranete. Daca vederea mai poate fi corectata cu niste ochelari (iar ochelarii se cunosc de foarte mult timp), mersul cu un baston (cat se poate si el), auzul era, pana acum 20-30 de ani, o problema cu adevarat grava. Scaderea treptata a auzului genera o mare problema persoanelor in varsta: ii izola. Atatia si atatia batrani se izoleaza din ce in ce mai mult din cauza auzului. Oricum batranetea te izoleaza… Lipsa auzului accentueaza insa aceasta stare.

Solutia? O proteza auditiva. Aceste proteze auditive, cunoscute si sub denumirea de aparate auditive, au aparut pe piata romaneasca de maxim 20 de ani. Tin minte ca prin 2000 (Daca nu chiar inainte) rula o reclama la teleshopping la un astfel de aparat. Reclama era foarte bine facuta, fiind foarte convingatoare. De altfel este o adevarata placere sa te uiti la teleshopping, chiar daca stii ca nu ai bani de acele produse (si, eventual, nu ai nevoie de ele). Dar nu despre teleshopping vreau sa va vorbesc astazi.

Asadar, despre aparatele auditive… Legat de ele, am aflat 3 lucruri pe care trebuie sa vi le spun:

1. Nu va mai plangeti de partea inestetica. Da, multora le este rusine sa poarte asa ceva. Exista foarte multi tineri care au nevoie de asa ceva. Deh, cica-s prea tineri sa poarte aparat auditiv. La fel cum multora le e rusine sa poarte ochelari … Castile alea de se baga in urechi cica slabesc auzul. Da, adica d-alea de care am si eu. Eh, asta e, studiez din timp piata, peste cativa ani stiu exact de unde sa cumpar un astfel de aparat. Cat de repede se va intampla asta? Hmm, ramane de vazut.

2. Aparatul auditiv poate fi folosit ca arma. Am vazut faza asta in multe filme si spectacole de teatru: te dai surd, iti „uiti” aparatul auditiv si lumea are impresia ca nu ii auzi. Vei auzi cu exactitate ce barfesc despre tine. Cineva mi-a povestit ca a auzit si el, in familie, de un astfel de caz (in familia extinsa, la soacra parca, ceva de genul).

3. Gasiti pe piata o gama variata de aparate. Nu ma pricep la ele, habar n-am care-s eficiente si care-s daunatoare. Stiu insa ca unele firme iti pot da aparate auditive prin intermediul doctorului de familie, deci reduse (sau chiar gratis). E drept, birocratia intarzie mult procesul asa ca uneori e mai bine sa dai banii si sa scapi de toata durerea de cap.

Da, ar trebui sa inchei cu partea aia cu preventia si cu faptul ca trebuie sa avem grija de auzul nostru. Ca in multe situatii pierderea auzului este din vina noastra. Ca sunt persoane in varsta care aud foarte bine… Asa este, insa eu nu sunt deloc un exemplu bun in acest sens. Deh, asta e, fa ce zice bloggerul, nu ce face bloggerul. Asa era expresia batraneasca, nu?

In final trebuie sa arat un nene care sigur NU a folosit aparat auditiv:

Intr-o zona muntoasa, imbodobia cu paduri de braJi…

Salutari BLOGOSFERICE tuturor ­čÖé

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !